Sony nu mai are succes pe piața smartphone-urilor de ceva ani, dar insistă. După Mobile World Congress 2018 japonezii au lansat Sony Xperia XZ2 și XZ2 Compact. Ultimul dintre ele nu seamănă cu nimic de pe piață în momentul de față, pentru că este cel mai mic telefon de top din lume. În epoca ecranelor infinite, de 6 sau 6,5 inci, XZ2 Compact pare un pitic de grădină ciudat. Cu toate acestea, merită? Să începem cu designul, cel care iese în evidență în primul rând.

Sony Xperia XZ2 Compact - Design straniu pentru 2018

Pentru anul 2018, designul lui XZ2 Compact este total expirat din toate punctele de vedere. Și chiar sunt generos. Ecranul pe care-l prezintă Sony e unul de 5 inci, cu rezoluție 2K. Ați auzit bine. În partea superioară și inferioară avem niște margini mari, care conțin camera frontală, difuzorul și logoul Sony. Sticla de deasupra ecranului pare foarte groasă, pentru că este curbată în părțile laterale.

Pe lângă dimensiunea liliputane ale acestui telefon, se remarcă grosimea lui uluitor de mare. XZ2 Compact are o grosime de 12 milimetri, în comparație cu Samsung Galaxy S9, care are ecran mult mai mare, care are doar puțin peste 8 milimetri. E mult mai gros decât majoritatea dispozitivelor de pe piață, cu un design butucănos, în același timp rotunjit. XZ2 Compact e un butoiaș simpatic, dar rămâne de văzut cui îi va plăcea acest design. Deși are un ecran atât de mic, diferența față de concurenții cu ecrane mai mari nu e atât de mare, pentru că raportul corp/ecran e mic la Sony.

Pe marginile uriașe avem butoanele de volum, butonul de power și tradiționalul buton de pornire automată a camerei. Cartela SIM se introduce într-un locaș care poate fi scos cu degetul, nu cu ajutorul unui ac.

Partea din spate este din plastic cauciucat, conține un senzor de amprentă, blițul și camera unică. Mufa de jos este USB Type C și nu avem o mufă de căști!

Per total, e incredibil de ciudat Compactul acesta și ne-a fost greu să ne obișnuim cu un telefon atât de mic. Nu înțeleg motivul pentru care a fost făcut și atât de gras. Până și greutatea e mai mare decât a lui S9. În folosirea zilnică a trebuit să regăsesc obiceiuri vechi, de când aveam iPhone 3. Nu pot să spun că mi-a displăcut în totalitate un telefon atât de mic, pentru că era simpatic de ținut în buzunar sau de butonat.

Designul ca designul, dar la perfomanțe tehnice e momentul de bipolaritate totală al telefonului, pentru că te aștepți la un device cu putere mică, dar, când colo, e un smartphone de top.

Performanțe tehnice surprinzătoare

Sony a vrut să aibă un telefon unic pe piață și a reușit. Japonezii au lansat cel mai mic flagship al pieței, dar rămâne de văzut cum a fost cu interesul pentru el.

Procesorul telefonului este un Snapdragon 845, prezent pe toate dispozitivele de top, iar grafica e asigurată de un procesor Adreno 630. Memoria RAM este de 4 GB, iar capacitatea de stocare este de 64 de GB.

Am folosit XZ2 Compact ca telefon principal pentru câteva zile și la nivel tehnic nu am ce-i reproșa, pentru că s-a comportat exemplar, iar aplicațiile au zbârnâit la el. L-am folosit ca orice om normal, care a făcut și un pic de social media, un pic de foto, video, a folosit terminalul și pe post de navigator în mașină. Nu am avut momente când să aibă un lag evident, toate jocurile pornite au funcționat foarte bine. În plus, am apreciat că nu s-a încălzit foarte tare pe parcursul folosirii intense, poate și datorită grosimii mari și fabricației din plastic.

Trebuie să mai zic aici și de folosirea ecranului, încadrat mai sus doar la design. Ecranul e unul care mi-a plăcut mult pentru că e foarte luminos, culorile nu sunt extraordinar de saturate. De când am folosit telefoane Sony mi-a plăcut mereu raportul de culori folosit de ei.

Senzorul de amprentă e plasat regulamentar în partea din spate, nu ajungi la cameră cu degetul ca să o murdărești și e foarte responsiv, ecranul se deblochează foarte rapid.

Am avut și jocuri instalate pe telefon și singurul defect pe care l-am putut găsi e că ecranul era destul de mic și nu pentru că nu vedeam bine, ci nu reușeam să țin destul de bine telefonul în mână.

Telefonul este așadar foarte performant și nu ai zice atunci când îl vezi. Are o față de telefon low range, dar performanțe premium. Să trecem și la alte lucruri, precum autonomia bateriei și camera foto.

Autonomia bateriei

Bateria este puțin mai mare decât la terminalul de anul trecut, ajungând la 2.870 de miliamperi. Și chiar dacă are un ecran mic, rezoluția 2K și luminozitatea mare afectează performanțele acesteia în aceea ce privește autonomia.

