Organizată la invitația Asociației Bulgare de Fintech și având sprijinul fondului de investiții bulgar Eleven Ventures, această misiune economică a avut scopul de a crește expunerea companiilor fintech românești în țara vecină și de a promova colaborarea între cele două ecosisteme naționale.

La acest prim eveniment din programul de internaționalizare pe care RoFin.Tech intenționează să îl implementeze pentru susținerea demersurilor companiilor locale de profil să abordeze și piețe externe, delegația României a inclus reprezentanți ai companiilor Symphopay, FintechOS și Finqware.

În prima zi a deplasării, pe 26 februarie 2020, companiile românești au avut întâlniri private de lucru cu bănci locale sau subsidiare ale unor bănci internaționale prezente în Bulgaria. Aceste întâlniri au fost facilitate de fondul de investiții Eleven Ventures, care organizează și un accelerator de fintech regional: VISA Innovation Program (la care în această perioada sunt deschise aplicațiile pentru a doua promoție, iar startup-urile fintech din România sunt invitate să aplice până pe 15 martie 2020).

Seara, companiile românești și-au promovat soluțiile pe scenă, în cadrul “Romanian Fintech Meet-up”, organizat de Asociația Bulgară de Fintech ca un eveniment special la care au participat peste 70 de participanți, reprezentanți ai industriei locale de servicii financiare, manageri din băncile bulgare, fondatori de companii locale de fintech cât și fonduri de investiții interesate de piața românească de inovație fintech.

În cea de-a două zi, pe 27 februarie 2020, delegația românească a fost invitată la Annual Fintech & Insurtech Summit, cel mai important eveniment de profil din Bulgaria.

Un moment important în cadrul acestui eveniment a fost discuția în cadrul unui panel dedicat provocărilor și perspectivelor mediilor locale de fintech din Bulgaria și România. Ecosistemul românesc de fintech a fost reprezentat pe scenă de doi speakeri, Cosmin Cosma - membru în boardul Asociației Române de Fintech și CEO la Finqware și de Marc Ferguson, Head of Business Development la FintechOS, una din companiile de tehnologie pentru industria financiară cele mai apreciate în regiune.

Pentru Symphopay, participarea în cadrul acestei deplasări în Sofia a fost extrem de productivă. Pe lângă întâlnirile pe care le-am avut în cadrul misiunii, am profitat de ocazie și ne-am întâlnit cu parteneri și potențiali clienți locali, având discuții concrete și încurajatoare cu privire la extinderea companiei pe piața bulgară. Evident, nu semnezi pe loc contracte comerciale, însă deplasarea la față locului și contextul oferit de acțiunea Asociației Române de Fintech ne-au oferit o expunere foarte bună la piață bulgară”, a sumarizat Mihai Paraschiv, Chief Marketing Officer la Symphopay, una din companiile participante.

Nu putem să înțelegem și să găsim metode de a aborda piețe externe doar de pe internet. Trebuie să mergem acolo, să explorăm și să ne creăm un capital de încredere cu jucătorii locali pentru a încerca să colaborăm în adoptarea soluțiilor inovative pe care companiile românești de fintech le au în dezvoltare. Misiunea Fintech din Bulgaria a fost o experiență excelentă care ne încurajează să continuăm cu alte asemenea acțiuni, mai ales în țările din Centrul și Estul Europei”, a declarat Cosmin Cosma, membru în boardul Asociației Române de Fintech.

Acțiunea din Sofia este un prim pas pentru creșterea colaborării dintre cele două asociații de fintech și va continua cu diverse evenimente și activități. De altfel s-a stabilit organizarea unui eveniment în oglindă în România, pe 11 mai 2020, la care companiile din Bulgaria de fintech sunt invitate la un meetup al RoFin.Tech.

Asociația Română de Fintech

16 din companiile din România care dezvoltă tehnologie proprietară în sectorul fintech au semnat pe data de 22 ianuarie documentele de adeziune la Asociația Română de Fintech (RoFin.Tech).

Un rol important al RoFin.Tech este reprezentarea industriei în fața autorităților de reglementare și a altor asociații partenere pentru a facilita dezvoltarea și implementarea inovației în industria financiar-bancară, inclusiv prin promovarea unui "Regulatory Sandbox", adică a unui cadru de reglementare favorabil, care să permită testarea și validarea noilor tehnologii.

Membrii asociați inițiali ai RoFin.Tech sunt Beez, Finqware, iFactor, Lendrise, Moneymailme, Pago, PaybyFace, Payvent, Proxicash, Seedblink, Selfpay, Stockberry, Symphopay, ThinkOut, Traderion și Volt. Lista de membri rămâne deschisă oricăror altor companii cu fondatori români sau care sunt incorporate pe plan local și care dezvoltă tehnologie proprietară declinată sub forma unor produse al căror scop exclusiv este de a facilita anumite procese financiare sau conexe acestora.