Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Cum am scos telefonul din cutie am rămas surprins de greutatea și de aspectul premium am telefonului. Mă așteptam la o construcție mai puțin calitativă, dar nici vorbă. Avem o ramă de aluminiu și sticlă Gorilla Glass 5 pe față și pe spate. Se află în categoria grea la cele 208 grame și este destul de gros la 9,7 mm.

Primul lucru pe care-l observi la telefon este aranjamentul de camere de pe spate, unde vei vedea numai puțin de cinci camere aliniate pe partea stângă. Este un design neobișnuit, însă nu foarte practic deoarece vei atinge de multe ori cu degetul ultimele două camere (cea ultrawide și cea macro) și trebuie să le ștergi de fiecare dată înainte să faci o fotografie.

Telefonul are încărcare prin USB-C, mufă de căști, un singur difuzor în partea de jos și un ecran cu notch, iar sub acesta este ascuns un senzor de amprentă care e precis și eficient. Un pachet destul de atrăgător care nu se simte diferit de alte telefoane premium mai scumpe.

Ecranul este unul AMOLED cu marginile rotunjite, cu o diagonală de 6,47 inci și cu o rezuluție FHD+ (1080 x 2340 pixeli). Are o densitate de pixeli de 398 ppi și o luminozitate maximă de 600 de niți. Deci este numai bun pentru utilizarea zilnică, dar și pentru jocuri sau filme. După cum ziceam, avem un notch în formă de lacrimă pentru camera de selfie, iar muchiile negre ale display-ului sunt destul de mici.

Performanță - Xiaomi Mi Note 10

La interior avem un procesor Qualcomm Snapdragon 730G, 6 GB memorie RAM și 128 GB spațiu de stocare. O combinație de componente sufiecient de performantă pentru aplicațiile și jocurile din Google Play Store. Telefonul funcționează foarte bine în utilizarea zilnică și nu am întâmpinat probleme de niciun fel. Call of Duty Mobile a funcționat bine chiar și pe setări grafice ridicate.

În testele de benchmark cu Geekbench 5 am obținut un scor de 450-460 de puncte pe single core și undeva la 1400 de puncte pe multicore. Ceea ce situează telefonul undeva lângă modele precum Xiaomi Mi Mix 3, Samsung S9 sau Xiaomi Mi 8 pe single core și pe multicore modele ca Vivo X20 sau Huawei P10 Plus.

Bateria este una generoasă la 5260 mAh, iar autonomia este și ea destul de bună și te poți aștepta la o funcționare de două zile, într-un regim de funcționare moderat. De asemenea, încărcarea este rapidă la 30 de wați și se încarcă complet în puțin peste o oră.

Problema mea cu acest telefon ține de faptul că telefonul se încinge prea tare în utilizarea zilnică. Da, majoritatea telefoanelor se încălzesc atunci când le folosești pe o perioadă mai lungă de timp sau în jocuri și aplicații care au nevoie de resurse multe. Dar modelul pe care l-am avut eu se încinge foarte tare pe muchia stângă chiar și când doar făceam browsing pe internet sau pe Facebook. Iar 10 minute de filmare 4K fac ca telefonul să se încălzească foarte tare.

Este ceva ce nu am întâmpinat la un alt telefon până acum. Poate o fi doar acest sample, însă este bine de știut.

Telefonul are Android 10, peste care este aplicată interfața MIUI 11. Deci trebuie să te aștepți la o experiență bună, cu ceva modificări aduse de Xioami. După cum am zis și în review-ul lui Redmi Note 9, interfața adusă de Xiaomi este utilă, arată bine și aduce mai multe posibilități de personalizare a experienței de utilizare.

Cinci camere pe un telefon

Pe spate avem cinci camere foto. Senzorul principal este de 108 MP f/1.7, cel ultrawide este de 20 MP f/2.2, camera macro are 2 MP f/2.4 și avem nu una, ci două camere telefoto, de 12 MP f/2.0 cu zoom optic 2x și una telefoto de 8 MP cu zoom optic de 3,7x și zoom hibrid 5x. E ciudat să implementezi două camere telefoto, însă cred că le-a ieșit. Fotografiile realizate cu senzorii telefoto arată bine, iar imaginile la zoom 5x sunt impresionante: au detalii, fără zgomot în imagine și arată foarte bine.

Fotografiile realizate cu senzorul principal în timpul zilei arată excelent și vei scoate poze bune în majoritatea situațiilor. Expunerea a fost corectă, culorile sunt vii și vei scoate imagini numai bune pentru Instagram. Poți realiza și fotografii la 108 MP și vei câștiga claritate (deci vei putea face crop mai mare fără să pierzi din calitate), însă vei pierde detalii în zonele umbroase din cauza numărului mare de pixeli într-un senzor atât de mic.

În schimb, am rămas dezamăgit de calitatea fotografiilor ultrawide deoarece acestea duc lipsă de detalii pe margini și au ieșit și cam întunecate deși au fost realizate pe o lumină bună. Modul de noapte este unul competent, însă nimic spectaculos.

Rezultatele obținute de senzorul macro sunt inconsistente în opinia mea. Unele au un nivel de claritate exagerat și arată false. Modul portret scoate fotografii destul de bune, cu tonuri de piele curate, poți regla intensitatea blurului din fundal și am fost mulțumit de rezultat.

Pe partea de video, telefonul e capabil să filmeze 4K@30fps sau full HD de la 30 fps până la 240 fps. Sunt clipuri ok, dar nimic strălucitor. Are și un mod de filmare prin care imaginea este stabilizată și mai mult și funcționează ok, însă în testul meu în imagine au apărut anumite artefacte, zone blurate artificial.

Ce mi-a plăcut la acest telefon este un mod numit Vlog Mode, unde alegi un stil apoi îndrepți camera timp de câteva secunde în diferite direcții și telefonul face un montaj scurt a ceea ce ai filmat. Efectele sunt drăguțe, melodiile potrivite și ai unealtă numai bună pentru stories pe Instagram sau Facebook, fără să depui efortul de a edita filmările.

Camera de selfie este de 32 MP f/2.0 și permite filmarea doar la rezoluție FUll HD la 30 fps. Am încercat-o în mai multe situații și nu pot spune că am fost impresionat de ceea ce am văzut. Ca de obicei, aici găsiți mai multe fotografii realizate cu telefonul aflat în teste.

Sunetul este unul mediocru și difuzorul poate fi acoperit cu degetul atunci când vezi clipuri pe YouTube, de exemplu. Ai NFC pentru plăți contactelss și un IR Blaster dacă vrei să controlezi TV-ul cu telefonul.

Găsești acest model la mai mulți retaileri din România, iar prețul se află în jurul a 2000 de lei.

Puncte pro

  • Fotografiile wide și cele cu zoom 5x
  • Ecran AMOLED
  • Baterie mare
  • Performanță satisfăcătoare

Puncte contra

  • Așezarea camerelor e ciudată
  • Se încinge
  • Fotografiile ultrawide

Pe hărtie, Xiaomi Note 10 este un telefon bun care se vinde la un preț decent. Ai performanțe bune, fotografii de calitate în multe situații și o baterie mare, însă nu pot să recomand un telefon care se încălzește atât de tare. Eu aș fi deranjat dacă aș descoperi asta la telefonul pe care abia l-am cumpărat. Poate este o problemă pe care am întâlnit-o la sample-ul meu de test, dar poate nu și nu a fost construit cu cap.