Apiary Book e un startup fondat de Bogdan Iordache care ajută apicultorii din toată lumea să ia decizii mai informate bazate pe date istorice, condiții actuale și oferă și sfaturi în funcție de performanțele celorlalți apicultori.

Practic, aplicația asigură înregistrarea numărului de albine dintr-o colonie, a sănătății acesteia, poți monitoriza tratamentele și inspecțiile. Apicultorii primesc date utile pentru a lua decizii informate pe viitor. Aplicația este atât mobilă, cât și desktop.

În momentul de față, startup-ul românesc are două produse lansate, Apiary Sense, care e un sistem hardware de monitorizare automată a coloniilor de albine, bazat pe senzori, care analizează umiditatea, temperatura și folosește energie solară.

Apiary IN este platforma de monitorizare web. De asemenea, Apiary Inform este o soluție de management și comunicații pentru asociațiile de apicultori, pentru o colaborare mai bună în această industrie. În plus, pe viitor, Apiary Book vrea să lanseze și un marketplace care facilitează comercializarea produselor apicultorilor.

Ce performanțe are Apiary Book acum

Apiary Book are în momentul de față 22.000 de utilizatori activi în fiecare lună, cei mai mulți fiind din Franța, Statele Unite, Rusia, Polonia, Italia, Germania, Brazilia, România și Cehia. Aplicația a fost descărcată de peste 160.000 de apicultori din toată lumea și e tradusă în 18 limbi.

Startup-ul românesc a fost susținut de fondul de investiții GapMinder, după ce a fost la acceleratorul Techcelerator, dar și de Bethnal Green Venture din Marea Britanie. De-a lungul ultimilor doi ani, Apiary Book a fost în finala competiției de startup-uri Startup Avalanche de la Techsylvania, a fost finalist la competiția 200 Seconds of Fame din cadrul UPGRADE 100 și finalist la Startarium PItch Day.

Conform datelor din teza de investiție publicată pe pagina de LinkedIn a SeedBlink, în lume sunt 5-6 milioane de apicultori și peste 92 de milioane de colonii de albine. Anual se produc 1,85 milioane de tone de miere de albine.

Apiary Book are un model freemium. În formă gratuită, asigură un număr limitat de date, iar subscripția lunară este de doar 6,66 de euro.

Ce investiție caută Apiary Book

Apiary Book urmărește să ridice o rundă de 200.000 de euro la o evaluare financiară de 1,25 de milioane de euro.

Această rundă de investiție este condusă de GapMinder cu 50.000 de euro, iar restul de 150.000 de euro vor fi strânși prin platforma de equity crowdfunding SeedBlink.

Investiția va fi folosită pentru un an în care să fie lansate Apiary Sense, Apiary Academy și Apiary Marketplace, iar la finalul lui 2021 Apiary Book vrea să ajungă la 50.000 de utilizatori activi în fiecare lună.

De asemenea, echipa românească vrea să se extindă de la 3 angajați la 8 și să crească eforturile de marketing.

Următoarea rundă de investiții este planificată la finalul lui 2021, când Apiary Book va dori să ridice 600-700.000 de euro la o evaluare de 4-5 milioane de euro.