Lectură de 3 min

Rolul și importanța educației de calitate în dezvoltarea unei afaceri de succes în România

Abonează-te pe  
Ce au în comun becul, calea ferată, telefonul mobil și inteligența artificială? Toate sunt invenții majore ce au schimbat (sau vor schimba) în mod semnificativ viața oamenilor atât la nivel personal, cât și al societății. Aplicarea lor practică a fost făcută de o categorie specială de oameni, numiți antreprenori.
Rolul și importanța educației de calitate în dezvoltarea unei afaceri de succes în România

Află opiniile specialiștilor din comunitatea start-up.ro

Textele publicate în categoria Subiectiv sunt responsabilitatea autorilor, fiind opinii asumate de aceștia. Dacă vrei să afli mai multe opinii ale specialiștilor, urmărește categoria Subiectiv.

Urmărește specialiștii!

Material semnat de Cristian Negruțiu, Founding Partner la Sparking Capital și Lector univ. dr. la FABIZ/ASE


Antreprenorul și inovația

Astfel, inovarea este adesea asociată cu antreprenoriatul. Potrivit lui Schumpeter, părintele cercetării în domeniul antreprenoriatului, prin procesul de distrugere creativă (creative disruption), antreprenorul distruge vechea paradigmă și, ajutat și condus de inovație, creează noi produse/servicii și idei care favorizează creșterea economică. Această idee centrală a fost dezvoltată în continuare de alți gânditori eminenți, care subliniază rolul esențial al antreprenorului în economie și al educației aferente.

Antreprenoriatul este motorul economiei mondiale. Fiecare companie mare a început mică, prin curajul uneia sau mai multor persoane care îndrăznesc să viseze și să pună în aplicare idei noi. Prin acest ciclu, dezvoltarea societății și a indivizilor a fost alimentată în mod continuu. Majoritatea lucrurilor și tehnologiilor pe care le folosim zilnic provin din ideile antreprenorilor vizionari.

Inovație și tehnologii noi

Rezultatele efortului inovațional se regăsesc în tehnologii noi, cu impact direct asupra profitabilității companiei și a serviciului către clienți. Multe din aceste tehnologii se află încă în etapa incipientă, în care ideile se clarifică, iar controversele nu lipsesc. Aplicarea acestor tehnologii este și ea discutabilă, unele din acestea putând fi catalogate ca soluții ce așteaptă probleme pentru a fi rezolvate.

Pe de altă parte însă, potențialul lor este foarte mare și numai o implementare în practică poate valida cu adevărat tehnologia respectivă. Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că aceste tehnologii lucrează împreună și că implementarea lor face parte dintr-un efort mai mare de digitalizare. Controversa actuală în jurul AI este ilustrativă, chiar dacă acest tip de dezbatere a însoțit apariția oricărei noi tehnologii.

Cu toate că activitatea antreprenorială este motorul tuturor economiilor, mulți antreprenori nu dispun de fondurile necesare pentru a-și dezvolta afacerea la început, așa că trebuie să caute surse externe. De aceea, fondurile de investiții joacă un rol fundamental în apariția de noi inițiative și dezvoltarea ecosistemului.

Colaborarea de bună credință dintre antreprenor și investitori poate crea companii de succes ce duc inovația la un nivel nou. La nivel mondial, avem suficiente exemple de succes, pornind de la povestea de succes a Intel în anii 70 până la marile și omniprezentele companii de tehnologie din zilele noastre (Facebook, Uber etc).

Ecosistemul românesc

Dezvoltarea accelerată de la nivel mondial și european se face simțită și în țara noastră. Chiar dacă în România vorbim încă de o industrie în stadiul incipient, progresul este remarcabil. La fel ca în multe alte domenii, unele etape au fost arse și România a realizat în cinci ani ce alte țări au realizat în 15-20 ani. Cu toate acestea, gradul de maturitate și sofisticare a ecosistemului românesc este încă departe de alte țări, ceea ce însă aduce o serie întreagă de oportunități pentru jucătorii din industrie.

Apariția fondurilor de investiții românești cu capital de risc (venture capital), împreună cu noua generație de antreprenori, a dus la un adevărat cerc virtuos ce schimbă fundamental peisajul economic românesc.

În acest context, rolul educației specializate devine extrem de important, în special pentru tinerii antreprenori aflați la început de drum. Stăpânirea teoretică a conceptelor esențiale, asociată cu posibilitatea aplicării imediate și practice, creează un avantaj competitiv major pentru orice tânăr ce dorește să-și lanseze propria afacere.

În plus, educația la nivel universitar este un factor obligatoriu pentru a putea înțelege și acționa în complexitatea piețelor globale și a noilor tehnologii.

Rolul și importanța educației de calitate

Programele de master oferite de Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine (www.fabiz.ase.ro) din cadrul Academiei de Studii Economice (www.ase.ro) oferă instrumentele teoretice și practice pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale.

Programul Master în Antreprenoriat (www.entrepreneurship.fabiz.ase.ro) este construit ca un adevărat accelerator de afaceri în context academic.

Fiecare disciplină adaugă câte o cărămidă la ideea de business, astfel încât, la sfârșitul programului, absolvenții își pot lansa cu succes propria afacere. Pe tot parcursul programului, studenții își dezvoltă cunoștințele alături de profesori cu reputație din țară și străinătate, precum și de actori implicați direct în ecosistemul antreprenorial românesc.

Cu mine vă veți întâlni direct ca profesor la mai multe discipline, cum ar fi Analiza Mediului de Afaceri sau Finanțarea Start-up-urilor, dar și indirect, ca mentor pe tot parcursul programului.

Îi invit pe toți potențialii antreprenori să vină împreună cu noi în această călătorie!

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: