Zic neașteptat deoarece nu m-am gândit la Z Fold5 ca la un dispozitiv pentru gaming, însă hai să vă zic de ce m-am înșelat și de ce e foarte bun pentru jocuri.
Ecranul este unul de calitate și foarte luminos - cu o luminozitate maximă de 1750 de niți. Asta înseamnă că te poți juca oriunde, chiar și în bătaia soarelui/a unei lumini puternice și tot vei vedea bine.
Acesta are o diagonală de 7,6 inci și este AMOLED cu o rată de refresh de 120 Hz și fără perforație în ecran. Camera de selfie este ascunsă în ecran și majoritatea timpului nu o observi. Un display perfect pentru gaming. Faptul că este atât de mare și că este pliabil mai are un beneficiu: split screen. Poți să te joci confortabil în timp ce vezi un tutorial, un video, o rezolvare la un puzzle. Mi se pare foarte tare deoarece de multe ori rămân blocat într-un joc și astfel e mai simplu să urmăresc pas cu pas instrucțiunile în timp ce mă joc.
Foarte multe dintre jocurile încercate de mine intră în modul full screen și astfel se întind pe tot display-ul, însă există opțiunea din setări dacă vrei 16:9 sau dimpotrivă dacă vrei să faci full screen un joc.
Sunetul e bun, volumul este ridicat. Telefonul are Dolby Atmos, dar și Dolby Atmos pentru gaming care aduce un plus de calitate, de spațialitate și drept urmare de imersiune. O altă chestie care-mi place este faptul că are un EQ dedicat și poți să-ți creezi propria semnătură de sunet pentru telefonul și jocurile tale.
Telefon performant pentru jocuri
Poate că atunci când te gândești la Z Fold5 nu te gândești la jocuri, însă pentru că este foarte performant se pretează și pentru asta. Până la urmă jocurile sunt unele dintre cele mai intensive aplicații pentru un procesor.
Z Fold5 are componente de top începând cu procesorul Snapdragon 8 Gen 2, 12 GB RAM și 256, 512 sau 1 TB spațiu de stocare. Adică ce este mai bun în acest moment pe piață. Am rulat zeci de aplicații și jocuri și nu am văzut nicio problemă cu niciuna. De asemenea, pentru că avem 12 GB RAM aplicațiile se trezesc instant și poți trece de la una la alta rapid.
Dacă nu e suficient poți să activezi și RAM Plus pentru a câștiga până la 8 GB memorie RAM, dar sacrificând o parte din spațiul de stocare.
Rezultatele din 3D Mark ne indică faptul că avem un telefon performant. Rezultatele din Wild Life Extrem ne arată că avem un scor de top 3 în acest moment. De asemenea, am profitat de faptul că 3D Mark a lansat un nou test numit X unde se testează un scenariu de joc cu ray tracing și grafică de înaltă calitate. Testul a rulat bine cu o medie de cam 18 FPS în cele trei scenarii. Din păcate, nu există un clasament cu telefoane pentru acest test.
Experiența de gaming pe Fold 5
Am jucat Honkai: Star Rail, Call of Duty, Mortal Kombat, Vampire Survivors, PUBG, Rocket League, Wild Rift și alte jocuri cu grafică impresionantă și nu am avut nicio problemă în a le rula pe acest telefon la setări grafice high. Jocurile arată foarte bine pe un ecran mare și chiar îți crește imersiunea. La review-ul lui Z Fold5 nu m-am concentrat pe jocuri, dar acum am instalat și încercat vreo 30 de titluri și am perceput mai bine atracția unui astfel de ecran.
Au rulat foarte bine la 60 de FPS, pe setări grafice high și cu un astfel de ecran și performanță începi să apreciezi mai tare evoluția jocurilor video. De exemplu, cât de bine arată Honkai Star Rail, personajele, costumele, culorile, lumina. Genul ăsta de jocuri rulau doar pe PC-uri sau console în trecut. PUBG este foarte fluid și arată bine pe setări grafice Ultra HD.
Vampire Survivors și Brotato sunt un haos minunat pe un ecran mare, iar cu Diablo Immortal și Mortal Kombat ai parte de experiențe cinematice.
Un alt mod prin care poți să te joci pe Galaxy Z Fold5 și este specific doar acestui dispozitiv: este cu stylusul. Da, nici eu nu m-am gândit inițial la stylus pentru gaming, dar odată ce l-am încercat mi-am dat seama că e potențial pentru el. Fruit Ninja, celebrul joc de demult, e absolut fantastic astfel. Te simți ca un adevărat samurai sau pe aproape.
Altfel mi se pare util și în alt gen de jocuri și ceva mai precis deoarece când apeși cu degetul zona este mai mare și poți apăsa greșit. Peguin Island este un joc cozy care se pretează pentru stylus, Tomb Raider Reloaded este un alt joc care se potrivește de minune cu stylus. În același timp, când joci cu stylusul pari mai inteligent. Ca și în cazul purtatului de ochelari de vedere. Lăsând gluma la o parte, poate fi util, iar acum este inclus în carcasă, de care oricum ai nevoie ca să-ți protejezi telefonul.
Un alt mod prin care poți să crești experiența de gaming este prin conectarea unui controller extern. Fie un controller de telefon precum Razer Kishi V2 sau unul de consolă. Diablo Immortal e foarte mișto cu un controller și ai în față un ecran mare de care să te bucuri pe care nu-l mai acoperi cu degetele. Dacă folosești un controller extern poți să-ți sprijini telefonul de un obiect, să-l flexezi puțin sau îți iei o husă cu kick stand care o să fie bună și pentru privitul filmelor.
Extinderea experienței de gaming cu Samsung DEX și cloud gaming
Nu am terminat pentru că mai am pentru voi alte două modalități de gaming: Samsung DEX și cloud gaming. Dacă vrei poți să-ți conectezi telefonul la un monitor și cu un controler extern ai parte de o experiență de gaming de consolă. Pe lângă multe jocuri gratuite și simpluțe, au început să apară jocuri premium de PC pe mobile (unele mai vechi, altele mai noi) precum Knights of the Old Republic, Papers, Please, Tropico, Alien Isolation și altele care ar beneficia de un display mare. Experiența este una foarte facilă și dacă jocul suportă input de controller sau mouse și tastatură te vei simți foarte bine.
Dacă vrei mai mult, atunci cloud gamingul este soluția. Și te poți juca pe Z Fold5 cel mai popular joc al momentului Baldurs Gate 3, sau altele precum Cyberpunk 2077, Wayfinder și așa mai departe cu un serviciu precum GeForce Now. Poți să te joci pe ecranul lui Z Fold5 care este suficient de mare pentru un format portabil sau pe un display mai mare. Pe Wi-Fi ai parte de cea mai bună experiență, dar din proprie experiență vă spun că GeForce Now funcționează decent și pe o conexiune 4G. Iar dacă ai 5G, cum are acest model, și semnal bun sunt sigur că jocurile rulează bine.
Când te gândești la Fold te gândești la productivitate, însă cred că ar trebui să ne gândim și la gaming. Și eu am fost sceptic, însă pe măsură ce mă jucam tot mai mult, pe Galaxy Z Fold5 cu atât mi-am dat seama cât de potrivit e pentru asta. Astfel, indiferent de ce jocuri prefer, eu cred că vei găsi un partener bun de joacă în el. Testează-l și vei vedea, dacă nu te-am convins.