Uncharted este una dintre cele mai cunoscute serii exclusive PlayStation și reprezintă un model pentru jocurile de actiune și aventură.

Cum am zis-o și cu alte ocazii, pentru foarte mult timp eu am fost PC gamer, iar prima consolă a fost abia PlayStation 4, iar printre primele, dacă nu chiar primul joc încercat pe consola Sony a fost chiar Uncharted 4. Eram prea nerăbdător să văd cum este jocul pentru a începe seria cu primul titlu lansat în 2007 pe PlayStation 3. Însă asta am făcut-o în vara lui 2021 când am jucat primele trei titluri din serie pe PlayStation 5. Iar acum am completat cercul jucând Uncharted 4 remasterizat pentru PS5.

Uncharted este una dintre cele mai reușite serii de jocuri video realizate vreodată, iar asta se datorează unui cumul de factori, însă am putea vorbi în linii mari de povești de aventură reușite, personaje simpatice, locații exotice, puzzel-uri care-ți pun mintea la contribuție, acțiune, adrenalină și multe momente cinematice.

Pentru mine, Uncharted 2 are unul dintre cele mai bune începuturi create vreodată pentru un joc video de acest gen, iar Uncharted 4 are cea mai bună scenă de acțiune creată vreodată (vezi video). Jocurile nu sunt perfecte și au o structură simplistă care ar putea fi redusă la: segment exploare, puzzle, segment acțiune împușcare, cutscene, exploare, împușcare, puzzle etc. Cu toate acestea, jocurile nu sunt plictisitoare pentru că prezintă o poveste care te atrage, ai parte de personaje simpatice și level designul este excelent.

În același timp, jucând cele trei titluri din serie anul trecut am putut observa și o evoluție constantă atât la nivel de gameplay, cât și poveste. Primul titlu a fost axat mult prea mult pe împușcat și prea puțin pe explorat și puzzle-uri. În timp ce, Uncharted 4 a atins o balanță perfectă în această privință. Uncharted 3 poate că a avut niște probleme la narațiune, dar ca gameplay a fost o evoluție față de Uncharted 2.

Pentru mine, Uncharted 4 este clar cel mai bun din serie și oferă un final emoționant și demn pentru protagoniștii noștrii. Este un joc de acțiune și aventură palpitant cu multe locații frumoase, diverse și cu puzzleuri suficient de dificile cât să te pună să gândești. Este titlul cel mai cinematic dintre toate, ca să mă exprim simplust, și gameplay-ul este rafinat, iar luptele și scenele de împușcături și acțiune se simt foarte satisfăcătoare.

Uncharted: The Lost Legacy este un expansion standalone al cărui protagonist nu mai este Nathan Drake, ci Chloe Frazer, și ea vânători de comori și pe care o cunoaștem din jocurile 2 și 3. Acest titlu este ok, însă nu m-a impresionat prea tare. Pare să fi fost gândit ca un DLC apoi transformat într-un expansion, însă unul scurt. Este un joc pe care-l poți termina în 7-8 ore, în funcție de cât de rapid ești. Urmărește liniile trase de Uncharted și oferă o experiență similară, însă prea scurtă și cumva nesatisfăcătoare. De asemenea, Chloe ca protagonist nu este foarte interesantă, părerea mea.

Așadar, dacă nu ați jucat niciun titlu din serie vă întreb ce mai așteptați? Iar dacă nu aveți timp de toate colecția atunci măcar încercați Uncharted 4 deoarece este cel mai bun din serie și spune o poveste care nu depinde de celelalte titluri. După această mică perorație extra haide să vedem cu ce vine Legacy of Thieves Collection pe PS5.

Uncharted pe PS5

În primul rând, jocul a primit îmbunătățiri vizuale și acum acesta poate fi rulat în trei moduri: fidelity la rezoluție nativă 4K și un framerate stabil de 30 de fps, performance unde jocul menține un framerate de 60 fps și are rezoluție dinamică, apoi mai există modul Performance+ care vrea să ofere cel mai lin gameplay într-un joc Uncharted de până acum adică rezoluție FHD și 120 de cadre pe secundă.

În acest review (video) veți putea vedea scene din joc surprinse atât în modul Fidelity, cât și Performance, dar nu și performance+ deoarece TV-ul meu nu poate afișa imagini la 120 Hz/FPS.

În general, la jocurile de PS5 am preferat modul performance deoarece acțiunea este mult mai fluidă la 60 FPS, însă în acest caz am jucat mai mult în modul fidelity deoarece am vrut acel plus de calitate grafică, de detaliu deoarece Uncharted este o experiență cât se poate de cinematică și astfel 4K la 30 FPS în ochii mei arată excelent. Când treci de la un mod la altul vei observa o schimbare însă după câteva minute de joc uiți de grafică și de numărul de FPS-uri și te bucuri de joc. O altă schimbare evidentă este faptul că jocul se încarcă aproape instantaneu și nu o să vezi niciun ecran de încărcare de-a lungul întregului joc. Un cutscene, apoi treci lin înapoi în joc.

Cum vorbim de PS5 avem și sunet audio 3D, astfel încât imersiunea să fie și mai mare în lumea acestor jocuri. Sunetul 3D funcționează atât cu căști USB/cu fir, dar și pe difuzoarele tv-ului sau pe un soundbar. Trebuie doar să vă uitați în setări la sunet pentru Spatial 3D Audio.

Ultima schimbare se referă la controllerele Dual-Sense. Acestea răspund într-un mod mult mai fin și mai precis decât controllere Dual-Shock la acțiunea care se petrece pe ecran, iar cu controlerul Dual-Sense pe PS5 în Uncharted vei simți cum triggerele opun o oarecare rezitență atunci când tragi, vei simți roțile mașinii învârtindu-se, dar și luptele melee.

Cam astea sunt schimbările, iar dacă ai jucat cele două titluri pe PS4 și vrei să iei experiența de la capăt pe PS5 atunci poți face un upgrade la noua versiune cu 10 euro. Aceasta va fi disponibilă începând cu 28 ianuarie. Din păcate, membrii PlayStation Plus care au primit jocul A Thief's End cu abonamentul lor nu vor putea face upgrade la PS5. Aceștia vor trebui să cumpere pachetul pentru 50 de euro.

Dacă nu aveți PS5 încă, dar vreți să jucați aceste două titluri la setări grafice ridicate și cu un framerate bun (dacă aveți un sistem performant), atunci trebuie să știți că jocul se va lansa și pe PC cândva în acest an.