Tenda AC21 AC2100 e un modem gigabit potrivit într-un apartament mare sau într-un birou de IMM. Are un preț imbatabil și performanțe excelente, iar acesta este review-ul nostru pentru acest model.

Tenda AC21 AC2100 e fratele mai mic al AC23, vârful de gamă actual de la Tenda din seria echipamentelor pentru casă. E un model care a ajuns la un preț excelent - îl găsești la circa 160 de lei la Altex - și care oferă performanțe foarte bune pentru utilizatorii casnici și pentru birourile care au nevoie de maximum 30 de conexiuni simultane.

Design

Tenda AC21 2100 e un router de dimensiuni medii cu 6 antene și are o carcasă neagră cu model geometric pe partea din față. Nu e cel mai subtil echipament de rețelistică, dar nici nu iese neapărat în evidență, un lucru bun din punctul meu de vedere.

Pe partea din spate are mufa de alimentare, portul WAN, 3 porturi LAN (din care unul special pentru IP TV) și un buton WPS sau reset.

Specificații și performanțe

După cum îi spune și numele, Tenda AC21 AC2100 oferă o viteză maximă pe wireless combinată de circa 2100Mbps împărțită astfel între cele două benzi: până la 1733Mbps 802.11ac wave2/n/a în 5GHz și 300 Mbps pe 802.11b/g/n în 2,4GHz. Routerul suportă MU-MIMO 4×4 pe banda de 5GHz și vine cu tehnologia Beamforming+ care reduce interferențele de la alte dispozitive și care transmite targetat semnalul către dispozitivele conectate în loc să împrăștie semnalul în toate direcțiile. Cele 6 antene sunt puternice, de 6dBi, iar procesorul este unul de 1Ghz, asistat de un coprocesor de 500Mhz.

Performanțele sunt excelente, în special pe banda de 5Ghz. Viteze atinse sunt de circa 950Mbps în Speed Test pe o conexiune gigabit și aproximativ 190Mbps în 2,4Ghz. În mod curios, rezultatele pe rețeaua 5Ghz sunt mai bune decât cele de pe banda de 2,4Ghz chiar și în colțurile mai izolate a apartamentului - banda de 2,4Ghz ar trebui să ofere stabilitate mai mare la distanțe lungi și cu multe obstacole, dar banda 5Ghz face față cu brio la routerul AC21 AC2100 de la Tenda.

În testele mele, am decis să folosesc banda de 2,4Ghz doar pentru dispozitivele Smart Home din casă (9 lumini inteligente, două prize smart, trei boxe Google și un aspirator inteligent), lăsând laptopurile și smartphone-urile pe 5Ghz, iar smart TV-ul și consola pe cablu. Rețeaua e foarte stabilă și susține până la 30 de conexiuni simultane.

Instalare și control

Instalarea se face simplu urmând ghidul inclus în cutie, iar după ce ai setat parola, ai la dispoziție un număr decent de funcții utile.

Tenda AC21 AC2100 vine cu opțiuni de control parental, posibilitatea de a seta o rețea pentru oaspeți, opțiunea de a regla puterea de emisie, oprirea transmisiunii wireless după un anumit program, DNS dinamic etc.

Setările disponibile sunt suficiente pentru o gospodărie sau pentru un birou micuț, dar e clar că nu vorbim despre un router pentru cei obsedați de control granular sau pentru administratorii de sistem din multinaționale.

Preț și concluzie

La numai 160 de lei preț promoțional, Tenda AC21 AC2100 e un best-buy pe categoria lui. E probabil cel mai rapid router pe care îl poți achiziționa la acest preț, iar cele 30 de conexiuni posibile îi oferă un avantaj față de alte modele la prețuri similare.