Lectură de 1 min

România, prea deșteaptă pentru Inteligența Artificială?

Abonează-te pe  
România se poate să fie una dintre cele mai dezvoltate țări din UE când vine vorba despre Inteligența Artificială. Cel puțin asta am putea înțelege din rândurile de mai jos, pentru că altă explicație logică nu există.
România, prea deșteaptă pentru Inteligența Artificială?

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

24 de țări din UE au semnat un acord prin care își propun să lucreze la dezvoltarea și implementarea Inteligenței Artificiale în Europa, în încercarea de a concura cu giganții tech din Asia sau SUA. Cele patru state care nu au semnat acordul sunt Cipru, Grecia, Croația și, evident, România.

Din fericire, asta nu înseamnă că cele patru țări au refuzat propunerea Comisiei Europene. Potrivit Euractiv, un oficial al Comisiei a declarat că țările nesemnatare nu se opun neapărat inițiativei, dar ”s-ar putea să aibă nevoie de aprobări formale înainte să semneze” - din partea cui nu știm exact, dar putem bănui.

Pe lângă cele 24 țări membre UE, și Norvegia s-a alăturat inițiativei.

Scopul acordului este acela de ”moderniza politicile naționale” pentru a dezvolta cercetarea în domeniul AI la scară largă. Asta presupune și o serie de investiții din partea fiecărei țări implicate, dar nu s-a vorbit, deocamdată, despre bugete exacte.

UE e în urmă când vine vorba despre roboți, mașini autonome și tot ce ține de inteligența artificială, iar noul acord e binevenit. Cu toate astea, concurența dintre statele membre ar putea fi, în continuare, un impediment.

Comisarul european Mariya Gabriel, însărcinat cu Dezvoltarea Digitală, va publica un raport, pe 25 aprilie, în care va sublinia strategia pentru Inteligența Artificială, dar care va arăta și problemele de natură legală care ar putea apărea în urma dezvoltării acestor tehnologii. Vor fi adresate și temerile privind înlocuirea angajaților cu roboți. Inteligența Artificială nu va fi reglementată deocamdată, dar Gabriel a zis că acest lucru s-ar putea întâmpla curând. Sperăm că până pe 25 aprilie, România va semna și ea acordul.

Între timp, țările europene fac parteneriat în blockchain, iar numele României lipsește și din această listă.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: