ROCA X a analizat modul în care au evoluat ecosistemul românesc de startup-uri și investițiile la un an de la izbucnirea pandemiei.

Analiza se concentrează pe rundele de investiții conduse de investitori români în perioada martie 2019 - martie 2020 și martie 2020 - martie 2021, un an înainte și după izbucnirea pandemiei.

Analiza ROCA X poate fi consultată mai jos

Astfel, în ceea ce privește segmentul investitorilor, cei de la ROCA X au observat o creștere de 70% în valoarea rundelor early-stage conduse de către investitori români după apariția Covid-19. Interesant este faptul că 90% dintre rundele sub 500.000 de euro au fost susținute de angel investors.

Pe segmentul de investiții, se observă o creștere de 47% în dimensiunea medie a rundelor sub 500.000 de euro, iar volumul rundelor early-stage conduse de către finanțatori români este în creștere cu 35%.

Reprezentanții ROCA X notează faptul că segmentul investițiilor de tip seed și-a revenit cel mai rapid, în timp ce Series C, investițiile mai târzii, au resimțit o lovitură puternică și și-au revenit cel mai lent.

La nivel de industrii, Digital Health și EdTech sunt cele mai active verticale iar în ultimul an s-a văzut o creștere graduală în zona de enterprise SaaS și eCommerce.

Din punctul de vedere al specialiștilor ROCA X, pe viitor am putea să ne așteptăm la o creștere a nevoii de capital de creștere (growth capital), dar și la mai multe colaborări între fondurile de investiții și investitorii de tip angel..

Studiu ROCA X: Investițiile early stage din România la un an de la apariția COVID-19 by start-up.ro on Scribd