Am jucat Wasteland 3 de la lansarea din 28 august pe Xbox Game Pass for PC (serviciu pe care ți-l recomand) și am ințeles destul de clar, destul de repede că este un titlu ce trebuie jucat de fanii Fallout și al jocurilor RPG.

Wasteland 3 spune povestea unui grup de rangers ce vin în Colorado cu speranța de a obține provizii și resurse de la un anume „The Patriach” pentru a reclădi Arizona, cea care a fost distrusă în Wasteland 2.

Dacă nu era evident din numele titlului, acțiunea se petrece într-un univers post-apocaliptic, după ce iarna nucleară a venit peste meleagurile americane. O trupă mare de rangers vin în Colorado, însă mulți cad la datorie în urma unei ambuscade și supraviețuiesc doar câțiva, inclusiv două personaje pe care le controlezi tu.

Poți alege anumite personaje realizate anterior sau îți poți crea tu propriii rangers. Îți recomand a doua variantă deoarece poți să-i faci cum vrei tu și oricum personajele în sine nu au impact prea mare asupra ceea ce se întâmplă (explic asta puțin mai jos).

În fine, îți iei cele două personaje, te întâlnești cu The Patriarch și el îți dă o bază unde poți să recrutezi și să-ți faci o armată și să-i recuperezi pe cei doi fii: Valor și Victory și pe fiica Liberity, ce s-au răzvrătit împotriva bătrânului.

Tu trebuie să faci ce zice bătrânul deoarece ai nevoie de acele provizii, însă de-a lungul poveștii lucrurile alb-negru devin gri și vezi că nu totul e așa cum pare. Jocul este lung și ar trebui să-ți ofere între 50 și 100 de ore de joc, în funcție de felul în care explorezi lumea.

Eu am trecut puțin de jumătate și sunt curios să aflu care vor fi ramificațiile acțiunilor mele. Wasteland 3 îți dă mână liberă în felul în care abordezi misiunile și poți să faci ce vrei. Însă fiecare acțiune are și o consecință, iar repercusiunile se văd fie imediat, fie abia peste câteva ore de joc. Poți chiar să-l omori pe Patriarh imediat cum îl vezi (doar dacă trișezi, altfel nu ești suficient de puternic) și asta rezulta ca jocul să se termine, pur și simplu.

Lumea din Wasteland 3 este una mizeră și tragică, unde oamenii se chinuie să supraviețuiască, iar cei mai naivi și buni sunt prădați de cei răi, însă abundă și de umor și situații ridicole: avem o clonă care face alte clone, dar nu le face bine și sunt foarte ostile, o statuie uriașă de-a lui Ronald Regan care ucide comuniștii de roboți (ce vor să ajute omenirea) și așa mai departe.

Este o lume care este plăcut de explorat și plină cu personaje interesante și inedite. Sunt curios să aflu finalul poveștii principale, însă sunt sigur că o să fie influențat de unele decizii luate de mine de-a lungul jocului.

De ce am rămas dezamăgit este impactul personajelor. Poți să le creezi cum vrei tu, dar cei patru rangers nu au voce în dialoguri (toate NPC-urile au, doar ai tăi nu) și nu sunt memorabile deoarece nu au un background, nu au evoluție ca personaj. Mai mult, cele două personaje create la început le poți înlocui cu totul (de fapt eu chiar așa am facut deoarece nu am fost mulțumit de felul în care le dezvoltasem).

La baza ta din joc ai posibilitatea să creezi noi rangers care vin la nivelul la care sunt celălalte personaje, deci nu trebuie să le iei de la zero și poți pune punctele unde vrei tu. Din punctul de vedere al gameplay-ului este minunat deoarece dacă vrei poți să-ți faci altă echipă în doar câteva zeci de minute, dar din punctul de vedere al poveștii este un minus deoarece aceste personaje nu au impact asupra a ceea ce se întâmplă.

Poate te întrebi de ce începi cu două personaje? Pentru că Wasteland 3 poate fi jucat și în co-op, alături de un alt prieten. Puteți juca în același timp sau separat și acțiunile unuia vor influența povestea pe care o experimentează celălalt. Un concept interesant, dar nu știu exact cum se desfășoară deoarece nu l-am încercat.

Gameplay - Wasteland 3

Acest titlu este unul RPG, cu acțiune pe tururi precum XCOM. Ai o echipa de patru rangers și doi companion (personaje din lumea jocului care au o voce și o poveste). Poți să-i dezvolți cum crezi tu, în funcție de stilul de joc. Bineînțeles, cel mai înțelept ar fi ca fiecare personaj să se priceapă cu o anumit armă (small arms, big guns, assault etc) și să aibă un soft skill sau un skill adițional (mechanics, kiss ass etc).

Ca și în alte titluri RPG, poți să rezolvi anumite misiuni doar dând din gură (dacă ai un skill suficient de dezvoltat) sau poți să încerci să mături cu toată lumea pe jos. Atunci când ataci poți lua deciziile pentru fiecare dintre cele șase personaje (unde să meargă, pe cine să atace, ce abilități să folosească), apoi inamicul atacă și tot așa. Șansa de succes a unui atac îți este indicată cu procente.

Poate nu este cel mai incitant mod de joc, dar îmi place datorită strategiei pe care o implică și datorită faptului că poți vedea clar felul în care punctele pe care le pui în dezvoltarea personajului au un efect asupra jocului.

Ce nu mi-a plăcut este faptul că jocul este destul de fragmentat de momente de loading și câteodată aștepți și câteva minute să treci dintr-o zonă în alta uitându-te la un ecran. Altfel, explorarea Colorado este atipică și ca să ajungi dintr-un oraș în altul trebuie să mergi într-un fel de tanc pe o hartă (unde mai descoperi și alte obiective). Nu mi se pare că aduce un plus de valoare și câteodată se simte ca o pierdere de timp, să ajungi dintr-un loc în altul.

Wasteland 3 este un RPG de calitate și un joc pe care-l recomand iubitorilor genului, mai ales că se află pe Xbox Game Pass. Pentru cei care nu știu, Game Pass este un serviciu prin care primești lunar jocuri (nu-ți rămân ție pentru totdeauna, dar măcar te poți juca multe titluri cu o sumă modică). Teoretic, serviciul nu e disponibil în România, însă dacă schimbi țara în WIndows pe Marea Britanie, vei putea să-ți faci cont și cu 4-5 lire sterline pe lună ai acces la zeci/sute de jocuri.

După Wasteland 3, tot aici o să joc Tell Me Why și Crusader Kings III. Spor la joc!