În schimb, după cum văd eu lucrurile, producătorii au început să se axeze din ce în ce mai mult pe video deoarece a crescut cererea pentru astfel de conținut. Vloggeri, creatori de conținut au nevoie de echipamente performante pentru a filma, iar aici nu sunt suficient de bune.

Astăzi vorbim despre Sony ZV-E10, o cameră entry level creată de Sony cu vloggerii și creatorii de conținut în minte. Această cameră a venit la scurt timp după lansarea lui ZV-1, despre care v-am povestit într-un alt video pe canal, însă acea era point and shoot mai mult pentru cei care se află la început sau pentru cei care vor o camera mică pentru călătorii.

ZV-e10 este o cameră cu un senzor mai mare și cu obiective interschimbabile, ceea ce-i dă un plus de utilitate față de ZV-1 și îți oferă loc de creștere.

Design Sony ZV-E10

Este o cameră mică. Parcă mai mică decât mă așteptam. E cât palma mea, e ușoară și cu obiectivul kit atașat încape într-un buzunar de geacă. Camera este similară cu cele din seria a6000, însă are câteva schimbări importante.

În primul rând, are un ecran rabatabil și era nevoie de așa ceva pentru o cameră dedicată vloggerilor și creatorilor de conținut. În al doilea rând, Sony a renunțat la vizor, deci și când filmezi și când faci poze te uiți în display, nu ai altă opțiune.

În partea de sus vezi un layout diferit, un microfon încorporat mare, la fel ca cel de pe ZV-1, avem un switcher pt a porni camera, iar rotița de unde alegeai modurile de filmare și fotografiere a fost schimbată cu un buton. Fiecare apăsare te trece de la foto, la video și la Slow and Quick pentru slow-motion. Este un sistem simplificat, dar în același timp, dacă vrei să schimbi niște lucruri (de exemplu să treci în modul aperture proiority sau manual) va trebui să intri în meniu și să umbli în setări. Pe sistemul vechi cu rotiță tot ce trebuia să faci era să selectezi modul pe care-l doreai.

În partea de sus se află și butonul de filmare, butonul poze de care este atașată și o manetă mică de zoom. Butonul C1 este setat pentru background defocus, practic trece camera în mod aperture priority și asigură că fundalul este blurat frumos. O funcție utilă pentru cei care nu sunt familiari cu toate setările camerelor foto.

În partea din spate avem butoanele clasice cu care majoritatea sunt obișnuiți. În partea de jos avem portița pentru baterie și card SD, iar în stânga se regăsesc porturile pentru microfon și căști, port USB-C, util și pentru încărcare și port micro HDMI.

Gripul este micuț și nu oferă cea mai bună priză, însă pentru că este atât de ușoară nu m-a deranjat prea tare. Construcția e bună și pare o cămăruță solidă.

Ce poți să faci cu Sony ZV-E10

La nivel tehnic, camera este una cu senzor APS-C de 24,2 megapixeli și poate filma 4K la 30/24 fps sau FHD până la 60/120 FPS. Good enough. Poate zici, dar unde e 4K la 60 fps. Ei, bine, nu este, iar Sony include această facilitatea abia pe camerele high end. Dacă vrei 4K la 60 fps și într-un preț mai mic atunci singura opțiune sunt camere cu senzor MFT de la Panasonic sau Olympus.

Practic, acest senzor este același pe care-l știi de pe camerele din seria A6000. Din păcate și foarte ciudat, aș spune eu, Sony nu a inclus stabilizare optică pe acest aparat și e musai să folosești obiective cu stabilizare dacă ai de când să folosești această cameră pentru filmări ce nu sunt statice. Are un mod de stabilizare electronic standard și unul electronic activ. Cel standard e decent, iar cel activ este mai bun, dar face un crop mare în imagine și ar fi greu de folosit pentru cadrele în care te filmezi pe tine. Dacă nu te interesează să te filmezi prea des hand held și filmezi mai mult produse sau folosești un trepied atunci nu ar trebui să te deranjeze că nu are stabilizare optică.

Veste bună este că la fel ca ZV-1, A7C sau A7SIII, ZV-E10 are un senzor giroscop și datele adunate de acesta pot fi utilizate pentru stabilizare în post-producție cu software-ul Catalyst Browse. Rezultatele sunt bune, chiar mai bune decât imaginile obținute cu stabilizare standard.

Obiectivul kit este unul 16-50 mm cu deschidere variabilă a diafragmei f/3.5 la 16 mm și f/5.6 la de la 38 mm până la 50 mm. Nu este un obiectiv grozav, dar potrivit pentru o astfel de cameră deoarece acoperă o plajă focală variată și poți surprinde peisaje sau să faci vlogging la 16 mm și la 50 mm să surprinzi detalii. Pentru un obiectiv kit este ok și poți să începi cu el, apoi când simți nevoie poți face un upgrade la unul mai luminos. Ce-mi place la el, pe lângă faptul că este mic și faptul că are un buton de zoom pe obiectiv și este destul de lin. De asemenea, cu acest obiectiv kit poți obține cadre frumoase și pentru astfel de clipuri. De exemplu, puteți urmări review-ul pentru căștile Sony WF-C500 ca să va faceți o idee deoarece tot acel clip a fost filmat cu ZV-e10.

