”Deși România are economia cu cea mai mare creștere din Europa, jumătate din companiile locale de impact sunt în stare de dificultate. Mare parte dintre acestea sunt nefinanțabile sau sunt considerate mult prea mici pentru investitorii tradiționali. În aceste condiții, deși pe piața europeană există lichidități, investitorii nu găsesc oportunități de a plasa aceste resurse”, spun reprezentanții CITR, precizând faptul că sunt aproximativ 11.000 de companii care sunt în dificultate.

Frații Pavăl și Dan Șucu, printre finanțatori

Potrivit acestora, până în acest moment s-au alăturat platformei, în afara CITR, familia Pavăl, prin vehiculul investițional PIF Industrial, proprietarul Mobexpert, Dan Șucu, și Astra Rail Management. Investitorii ROCA vor avea reprezentanți într-un board al investitorilor și vor putea participa, astfel, la procesul decizional al companiilor susținute de platformă.

Suma de care dispune ROCA pentru finanțări în acest moment este de 4,5 milioane de euro, fondatorii platformei având în plan să atragă 20 de milioane de euro de la finanțatori până la finalul lui 2019.

În acest moment, familia Pavăl a contribuit cu 2 milioane de euro, în timp ce Dan Șucu a contribuit cu o jumătate de milion de euro la finanțarea de care dispune ROCA.

Reprezententanții CITR își doresc să atragă și alți finanțatori pe platformă pentru a ajuta companiile locale care au probleme, prin creșterea vizibilității și aducerea unui plus de expertiză.

Platforma ROCA funcționează ca o societate pe acțiuni prin intermediul cărea vor putea fi făcute investițiile. Pe lângă componenta financiară, grupul CITR, ca și fondator al platformei, va sigura și componenta de management a firmelor aflate în dificultate.

Cel mult 2 milioane de euro pentru 60% din companie

Suma maximă de finanțare este de 2 milioane de euro/proiect. Procentul cu care ROCA intră în capitalul social al unei companii din portofoliu este de minimum 60%, însă există posibilitatea de a seta de la început un mecanism de răscumpărare a acțiunilor de către antreprenor.

Ciclul de restructurare al companiilor din cadrul ROCA presupune atragerea de resurse pentru o durată de 7 (+1) ani, țintind un randament anual (IRR) de minimum 16%. Pe parcursul celor 7 (+1) ani se urmărește închiderea a două cicluri de investiții, cu o marcare de profit la jumătatea perioadei (3,5 + 0,5 ani), iar diferența, la final.

Companii vizate de ROCA

Platforma își dorește să susțină companii aflate în dificultate financiară – care au avut o evoluție bună, dar la un moment dat s-au confruntat cu probleme și au intrat pe o pantă descendentă -, companiile cu dificultăți de creștere – care au idei foarte bune, dar care nu au acces la resurse de finanțare (acele companii care au nevoie de bani pentru a scala) -, precum și companiile care au dificultăți în succesiune – vorbim aici despre acei antreprenori ”one man show” care nu au lăsat afacerea pe mâna managerilor și acum nu au succesori.

Ținta principală a investitorilor de pe ROCA sunt companiile aflate pe o piață în creștere, care ”pote dezvolta o poveste”, după cum spun oficialii CITR, companiile care pot genera profit operațional și au un cadru favorabil digitalizării și exportului.

”Încercăm să înțelegem tendințele pieței și să ajutăm companiile care dezvoltă produse cu caracter național”, au precizat oficialii CITR.

Reprezentenații CITR își propun ca până la finalul anului să semneze acorduri cu cel puțin 5 firme care să se finanțeze prin intermediul ROCA. Investitorii nu exclud niciun domeniu de activitate, însă focusul va fi pus pe companii din producție, servicii specializate sau agrifood.

Împreună la bine și la rău

”ROCA se adresează companiilor românești care, deși în impas financiar, oferă produse sau servicii într-o piață în creștere, au capacitatea de a genera profit operațional și oferă un cadru favorabil digitalizării și exportului. Sunt vizate companii care au oportunitatea de a crește atât organic, cât și prin consolidări cu alte societăți cu care există complementarități sau sinergii. Companiile care intră în platforma ROCA au parte de un partener activ de business: un acționar cu expertiză extinsă, nu doar un finanțator. ROCA întărește structura de capital a companiei și creează cadrul în care aceasta să își păstreze identitatea brandul-ui și viziunea. Cu avantajul înțelegerii business-ului și a identității acestora, ROCA participă, alături de companiile care intră în platformă, atât la riscurile cât și la beneficiile strategiei de business dezvoltate împreună”, au precizat oficialii CITR în cadrul unui eveniment de presă.

Investitorii vor lua 60% din acțiunile companiei în schimbul susținerii financiare. Capitalul social al ROCA este în acest moment de 4,5 milioane de euro, iar din portofoliul platformei face parte deja compania S-Karp, producător român de încălțăminte din Brașov.