Poco a devenit un nume în industria smartphone-urilor cu Pocophone 1, un flagship killer cu specificații de top, însă oferite la un preț mic. Xiaomi a profitat de această popularitate și a lansat brandul Poco cu sloganul POCO is everything you need, nothing you don't. Adică primești esențialul. Acum nu vorbim doar de flagship killer, ci de modele pe diferite segmente de preț.

Așadar, noi avem aici, în ordinea prețului și a performanțelor: Poco F3, Poco X3 Pro, Poco X3 NFC, Poco M3. Acest video nu vrea să fie un review al celor patru telefoane, ci mai degrabă o trecere în revistă a impresiilor mele legate de cele patru smartphone-uri.Să începem cu specificațiile și prețul.

Poco F3 este cel mai performant dintre aceste modele și vorbim de un telefon cu procesor Snapdragon 870, 6 sau 8 GB RAM, un spațiu de stocare de 128 sau 256 GB și o baterie de 4520 mAh cu încărcare rapidă la 33 de wați. Prețul pentru modelul cu 6 GB RAM și 128 GB stocare este de 1500-1700 de lei, iar versiunea mai scumpă e în jur de 2100-2300 de lei.

Poco X3 Pro are un procesor Snapdragon 860. Memoria RAM e tot de 6 sau 8 GB RAM, spațiul de stocare este de 128-256 GB stocare, iar bateria de 5160 mAH ce se încarcă tot la 33 de wați. Aici vorbim de în jur de 1000 de lei sau 1250 de lei pentru versiunea cu 8 GB RAM și 256 GB stocare.

La Poco X3 NFC vorbim de un procesor Snapdragon 732G, 6 GB RAM și stocare de 64 sau 128 GB și aceeași baterie de pe X3 Pro. Aici vorbim de prețuri de 900 de lei pentru versiunea cu 6 GB RAM și 64 GB stocare și peste 1000 de lei pentru modelul cu spațiu de stocare mai mare.

Ultimul telefon este Poco M3 și avem un procesor Snapdragon 662, 4 RAM și stocare de 64 sau 128 GB, iar bateria este una mare de 6000 mAh ce se încarcă la 18 wați. Preț de pornire de 630-650 de lei sau 680-700 de lei pentru stocarea mai mare.

Deci după cum se poate vedea, avem o plajă largă de prețuri și telefoane pentru diferite gusturi și buzunare. La nivel de performanță mie mi-a plăcut cel mai F3 și m-am putut juca și titluri pretențioase precum Call of Duty fără probleme. Dacă vrei o performanță bună, dar ai un buget mai mic atunci poți alege X3 Pro deoarece procesorul de pe acesta are același proces de fabricație ca cel de pe F3 și o performanță similară, însă un preț cu 1000 de lei mai mic.

Mai departe, dacă nu dorești să te joci titluri mobile la setări grafice maxime, dar vrei performanță în aplicații atunci poți alege Poco X3 NFC.Într-un final, cel mai slab este M3 și pentru mine, obișnuit cu telefoane cu procesoare performante, nu chiar plăcută. Am întâlniti poticniri ale sistemului de operare, iar experiența nu a fost ajutată nici de faptul că are o rată de refresh de 60 Hz, care face ca lucrurile să pară și mai lente.

Dacă la performanță lucrurile nu stau dramatic între primele trei telefoane, la capitolul ecran avem un câștigător clar.

După cum probabil ai intuit este vorba de Poco F3. Acesta are un ecran AMOLED, singurul din această serie, cu o diagonală de 6,67 nci și o rezoluție FHD+ și o rată de refresh de 120 Hz. În plus, ecranul este foarte luminos cu un maximum de 1300 de niți. E un display bun pentru consum media, jocuri și are o perforație mică pentru camera de selfie și un raport ecran/corp bun de 85,9%.

Mai departe, X3 Pro și X3 Pro NFC au același ecran IPS LCD de 6,67 inci cu rezoluție FHD+ și rată de refresh de 120 Hz și cu o luminozitate ok de 450 de niți. Raportul ecran/corp este ceva mai mic decât cel de pe Poco F3 ceea ce indică margini negre mai groase. X3 Pro mi s-a părut suficient de luminos, însă X3 NFC este mai întunecat în majoritatea situațiilor. M3 are un display de 6,5 inci cu o rezoluție FHD+, dar cu o rată de refresh de 60 Hz.

