Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Xiaomi Redmi Note 9 este un smartphone care face foarte bine lucrurile pe care un telefon de 1000 de lei ar trebui să le facă. Însă nu vreau să mă grăbesc și o să le iau pe rând. Să vedem cum stăm la capitolul design.

Design

Designul lui Redmi Note 9 este unul tradițional pentru smartphone-urile din 2020. Este un telefon mare cu o construcție robustă și cu un ecran perforat în dreptul camerei de selfie. Modelul acesta este unul albastru cu un chenar negru în dreptul ansablului foto format din patru senzori. Imediat sub se află senzorul de amprentă. În partea de jos avem un port de încărcare USB-C și o mufă de căști și un difuzor. Iar pe lateral avem buton de power și buton pentru reglarea volumului.

Construcția este din plastic, iar ecranul este protejat de sticlă Gorilla Glass 5. E bine construit, lat, ceea ce înseamnă că e mai greu de controlat cu o singură mână și destul de greu la 199 de grame.

Nu prea am ce-i reproșa decât că în zona senzorului de amprentă se aude un click când apeși.

Ecran

Ecranul este unul IPS LCD de 6,53 de inci cu o rezoluție Full HD+ și o densitate de pixeli de 395 de ppi. Luminozitatea display-ului ar fi în jur de 450 de niți, adică e îndeajuns de mare să folosești telefonul indiferent că ești în soare sau în casă.

Problema mea cu display-ul este că afișează culori ce nu au un contrast mare. Sunt cam spălăcite, iar asta se poate observa mai ales în modul întunecat, care aici este mai degrabă un gri.

La nivel de specificații, Xiaomi Redmi Note 9 stă destul de bine pentru un telefon din categoria sa de preț, iar la nivel de utilizare nu am întâmpinat probleme.

Specificații tehnice

Așadar, la interior regăsim procesor MediaTek Helio G85, 4 GB memorie RAM și spațiu de stocare de 128 GB, ce poate fi extins printr-u card microSD. Există și o variantă cu 3 GB RAM și 64 GB memorie internă.

Mi-am instalat toate aplicațiile pe care le folosesc în mod normal și nu am întâmpinat probleme. Vei putea face toate lucrurile la care te aștepți pe un asemenea telefon. Unele aplicații care necesită mai multă putere funcționau un pic mai greu, însă nimic grav.

Jocurile rulează și ele ok pe setări grafice reduse și am jucat Call of Duty Mobile sau Rayman Legend fără probleme.

În testul de benchmark PCMark am obținut un scor de 8700 de puncte, ce-l situează în zona telefoanelor Google Pixel 3, Oppo Reno3 Pro 5G, potrivit clasamentului realizat de aplicație.

Locul unde impresionează Xioami Redmi Note 9 este autonomia. Bateria mare de 5020 mAh este suficient de încăpătoare pentru a-ți asigura o funcționare de o zi și jumătate sau două zile. Eu folosesc telefoanele într-un regim destul de intens și am avut în jur de o zi și jumătate de funcționare.

Testul de autonomie PCMark, cu luminozitatea ecranului la jumătate, mi-a dat 13 ore și 44 de minute de funcționare continuă. Încărcare la priză este una destul de rapidă în această categorie de preț, 18 wați, însă bateria mare face ca timpul de încărcare să fie și el mare, undeva la 2 ore și 15 minute o încărcare completă.

Interfața MIUI 11

Și acum să vă povestesc despre elementul care mi-a plăcut probabil cel mai mult la acest telefon. Interfața MIUI 11, aplicată peste Android 10. În mod obișnuit sunt fanul Androidului curat, însă Xiaomi a aplicat o interfață care este arătoasă, dar și utilă.

În primul rând, mi-a plăcut că de la început te pune să-ți alegi o temă care-ți place. Eu am ales una minimalistă cu culori pastelate. Poți să-ți pui sertar de aplicații sau nu, cât de mari să fie iconițele și așa mai departe.

Îmi place cum au aranjat informația în meniul de setări și anumite animații precum cea de reglare de volum. Modul de folosire cu o singură mână îți permite să alegi cât de mare să fie noul ecran: 3,5, 4 sau 4,5 inci. Și în general, ai mai multe opțiuni decât ai găsi pe un android curat.

De asemenea, mi-a plăcut și faptul că swipe up îmi deschide browserul MI, unde am acces rapid la youtube, Facebook, jocuri sau pot căuta ce vreau în Google. Per total este o experiență de utilizare foarte reușită.

Camere foto

Xiaomi Redmi Note 9 are patru camere foto pe spate. Senzorul principal este unul wide de 48 MP și alături de el avem un altul ultrawide 8 MP, apoi unul macro de 2 MP și unul pentru adâncime tot de 2 MP. Un setup destul de capabil.

Acest telefon scoate poze de 12 MP în modul auto, însă avem obțiunea și de a alege fotografii de 48 MP pentru mai multe detalii. Camera macro o poți folosi atunci când vrei să te aproprii mai mult de subiect, iar senzorul ultrawide e util pentru peisaje urbane. În mare parte, camerele se descurcă ok, însă apar neajunsurile specifice telefoanelor din această zonă de preț.

În luminozitate scăzută scade și calitatea fotografiilor, senzorul ultrawide nu este cel mai performant și suferă la capitolul coloristică și imaginile scoase de el nu sunt la fel de clare ca cele obțiune de senzorul principal.

În schimb am rămas plăcut surprins de aportul camere de adâncime ce, alături de software, reușește să creeze fotografii portret destul de bune. Nu prea am înțeles rolul camerei de macro și cred că ar fi mers mai bine o cameră telefoto. Din păcate, nu avem filmare 4K, ci doar Full HD și doar la 30 de fps.

Înainte să trecem la preț, disponibilitate și concluzii vreau să vă mai zic câteva lucruri despre camera de selfie. Face poze bune pe modul portret.Nu mi-a venit să cred cât de bine blurează fundalul, fără să pară artificial.

Am încercat funcția în mai multe situații de iluminare și telefonul s-a descurcat destul de bine. Pe timul zilei face poze bune și chiar și la interior unde lumina e mai slabă am reușit să obțin cadre ok. Vedeți aici mai multe fotografii realizate cu Xiaomi Redmi Note 9.

Preț și concluzie

Modelul testat de noi este disponibil la retaileri pentru un preț de 999 de lei, iar varianta cu 3 GB RAM și 64 GB spațiu e 899 de lei. Eu vă recomand această variantă pentru că diferența de preț nu e mare și primești mai mult spațiu și mai mult RAM. Și cei care-l cumpără primesc cadou o brățară de fitness Mi Band 4, adică pe aceasta.

Am folosit-o în același timp cu telefonul și am fost mulțumit de ea. Brățara din silicon este comodă și poți dormi cu brățara la mână liniștit, e rezistent la apă deci nu ai să-ți faci griji la duș sau la piscină și autonomia este foarte bună.

Ai opțiunile obișnuite de monitorizarea sănătății și a activității fizice. Nimic iești din comun și nimic greșit. Singurul inconvenient este faptul că trebuie să scot brățara de silicon atunci când o încarc.

Și acum că am ajuns la final, Xiaomi Redmi Note 9 este un pachet atrăgător. Prețul e bun, primești cadou o brățară, iar minusurile sunt mici: un timp mai lung de încărcare, un ecran spălăcit și poate o utilizare mai dificilă cu o singură mână, însă ai performanță ok, autonomie mare și camere foto destul de bune.