De exemplu, folosind 4G și Waze, fără încărcător, telefonul a coborât de la 100% la 10% în aproximativ 3 ore. Per total, te poate ține cu atenție o zi întreagă, dar fără să ai mari speranțe de la acesta.

Performanțele camerei foto

Camera foto e una relativ tradițională și învechită. Cea principală are 19 megapixeli, iar cea de selfie-uri 5 megapixeli. De asemenea, poate filma 4K. Camera principală s-a comportat decent pe lumină bună, cu o focalizare rapidă, dar atunci când nu mai era destulă lumină afară sau în cameră rămânea mult sub ceea ce este astăzi pe piață. E o cameră foto bună pentru anul 2016, dar cam atât. Iar la prețul pe care-l are telefonul și pretențiile unui premium, nu e destul.

Mai dezamăgitoare a fost camera de selfie-uri. Nu aș zice că e un telefon pentru Generația Z sau pentru cei care sunt obsedați de propria imagine, așadar, nu pierde cine știe ce public aici. E o cameră de selfie-uri care nu știe să facă focalizare, așa cum întâlnim pe dispozitive precum Samsung Galaxy A8 sau chiar Samsung Galaxy J6. Sunt caracteristici simple de mid range astăzi, dar pe care Sony nu le-a incorporat. Așadar, veți face selfie-uri decente, care nu conțin nici foarte multe opțiuni de beauty. Meniul camerei este destul de sărac și el și e un telefon foarte serios pentru anul în care suntem.

M-a dezamăgit filmarea, pentru că am încercat să filmez 4K, am reușit, dar după un minut de filmare aceasta a avut momente de sacadare. Credeam că după randare și export către un computer sau în social media lucrurile vor sta mai bine, dar a fost o problemă a telefonului. Am pățit asta pe 3 filmări, așadar nu recomand cu încredere filmarea 4K.

De obicei nu ne oprim la sistemul de operare, dar cel de pe Sony Xperia XZ2 Compact merită atenție, pentru că are câteva elemente de diferențiere.

Sistemul de operare

E un Android 8.0 Oreo modificat de către Sony în mod tradițional, așa cum a făcut-o în ultimii ani. Iconițele standard sunt modificate, iar ecranul poate avea și Landscape mode, așa cum există pe iPhone 8 Plus, de exemplu. Acest lucru vine să compenseze dimensiunea redusă a ecranului, dar nu e un tip de folosire pe care-l văd uzitat prea des. În plus, e destul de enervant că se activează des atunci când pui telefonul pe birou și te trezești cu aplicațiile invers, dacă nu ai grijă să blochezi rotirea automată a ecranului.

De asemenea, Sony insistă să-și preinstaleze pleiada de aplicații proprii, precum PlayStation, Xperia Assist, Movie Creator, 3D Creator, AR Effect, Bokeh, Sketch, AVG Protection, Amazon și Kindle.

La ce folosesc acestea? 3D Creator e o funcție interesantă, prin care poți folosi camera foto a telefonului pentru a crea un mulaj tridimensional al unui cap, pentru a-l printa ulterior la o imprimantă 3D sau pentru a-l publica pe Facebook, care are suport pentru obiecte 3D. Poate fi folosită și la mulajele unor obiecte. Am încercat de vreo 5 ori să o folosesc, dar m-am plictisit încercând să nimeresc exact viteza de rotire în jurul subiectului și colțurile potrivite. Părea mai simplă în folosire atunci când mi-a fost arătată de către reprezentanți Sony și nu cred că va avea foarte mare popularitate.

De asemenea, Bokeh e o abordare ciudată pentru fotografie a celor de la Sony. Neavând o cameră dublă, această aplicație face două poze la care poți schimba focalizarea fundalului. E o scărpinare pe după cap, în lipsa unui hardware care să ajute.

Prețul telefonului nu e mic. L-am găsit la 3.000 de lei, dar a avut reduceri până la 2.700 de lei. În momentul lansării în România, Sony a oferit și o pereche de căști bluetooth de vreo 1.700 de lei, ceea ce făcea din această ofertă una foarte bună. Dar în raportul calitate/preț, aș zice că e un telefon care arată prea ieftin pentru prețul acesta, deși specificațiile tehnice sunt bune.

Iar acum să spunem lucrurile pro și contra, ca un rezumat:

Puncte Pro Sony Xperia XZ2 Compact

  • Specificații tehnice foarte bune
  • Cameră foto principală bună
  • Ecran de calitate și luminos
  • Rezistent la zgârieturi și căzături

Puncte Contra Sony Xperia XZ2 Compact

  • Dimensiuni nepotrivite pentru majoritatea persoanelor în 2018
  • Cameră de selfie proastă
  • Aplicații preinstalate în exces
  • Design butucănos și grosime foarte mare
  • Autonomie relativ mică

Acestea fiind spuse, Sony Xperia XZ2 Compact e un telefon cu o dublă personalitate, pentru că pare ieftin, dar nu e, pare slab, dar nu e. L-aș recomanda celor care vor un telefon mic și decent, dar prețul este încă prohibitiv și nu-l văd a fi un best seller.