Abonează-te pe YouTube
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Lectură de 5 min
Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.
Camera ZV-1 seamănă cu celălalte modele compacte ale companiei din seria RX100. Așa că avem o cameră compactă, ce-ți poate încăpea în buzunar și pe care o poți lua cu tine peste tot. Camera este gândită pentru filmat, iar pentru asta este nevoie de un ecran rabatabil, o raritate în lumea Sony. Obiectivul acoperă o plajă focală de la 24 mm până la 70 mm, suficient pentru multe scenarii de filmare.
Pe partea de sus avem mai multe butoane, chiar unul dedicat pentru începerea înregistrării video, ca să fie simplu pentru toată lumea, apoi mai avem un buton de pornire, unul de schimbarea modului de fotografiere sau filmare, butonul declanșator și pentru zoom și un buton custom care vine cu funcția de blurare a fundalului. În mijloc se află microfonul și în dreapta patină pentru atașarea unui microfon extern.
Pe lateral avem o mufă de microfon, un port de încărcare microUSB și un mini port HDMI, iar pe spate avem clasicele butoane pentru manipularea setărilor și meniului. Calitatea construcției este bună, butoanele de deasupra sunt suficient de mari încât să le apeși cu ușurință și gripul destul de bun.
Mi-aș fi dorit ca butoanele de pe spate să fie nițel mai mari, dar spațiul este limitat. O funcționalitate interesantă este aceea de pornire automată a camerei atunci când deschizi ecranul rabatabil. La fel, când închizi ecranul se oprește și camera.
De asemeanea, în cutie este inclusă și o „pisică” (wind shield) pentru reducerea interferențelor create de vânt.
Sony ZV-1 are un senzor foto de 1 inci CMOS de 20,1 MP și este capabilă să filmeze 4K la 30 sau 24 fps și FHD până la 120 fps, dar și super slomotion la 960 de cadre pe secundă. În ceea ce privește deschiderea maximă a diafragmei vorbim de 1.8 la 24 mm și 2.8 la 70 mm. Ceea ce înseamnă că vom avea un bokeh destul de frumos pentru filmări.
Nu avem 4K la 60 fps deoarece ar fi fost greu de realizat o răcire eficientă. Sony spune că a împrumutat autofocusul de la seria Alpha și că ZV-1 are un autofocus de 0,03 secunde și 315 puncte de focus, ce acoperă 65% din suprafața senzorului. În practică, asta înseamnă că nu vei avea probleme la acest capitol în majoritatea situațiilor. Mai mult, detecția ochilor unei persoane este excelentă și chiar și la rezoluție 4K camera nu a avut nicio problemă să-mi găsească ochii, indiferent de situația de filmare.
Camera poate filma 4K la 30 fps timp de 5 minute cu setările din fabrică, însă poți schimba asta și înregistrarea ar trebui să ajungă până la 30 de minute (se încinge destul de tare după o filmare de peste 15 minute la 4K@30fps). Filmările 4K și FHD arată bine, au contrast și detalii și poate urca destul de mult pe scara ISO până când să vezi zgomot deranjant în imagine.
Faptul că duce până la 120 FPS în FHD îți permite să realizezi cadre slow motion și 4K este excelent pentru momentele când vezi multe detalii. Autofocusul este foarte rapid, însă îl mai poți ajusta din setări pentru un look mai cinematic.
Camera este setată să prioritizeze fața unei persoane, iar asta face ca focusul să se țină lipit de fața ta, chiar și când sunt introduse obiecte în cadru. Pentru că este gândită ca o cameră pentru vlogging sau pentru YouTube, ZV-1 are o funcție numită product showcasing prin care camera renunță la setările de prioritizare a feței și schimbă focusul rapid pe orice obiect intră în cadru. Astfel ai putea ilustra mai repede un obiect.
E foarte utilă această funcție, mai ales pentru cei care fac unboxing sau care obișnuiesc să arate lucruri la cameră și e foarte convenabil de utilizat, prin apăsarea unui buton.
Apropo de apăsarea unui buton, Sony a implementat un buton de bokeh sau de blurare a fundalului, ca să obții cadrele alea frumoase, fără să-ți bați capul cu setări, ca la telefon. Dar aici nu e o șmecherie de softare și prin trecerea automată a camerei la deschiderea maximă a diafragmei (f/1.8 la 24 mm sau f/2.8 la 70 mm).
Sigur, poți să ai bokeh folosind modul de filmare aperture priority, însă nu toată lumea se pricepe la setări și așa este mai simplu.
Focus avem, blur în fundal avem. Ce ne mai trebuie? Netezirea pielii și un filtru ND. Da, Sony a introdus ceva ce găsim pe telefoanele mobile la categoria beautify, prin care camera netezește pielea subiectului să nu se vadă ridurile etc.
Bine că poți să scoți funcția sau să-i scazi intensitatea. Tot intro-ul a fost filmat cu această funcție activată la intensitate medie. Și zic că nu arată rău.
Filtru ND este ceva cu adevărat interesant și iubesc faptul că Sony l-a adus aici. Un filtru ND este ca o peliculă închisă ce este aplicată pe imagine ce-ți permite să filmezi cu o diafragmă deschisă mult, chiar și în zi cu soare puternic. Astfel ai bokeh frumos la f/1.8 chiar și în amiaza mare. Ceea ce cu alte camere nu este posibil fără un filtru ND plasat peste obiectiv.
Fotografierea în rafală este de 24 de cadre pe secundă cu un buffer de 172 de cadre. La fotografie se descurcă la fel de bine ca pe video, intervalul dinamic este destul de mare și imaginile arată bine.Vezi aici mai multe fotografii realizate cu ZV-1.
În ceea ce privește autonomia, Sony susține că poți filma timp de 45 de minute sau poți realiza 260 de cadre înainte ca bateria să se descarce și cam așa este. Autonomia nu avea cum să fie mare când ai o baterie atât de mică.
Am testat camera alături de un shooting grip, un trepied, numit GP-VPT2BT, care se conectează prin bluetooth la cameră și-ți permite să o folosești astfel. E un grip util deoarece ai butoane pentru realizarea unei fotografii sau începerea unei filmări, un buton de zoom și unul desemnat pentru bokeh. Și atunci când nu-l folosești pentru vlogging se poate transforma într-un minitrepied. Nu e rău deloc.
Dar e cam scump la 919 lei. Dacă ai buget îl recomand, altfel poți să-ți iei un mini trepied ca acesta ca să ții camera mai bine deoarece fiind atât de mică o poți scăpa.
Totuși, dacă o folosești cu moderație ai putea să storci o zi de utilizare (fotografii+clipuri video) atunci când ești în vacanță, altfel trebuie să-ți iei neapărat o baterie de rezervă.
Puncte Pro
Puncte contra
Camera Sony ZV-1 costă în acest moment în jur de 3900 de lei ceea ce consider că este un preț corect pentru ceea ce oferă. Totuși, dacă nu te interesează vloggingul sau portabilitatea și vrei o cameră pentru YouTube atunci un mirrorless sau DSLR îți oferă mai multe flexibilitate datorită obiectivelor interschimbabile.
Pentru cine este această cameră? Cred că a devenit evident de-a lungul acestui review. Pentru cei care vor să facă vlogging sau să pornească un canal de YouTube și sunt la început de drum sau nu au foarte mulți bani. E o cameră potrivită și pentru cei care știu să umble prin setări, dar și pentru cei neinițiați.
Mie mi-a plăcut foarte mult această cameră și aș folosi-o ca pe o a doua cameră în arsenal perfectă pentru deplasări la conferințe sau târguri de tehnologie, atunci când or mai avea loc.