Este prima rundă de finanțare externă a Finqware, compania fiind înființată în 2018 și plănuind să devină, în următorii ani, lider pe piața de Open Banking din Europa.

Suma atrasă de startup fintech-ul fondat de Cosmin Cosma, Dumitru Țârâianu si Dănuț Covalciuc va fi folosită pentru continuarea dezvoltării soluției și a infrastructurii.

Obiectivul companiei este ca în toamna acestui an, când Directiva Revizuită de Plății (PSD2) emisă de Comisia Europeană intră în vigoare și obligă băncile să își deschidă sistemele, clienții Finqware să fie în primul val de adopție a Open Banking.

Sub sintagma “Open Banking at work”, Finqware dezvoltă o infrastructură de agregare de date bancare, interconectând băncile și furnizorii financiari cu companiile care doresc să dezvolte produse și soluții digitale inovative în industria financiară.

“Se poate spune că suntem o platformă de inovație. Toate aplicațiile financiare, precum cele de mobile banking sau portofelele digitale, vor începe să îl ajute pe utilizator să își simplifice viața financiară administrându-și conturile bancare și alte produse financiare dintr-un singur loc. Noi furnizăm acestor aplicații infrastructura de conectare la bănci astfel încât complexitatea tehnologică de a interconecta simultan sute de surse de date să nu fie o piedică în inovație", spune declară Cosmin Cosma, cofondator și CEO al Finqware.

Planurile Finqware după investiția de la GapMinder

În paralel cu dezvoltarea tehnologiei de interconectare a datelor bancare pe bază de API (Application Programming Interface), compania își construiește și acoperirea regională, având deja diverse colaborări cu bănci și companii fintech din România, Polonia, Ungaria și Slovacia.

"Suntem la faza la care începem să testam cu băncile și fintech-urile partenere funcționalitățile Open Banking. Oportunitățile sunt enorme, numai că cineva trebuie să se și apuce să le implementeze, să invețe despre ele experimentând prin diverse proiecte pilot. Altfel rămânem la teorii despre beneficiile inovației în domeniul financiar. Sperăm să se dezghețe lucrurile curând și la noi ca să putem arăta, prin țările în care mergem, exemple concrete implementate cu bănci și companii din România”, spune Cosmin Cosma.

FINQware, românii care te ajută să-ți administrezi mai eficient banii

De partea cealaltă, oficialii GapMinder spun că urmăresc de ceva timp această zona a agregării de date bancare, pe care o consideră foarte ofertantă la nivel global.

"Finqware este o companie românească pe care o vizăm de mai bine de un an, aproape imediat după ce a fost creată și, prin agilitatea cu care s-a dezvoltat într-un timp atât de scurt, ne-a convins că poate fi un jucător puternic pe această piață în formare. Finanțarea din partea GapMinder corespunde obiectivului nostru de a susține cu capital și know-how companiile inovatoare din regiune pentru a le ajuta să crească global”, a declarat Sergiu Roșca, Partener Fondator GapMinder Venture Partners.