Prin deconectarea Rusiei de la internet, autoritățile și principalii furnizori de internet vor să adune date și să ofere feedback și modificări la o lege introdusă de Parlament în decembrie. Conform primului proiect de lege, furnizorii de internet din Rusia sunt împuterniciți să asigure independența spațiului rusesc de internet (Runet) în cazul agresiunilor străine, pentru a deconecta țara de restul internetului.

Potrivit zdnet.com, companiile rusești de telecomunicații ar trebui să instaleze „mijloace tehnice” pentru a redirecționa tot traficul rusesc de pe internet către puncte de schimb aprobate sau gestionate de Roskomnazor, regulatorul de telecomunicaţii rus. Acesta va cerceta traficul și va avea permisiunea să blocheze conținutul interzis, pentru a se asigura că traficul dintre utilizatorii ruși rămâne la nivel intern și nu este redirecționat prin serverele din străinătate, unde ar putea fi interceptat.

Această acțiune prin care Rusia vrea să se deconecteze de la internet ar urma să aibă loc până pe 1 aprilie. Experimentul a fost deja aprobat într-o sesiune la care au participat Natalya Kaspersky, directorul companiei de securitate informatică InfoWatch și cofondator al Kaspersky Lab, companii rusești de telecomunicații precum MegaFon, Beeline, MTS, RosTelecom și alții. Această idee are susținere și din partea unor servicii locale de internet precum Mail.ru și Yandex.ru.