În trecut am testat căști Sony precum WH-1000XM3 și M4, WF-1000XM4, căști premium care sună bine, dar care vin și cu un preț pe măsură. Așa că am fost curios să aflu cum sună o pereche de căști wireless precum WF-C500. Acestea sunt un produs entry-mid level al japonezilor, dar înainte să trecem la preț, să începem cu designul.

În primu rând, cutia îți va atrage atenția datorită utilizării hârtiei reciclabile și nu este folosit niciun plastic pentru ambalaj. Îmi place această nouă tendință în materie de ambalaj, pe care am văzut-o și la produsele Sonos.

Design

Cutia în care se află căștile este cilindrică, destul de mică și ușor de transportat în buzunar sau într-o geantă. Imediat vei observa capacul translucid, cu o textură asemănătoare sticlei mate. Nu este cea mai fericită alegere, deoarece, în opinia mea, îi dă un aspect ieftin. Avantajul unui astfel de design este că observi foarte ușor când se încarcă WF-C500 în cutie datorită luminii LED ce este vizibilă prin capac. Pe spate avem portul de încărcare USB-C.

Capacul este destul de rigid și necesită deshiderea cu două mâini. Apoi ne sunt dezvăluite căștile de culoare verde mentă. Au un aspect similar cu WF-1000XM4, vârful de gamă, pentru care aveți review pe site, însă sunt mai mici.

Cum le scoatem din cutie am observat magneții puternici din carcasă și cât de ușoare sunt căștile. Acestea mi-au intrat bine în ureche cu capetele de silicon standard și au stat bine tot timpul. O problemă pe care am avut-o cu WF-1000XM4 era faptul că erau prea mari și eram conștient tot timpul de existența lor, cu C500 nu am avut această problemă. Sunt mici, ușoare și stau bine în ureche. Poți să faci jogging cu ele fără să te temi că o să pice. Bineînțeles, în pachet avem un cablu USB-C și alte capete de silicon.

Sunete și funcții WF-C500

Și acum să trecem la partea cea mai importantă: cum sună și ce fel de funcții au. Aceste căști sunt basic din punct de vedere al funcțiilor: nu avem noise cancelling, nu avem zgomot ambiental care să-ți permită să asculți muzica, dar și ce se întâmplă în jurul tău, nu se întrerup dacă dacă o cască jos, dar au un control foarte mult pe cască, izolare pasivă bunicică, DSEE sau Digital Sound Enhancement Engine și posibilitatea de ați face propriul EQ.

Căștile au un rating IPX4 pentru rezistență la apă, deci stropii și transpirația nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru WF-C500 și o autonomie de funcționare de 10 ore, iar cu carcasa mai adaugi 10 ore de autonomie.

Căștile nu zone sensibile la atingere, ci butoane mari și rotunde, care sunt foarte ușor de folosit. Decât un sistem fancy, dar care mai dă rateuri, mai bine unul simplu, dar eficient. Pe casca dreaptă o apăsare pune muzica pe pauză, dublă apăsare trece la următoarea melodie și triplă apăsare trece la melodia anterioară. Pe casca stângă de fiecare dată când apeși crește volumul, iar dacă ții apăsat scade volum, o funcție pe care o iubesc și îmi place să văd așa ceva la o pereche de căști de buget. Și un lucru care ar putea fi util pentru unii dintre voi, căștile funcționează independet una de alta, deci ai putea purta doar una dacă vrei.

Cum sună? Pai eu cred că bine: nu m-a dat pe spate cu calitatea sunetului, dar nici nu m-a dezamăgit. Am ascultat muzică din mai multe genuri și am fost mulțumit de cum se descurcă. Ai suficient bas, înaltele sunt bine redate, iar vocea este clară. Iar dacă nu ești mulțumit de setările standard oricând poți să umbli la EQ și să alegi din setările pregătite de Sony sau le faci tu cum vrei.

Volumul este bun și la peste 70% nu mai auzi mașinile pe stradă atunci când mergi pe trotuar. Sunetul nu strălucește, dar cred că C500 fac o treabă bună și cred că aici ajută și tehnologia DSEE ce restabilește sunetul de înaltă frecvență și alte note fine. Apelurile au fost clare și singurele probleme pe care le-am întâmpinat au fost la metrou când era zgomotul prea mare, iar interlocutorul nu mă mai auzea.

Concluzie și preț

Căștile Sony WF-C500 sunt disponibile mai multe variante de culoare, precum negru, alb, acest verde mentă și oranj, la un preț recomandat de 499 lei, dar în acest moment sunt disponibile la retaileri la 350 de lei. Având în vedere tot ce am spus și această sumă, eu cred că Sony WF-C500 sunt o opțiune bună pentru toți cei care vor o pereche de căști wireless bună, simplă, fără brizbrizuri și fără să cheltuie prea mult.