După cum era de așteptat, F3 este cel mai finuț dintre cele patru telefoane. Este cel mai ușor la 196 de grame și cel mai subțire la 7,8 mm, dar și singurul model care nu are mufă de căști. La toate aceste modele vorbim despre o structură de plastic, iar la F3, X3 Pro și X3 NFC avem sticlă Gorilla Glass, în timp ce la M3 avem plastic. Toate telefoanele au senzor de amprentă în butonul de pe lateral și toate funcționează destul de bine, dar parcă X3 NFC și M3 nu este la fel de rapid în recunoașterea degetului.

De asemenea, toate au difuzoare stereo și am rămas impresionat de cantitatea de volum emisă, dar nu neapărat de calitatea sunetului.

Modulele de cameră de pe spate sunt diferite, iar singurul care-mi place este cel de pe F3. Cel de pe M3 este mare degeaba, iar cel de pe X3 Pro și X3 NFC nu-mi place. Ce nu-mi place, în schimb, la F3 este faptul că are un spate de tip oglindă care se umple de amprente. X3-urile au un spate mat, dar cu o bandă lucioasă pe mijloc ce prinde amprente. M3 este din plastic, dar este plăcut la atingere. Poco X3 și X3 NFC sunt cam butucănoase cu o grosime de 9,4 mm și o greutate de 215 grame.

Camere Foto - Poco F3, Poco X3 Pro, Poco X3 NFC și Poco M3

În cazul lui F3 avem o cameră principală de 48 MP f/1.8, una ultrawide de 8 MP f/2.2 și una macro de 5 MP f/2.4. Camera de selfie este de 20 MP f/2.5 Nu avem stabilizare optică, ci doar electronică și fotografiile arată bine în lumină bună și poți obține cadre bune. Pozele în lumină slabă nu ies extraordinar, însă apreciez creativitatea modurilor de filmare și de fotografiere pe telefon: magic zoom cunoscut în cinematografie drept dolly zoom și x sau y sunt prezente pe acest model, dar nu și pe celelalte de aici. Sunt moduri creative de exprimare pe care aș vrea să le văd și la alți producători.

E un sistem bunicel, dar mi-aș fi dorit un senzor telefoto decât unul macro, iar deschiderea diafragmei camerei de selfie este cam mică de doar f/2.5.

Mai departe, X3 Pro pare să aibă fix același sistem de la F3, doar că în plus are un senzor de 2 MP pentru detectarea profunzimii de câmp, iar camera de macro aici este de 2 MP nu de 5. Și aici avem 4K la 30 fps și anumite moduri de fotografiere creative de pe F3. Camera de selfie e tot de 20 MP, însă diafragma se deschide mai mult la f/2.2.

X3 NFC are un sistem foto similar cu cel de pe X3 Pro. Doar că aici vorbim de un senzor principal de 64 MP f/1.9, ultrawide de 13 MP f/2.2 și ceilalți doi senzori de macro și detectarea profunzimii de câmp. Și aici avem HDR, filmare 4K la 30 fps și slow motion.

Poco M3, deși cel mai ieftin de aici, are același senzor principal de 48 MP f/1.8, dar fără ultrawide și cu macro și senzor pentru detectarea profunzimii de câmp. Aici vedem și limitările aduse de procesor și nu avem filmare 4K, ci doar FHD și la 30 de FPS, iar camera de selfie este de 8 MP f/2.1.

Toate telefoanele rulează Android 10 sau 11, iar peste este aplicată interfața MIUI 12. Acum că am ajuns la final, pot să recomand Xiaomi Poco F3 pentru cei care se consideră Power Useri, care vor un telefon performant, dar cu un design finuț, vor să se joace și să se uite la filme și vor acele moduri creative din aplicația de cameră, însă nu-i interesează că pierd mufa de căști și slot pentru card microSD.

Mai departe, X3 Pro e un smartphone interesant pentru mine deoarece are un preț/calitate foarte bun, nefiind cu mult diferit față de F3, însă cu 1000 de lei mai ieftin.

X3 NFC nu este unul dintre favorite pentru mine deoarece ecranul este mai puțin luminos, componentele mai puțin performante decât cele de pe X3 Pro, iar diferența de preț dintre cele două nu este foarte mare. Deci mai bine mai dai 200-300 de lei în plus și alegi versiunea Pro.

La final, Xiaomi Poco M3 este un telefon entry level pentru cei care nu vor un smartphone scump și care să-și facă treaba în mod decent. Însă peste un an s-ar putea să nu fie mulțumiți de performanță mai ales cu 4 GB RAM pe un sistem de operare ca Android, care nu e faimos pentru optimizarea sa.