Oamenii de știință din Noua Zeelandă au dezvoltat un robot care și-a luat rolul de politician, iar creierul său este alimentat de inteligența artificială.

Numele lui este SAM și este capabil să răspundă la întrebări venite din partea ”alegătorilor” săi pe subiecte precum educație, imigrație sau probleme locative. Neozeelandezii îi pot adresa întrebările prin Facebook Messenger, acesta fiind și canalul prin care SAM le va răspunde, ”oriunde și oricând”.

”Sunt abia la început. Așa că, o parte din răspunsurile mele s-au putea să fie incomplete sau cu neadvertențe. Însă nu-mi este teamă să spun ”nu știu” atunci când nu pot oferi un răspuns. Cu ajutorul vostru pot crește pentru a fi un politician care să reprezinte cu adevărat Noua Zeelandă”, spune SAM.

Politicianul neozeelandez a precizat și faptul că memoria sa este infinită, așa că nu va uita sau ignora ceea ce îi spun alegătorii. ”Spre deosebire de un politician om, iau în considerare, în momentul în care voi lua o decizie, poziția fiecăruia, fără prejudecăți”, afirmă SAM.

Creatorul său, antreprenorul neozeelandez Nick Gerritsen, speră ca SAM (care se identifică a fi femeie) să fie gata pentru a candida la alegerile din 2020.