Dacă vrei această cameră doar pentru vlogging atunci poate ar trebui să sari peste obiectivul kit, să cumperi doar body-ul și apoi să alegi un obiectiv mai wide precum acest Sony 10-18 mm F/4 cu stabilizare optică. Mai ales că atunci când filmezi 4K ai crop și astfel ai un cadru mai strâns când filmezi 4K comparativ cu cel filmat FHD.

Cu obiectivul wide vei putea prinde mai mult în cadru și îți va fi mai ușor să ții camera. Oricum dacă ai de gând să te filmezi îți recomand și un mic trepied precum acesta de la Sony deoarece te ajută să ții camera mai bine și să faci un cadru mai larg și dacă o conectezi prin bluetooth la camera atunci o poți controla direct de pe trepied.

Pentru că un vlog este zero fără un sunet bun, camera are încorporat un microfon care sună decent dar captează și mult zgomot de fundal, însă dacă vrei să treci la următorul nivel ar trebui să investești într-un microfon dedicat. Sony are acest microfon wireless pe care am avut ocazia să-l testăm cu ZV-e10. Acesta sună mai bine decât microfonul dedicat, captează vocea clar și minimizează sunetul din background.

De asemenea, este foarte ușor de folosit și poți să-l folosești fără să conectezi niciun fir la cameră sau pe tine. Asta datorită interfeței digitale, cele receiverul și transmitterul se conectează wireless, iar microfonul se prinde ușor de haină. Este cam mare și poate arăta urât pe cameră, însă dacă dorești poți atașa și o lavalieră clasică. Microfonul funcționează și în mod analog prin conectarea prin fir la cameră.

O funcție interesantă este că și receiverul are un microfon încorporat și poate capta vocea celui aflat în spatele camerei, astfel încât ai putea avea un dialog clar cu persoanele pe care le intervievezi.

Funcții care te ajută să te filmezi mai ușor

Revenind la video, camera scoate cadre bune atât în studio, cât și în lumină naturală. Camera filmează 4K prin citirea completă a pixelilor fără pixel binning ceea ce rezultă într-o imagine clară și cu multe detalii. De asemenea, permite înregistrarea 4K la o calitate de până la 100 Mbps. Poate filma FHD până la 120 fps și are suport pentru S-Gamut3.Cine și S-Log3, deci permite o flexibilitate mai mare pentru colorizare.

Nu știu dacă mai are rost să spun, însă sistemul de autofocalizare al Sony este foarte bun și tehnologiile precum Fast Hybrid AF și Real-time Eye AF (Autofocus pe ochi în timp real) pentru video, cu Real-time Tracking fac filmările facile chiar și pentru cei neexperimentați. De asemenea, acest eye autofocus este disponibil și pentru animale.

O tehnologie interesantă este Face Priority Autoexposure și camera face în așa fel încât chipul subiectului să nu fie nici subexpus, nici supraexpus.Mai mult, pentru cei care vor un look mai retușat pot folosi modul de Skin Soften care face ca ridurile și impuritățile pielii să dispară. O funcție interesantă pentru cei care vor să cumpere ZV-E10 pentru a realiza astfel de clipuri în care arată obiecte la cameră este product showcase și astfel camera nu mai ține tot timpul focusul pe fața persoanei din cadru, ci îl mută repede pe produsul apropiat de obiectiv.

Autonomia este decentă și te poți aștepta la o filmare continuă de cam două ore la calitate FHD. Iar în ceea ce privește fotografia. Probabil o zi de plimbat printr-un oraș și vreo 300-400 de poze descarc întreaga baterie. Vestea bună este că se poate încărca prin USB-C cu o baterie externă, deci mai poți prelungi astfel timpul de filmare și sau de fotografiere.

Pentru că suntem în 2021 și întâlnirile virtuale și livestreamingul este la ordinea zilei, Sony a pregătit ZV-E10 pentru aceste timpuri implementând funcții de live streaming. Poți folosi ZV-E10 drept camera web foarte performantă sau pentru live streaming prin conectarea la un PC sau la un smartphone, fără să fie necesară instalarea de software suplimentar. Apoi te mai poți folosi de încărcarea prin USB-C pentru filmări de lungă durată.

Bineînțeles, camera poate fi folosită și pentru fotografiere și poți obține cadre bune de tip produs, portret sau peisaje.

Pentru cine este camera Sony ZV-E10

Camera Sony ZV-E10 are un preț recomandat de 3700 de lei, iar alături de obiectivul kit prețul ajunge la 4200 de lei.

Per total sunt mulțumit de cum se comportă această cameră: imaginile 4K sunt de calitate, autofocusul este excelent, ai FHD la 120 fps, este o cameră mică și ușoară, iar selecția de obiective cu montură E este mare.

Nu este perfectă și are un rolling shutter oribil, însă nu ar trebui să fie o problemă dacă nu faci mișcări de cameră bruște. E păcat că nu are stabilizare optică și pentru a obține cadre mai bune trebuie să mai lucrezi în post-producție și nici autonomia nu este extraordinară.

Per total, cred că este o cameră bună pentru cei care vor să facă YouTube, pentru vloggeri și creatori de conținut la început de drum. Dar poate fi o soluție și pentru cei care vor o cameră mică pentru foto și video în călătorii.