Lectură de 2 min

Românii au devenit tot mai dornici să-și repare telefoanele în loc să le schimbe

Abonează-te pe  
GSMnet.ro dezvăluie rezultatele unei analize interne privind obiceiurile de consum ale cumpărătorilor români în materie de componente și accesorii pentru smartphone-uri, dar și trendurile pentru 2023 referitoare la potențialul de a repara dispozitive, în contrast cu înlocuirea lor.
Românii au devenit tot mai dornici să-și repare telefoanele în loc să le schimbe

Abonează-te pe YouTube

Fii primul care vede review-urile și cele mai interesante noutăți din domeniul tehnologiei și inovației.

Vezi în avanpremieră

Pe măsură ce telefoanele mobile au devenit tot mai puternice, diferențele de performanță de la o generație la alta sunt din ce în ce mai mici. Astfel, consumatorii descoperă că un schimb prea des al smartphone-ului nu mai este neapărat o prioritate, iar clienții caută metode pentru a prelungi durata de viață a dispozitivului actual.

Având în vedere acest fapt, GSMnet a remarcat o serie de trenduri privind componentele și accesoriile care urmează să înregistreze o creștere a popularității în rândul consumatorilor care fac achiziții de la magazinul online.

Display-urile, cele mai înlocuite componente, urmate de baterii

În prezent, display-urile si piesele de telefoane mobile reprezintă cea mai mare pondere din totalul vânzărilor înregistrate de către GSMnet.ro, anume 40%. Analiza companiei arată o estimare de 15% a creșterii vânzărilor la acest capitol în 2023, pe măsură ce clienții aleg să repare dispozitivele în loc să le schimbe. Când vine vorba de schimbarea ecranului, în topul preferințelor clienților Gsmnet.ro se află brandul Samsung, urmat de Huawei, Apple și Xiaomi.

„Războiul din Ucraina, inflația și întreaga situație economică din ultimii 2 ani au dus la o scădere a livrărilor de telefoane mobile în anul 2022, după cum ne arată datele recente. Având în vedere acest context, clienții recurg tot mai des la repararea telefonului mobil prin schimbarea componentelor defecte, în principal ecranul telefonului, evitând astfel cheltuielile suplimentare prin achiziționarea unui dispozitiv nou cu performanțe similare”, menționează Cristina Bohotineanu, director de vânzări și achiziții în cadrul companiei.

O altă componentă necesară celor care doresc să prelungească durata de viață a smartphone-ului este acumulatorul. În prezent, 8% din totalul vânzărilor GSMnet.ro este reprezentat de vânzarea de acumulatori de telefoane mobile. La fel ca în cazul ecranelor, acumulatorii înregistrează o creștere care se va resimți și în 2023 cu până la 5%. Cel mai frecvent, clienții achiziționează baterii de schimb pentru telefoanele Apple, Samsung sau Huawei.

”Știm cu toții că producătorii de telefoane mobile au dezvoltat tehnologii care protejează telefoanele de umiditate și de praf, astfel că schimbarea unui acumulator uzat nu mai este o sarcină ce poate fi îndeplinită cu ușurință, acasă. Deși descurajați în anii trecuți de acest aspect, clienții realizează acum că pot merge într-un service GSM pentru a înlocui un acumulator, astfel asigurând dispozitivului actual autonomia unui telefon nou”, mai explică Cristina Bohotineanu, coordonator al departamentului comercial.

Și accesoriile pentru telefoane mobile sunt din ce în ce mai căutate de către clienții care vor să prelungească durata de utilizare a acestora. Pentru 2023, compania estimează o creștere a vânzărilor de încărcătoare pentru telefoane cu 10% raportat la anul trecut, ținând cont de decizia principalilor producători de telefoane mobile de a elimina încărcătorul din pachetul de vânzare.

În același timp, posibilitatea de încărcare simplă, oriunde și oricând este tot mai atractivă, iar powerbank-urile vor avea prognozată o creștere de 5% pentru anul în curs. Cele mai populare branduri de baterii externe sunt Blue Power (brand propriu), Samsung, Xiaomi, Huawei, majoritatea având capacitatea de 10.000 mAh.

Abonează-te pe  

Citeste mai departe:
mai multe despre:

Pe aceeasi tema: