Nu demult v-am povestit despre întreaga gamă Oppo lansată în România anul acesta. Iar producătorul s-a mișcat rapid și poți comanda deja Oppo Reno4 Pro 5G. Am folosit în ultimele două luni generația anterioară, iar acum pot să le compar și mă voi concentra mult pe ceea ce vedeți, adică designul.
Oppo Reno4 Pro 5G vine cu îmbunătățiri la nivelul performanțelor, un design mai rafinat, cu o încărcare și mai rapidă, dacă acest lucru era posibil. Per total, Reno4 Pro 5G e un pachet premium, la un cost rezonabil față de alternativele ultrapremium de pe piață.
Design Oppo Reno4 Pro 5G
Față de generația anterioară, Oppo Reno4 Pro 5G poate fi descris ca o rafinare, iar acest lucru poate fi văzut la design.
Telefonul are aceeași greutate redusă, 172 de grame, și este cu 0,1 milimetri mai subțire. Și chiar dacă nu vei scoate șublerul pentru a-l măsura, în mână diferența este semnificativă și conferă o senzație mai bună.
În partea din față, telefoanele au rămas relativ asemănătoare, cu o cameră frontală montată discret în colțul din stânga. Dar display-ul are o durabilitate mai mare, pentru că acum e Gorilla Glass 6, față de generația a 5-a de la Oppo Reno 3 Pro 5G, ceea ce duce la o rezistență mai mare la căzături și zgârieturi. Dimensiunea ecranului e discret mai mare, ajungând la 6,55 inci fără să fie un telefon care să pară masiv, deoarece orientarea 20 pe 9 îl face ușor de ținut în mână. Senzorul de amprentă e amplasat central sub ecran și îl poți combina cu recunoașterea facială pentru deblocare și securitate.
Pe spate vei observa diferența marcantă dintre ele. În primul rând camerele au fost schimbate și față de orientarea verticală a celor 4 camere de pe generația anterioară avem 3 camere verticale, dar cu o protecție mai mare fără ca protuberanța să fie prea mare.
De asemenea, finisajul sticlei Gorilla Glass 6 de pe spate a fost schimbat. Dacă la Reno 3 Pro 5G aveam o sticlă lucioasă, de data aceasta varianta Galactic Blue pe care o avem noi e finisată mat, dar cu irizații alb - bleu care sunt spectaculoase. Pentru cei care vor să fie mai serioși, varianta Space Black are texturi colorate discret și un model de pictograme în partea inferioară. Astfel, varianta neagră are un design ce se potrivește ușor la orice costum, pe când Galactic Blue este mai adaptat tinerilor care vor culori cât mai spectaculoase pentru telefoanele lor. În plus, pe textura mată nu lași amprente, care strică de multe ori aspectul telefoanelor lucioase.
Ceea ce mi-a plăcut mie la Oppo Reno4 Pro 5G e tocmai spectacolul de culori și rafinamentul față de generația anterioară.
Vorbim de un telefon premium, iar acest lucru se vede. Carcasa de pe spate, din sticlă, e mai rezistentă la zgârieturi, ceea ce mă face să recomand să o folosiți fără carcasă, tocmai pentru a o admira în lumina soarelui.
Aluminiul de pe margini conferă eleganță și siguranță în același timp, iar modulul camerelor e mai spectaculos, acestea având dimensiuni mai mari.
Caracteristici tehnice și diferențe față de generația anterioară
Oppo Reno4 Pro 5G are un procesor Qualcomm Snapdragon 765G, care pe lângă faptul că e compatibil cu o conectivitate 5G oferă performanțe foarte bune. Eu nu am avut probleme de niciun fel, fie că am făcut browsing, fie că făcut multitasking cu YouTube, rețele sociale sau notițe. De asemenea, în jocurile cele mai performante nu am întâlnit niciun fel de lag, ceea ce era de așteptat.
De asemenea, ecranul AMOLED 2400 x 1080 de pixeli și rată de refresh de 90 de Hz e la fel de bun ca generația anterioară. Are luminozitate, se mișcă excelent, tranzițiile sunt foarte bune și schema de culori aleasă e foarte ponderată.
Capacitatea de stocare poate fi de 128 de GB sau de 256 de GB, iar memoria RAM de 8 GB sau de 12 GB RAM.
Bateria de 4.000 de miliamperi asigură cu succes o zi întreagă de folosire, dar una dintre diferențele esențiale e faptulc ă telefonul e compatibil cu tehnologia SuperVOOC 2.0. Aceasta asigură încărcare superrapidă. Generația anterioară avea încărcare rapidă de tip VOOC 4.0. Ce înseamnă asta? Încărcarea se produce la 65 de wați și ajungi la 60% în 15 minute. Încărcarea completă dureză 36 de minute și din testele noastre aceasta e constantă.
M-am trezit punând telefonul la încărcat 10 minute cât eram la duș și apoi să nu mai am grija firului înainte să mă culc.
Camerele sunt și ele îmbunătățite față de generația anterioară și de data aceasta sunt potrivite pentru cei care vor să se concentreze pe video. Camerele principale sunt de 48 de megapixeli wide, 13 megapixeli telephoto, 12 megapixeli ultrawide. Acestea oferă calitate excelentă, culori saturate și recunoaștere prin inteligență artificială a scenariului de fotografie care funcționează bine de fiecare dată.
Filmarea este însă și mai bună față de generația anterioară. Poți filma 4K la 30 de fps sau Full HD la 60 sau 120 de cadre pe secundă. Ai modul Ultra Night Wide-angle în care inteligența artificială intervine pentru a lumina clipurile filmate noaptea și să le transforme într-un spectacol de culori. De asemenea, modul Ultra Steady Video a ajuns la generați a3-a și stabilizează clipurile pentru conținut care să poată fi folosit cu ușurință în rețelele sociale.
Camera de selfie de 32 de megapixeli poate filma Full HD la 30 de cadre pe secunde și are stabilizare pentru filmările selfie, foarte utile dacă vrei să realizezi clipuri pentru rețelele sociale, Instagram, TikTok sau Snapchat. Nu ai nevoie să iei cu tine un stabilizator, poți să ții telefonul în mână și să povestești oamenilor orice.
Per total, pachetul adus de Oppo Reno4 Pro 5G e mai solid decât generația anterioară și e îmbunătățit exact acolo unde trebuia, fără îmbunătățiri inutile sau upgrade-uri pe care nu le simți.
Concluzie și disponibilitate pe piață
Per total, mi-a plăcut această îmbunătățire discretă și elegantă din gama Oppo pentru că aduce un design mult mai rafinat, telefonul se simte și mai elegant în mână și ușor, iar caractersticile tehnice sunt de top.
Dacă vrei un Android solid, dar care să fie sub 4.000 de lei, atunci Oppo Reno4 Pro 5G este una dintre cele mai bune alternative de pe piață. În plus, de curând Android 10 de pe Oppo, cu interfața Color OS, a fost actualizat și este extrem de stabil.
Oferta de la precomandă cu un Oppo Watch inclus a fost de nerefuzat, dar chiar și de unul singur telefonul e la un preț corect pentru ceea ce poate oferi.
Telefonul nu e doar ceea ce vezi în caracteristici hardware, ci în optimizările de software și inteligență artificială care ajută la folosirea capacităților sale la maximum.