Un raport Sifted care analiza startup-urile din zona de pet tech, ne arată și dimensiunea pieței de afaceri orientate spre îngrijirea animalelor de companie. 75 de milioane de pisici și 65 de milioane de câini, în Europa. Aproximativ un sfert din gospodării dețin cel puțin un câine și aproximativ aceeași proporție o pisică. Piața de pet care aproape s-a dublat din 2010 până în 2019, valoarea pieței de servicii și produse pentru animale de companie fiind estimată la 19,7 miliarde anual în Europa.

Oportunitatea există atât pentru stăpânii de animale, cât și pentru cei care își doresc compania unui cățel, dar poate sunt limitați de timp și spațiu. Aici intervin pet tech-uri, dar și locuri cum este Pawz, care poate fi factorul decisiv pentru o persoană care oscliează între: să-mi iau cățel sau nu? Dar ce este PAWZ?

PAWZ - The Golden Retriever Land este un spațiu de joacă și relaxare destinat iubitorilor de câini.

”În micul nostru colț de Rai, așa cum îl descriu vizitatorii noștri, se poate interacționa prin diverse activități și joculețe cu gașca noastră de 16 (momentan) Golden Retrieveri pufoși, în cadrul unor sesiuni/tururi organizate de câte o ora. Asta e ceea ce numim noi PAWZ Experience, dar în cadrul locației avem și o terasa în aer liber numită PAWZ Garden, care funcționează ca o grădină de relaxare”, ne explică Norbert Tubak, proprietarul acestui loc.

Ideea inițială pentru PAWZ a venit acum mai mult timp, după ce fondatorii spațiului au văzut un concept oarecum similar în străinătate. Dar locul a prins viață anul trecut, în 2022, când Norbert a devenit stăpânul lui Leah, prima cățelușă:

”Am văzut reacția oamenilor pe strada când o plimbam. Foarte mulți oameni își doreau să interacționeze cu ea, iar cei care nu o făceau, inevitabil scăpau un zâmbet când se uitau la ea. Acela a fost momentul când am văzut potențialul și am decis deschiderea locației.”

PAWZ are o misiune simplă. Dacă vezi orice video de pe Instagramul lor, o înțelegi de la prima vizualizare: să ofere un moment de bucurie iubitorilor de animale: ”misiunea PAWZ este de a veni în ajutorul iubitorilor de câini care își doresc unul în viața lor, dar nu-l pot avea din diferite motive: fie că e spațiul, timpul sau poate doar nu-i lasă proprietarul unde stau în chirie. Acum au opțiunea de a ne vizita o dată la x zile/săptămâni/luni și să își satisfacă aceasta nevoie de a iubi/mângâia/drăgăli un blănos.”

Golden Retriever: aur pentru relaxare

Vizitatorii de la PAWZ au șansa de a se juca cu 16 căței momentan, o echipă foarte bine cosntruită cu "reprezentare" din mai toate felurile de Golden Retrieveri, atât din punct de vedere al culorii, cât și al personalității. Aici îi veți găsi pe Rio, Leah, Joey, Oscar, Mia, Bella, Kira, Luna și pe ceilalți.

”Am ales rasa Golden Retriever pentru că e bine știut cât de prietenoși sunt, atât cu alți câini, cât și cu oamenii, mai ales copiii. Au un caracter extrem de jucăuș și docil, iar asta se vede în absolut fiecare tur pe care îl ținem, sunt foarte lipicioși și abia așteaptă să fie iubiți. Tocmai de asta nu intenționăm să includem alte rase, doar să creștem familia de Goldeni.”

Acesta e unul dintre planurile echipei PAWZ, 8 membri care include ghizi, îngrijitori, recepționiști,o bună parte din ei fiind chiar voluntari care se asigură că atât cățeii, cât și vizitatorii sunt fericiți. Pe lângă mărirea echipei de căței, și investiții în spațiul din Tunari, Norbert ne-a spus că plănuiește să deschidă locații similare și în țară, un prim oraș fiind la Cluj:

”Pregătim ceva foarte drăguț pentru perioada iernii. De asemenea, planurile includ și deschiderea în viitorul apropiat a altor locații în țara, prima pe lista fiind Clujul. Acolo se afla lucrurile în stadiul cel mai avansat. Mai multe nu voi spune momentan.”

În cele 3 luni de activitate, au avut undeva în jur de 2000 de vizitatori, inclusiv copii și bebeluși, dar aici sunt numărați și oaspeții care au revenit de până la 6 ori pentru a repeta experiența.

Unii dintre ei au vizitat chiar și un spațiu similar din Europa,dar au spus că acolo conceptul nu are componenta de interactivitate atât de bine dezvoltată.

Și tot de la vizitatori, Norbert și echipa și-au luat și feedback-ul necesar pentru a pune la cale planuri atât de mari după un timp atât de scurt: ”oamenii obțin după această experiență relaxare, zâmbete, joacă. Mulți clienți ne spun că este pur și simplu terapie, iar noi îi credem, pentru că stăm cu ei zi de zi și știm cum se simte.”

Mai mult, dintre cei care au venit în grădina PAWZ au lăsat și o energie molipsitoare, pe care echipa spațiului vrea s-o mențină, review cu review:

”O fetiță de 6 ani s-a îndrăgostit de Oscar și ne-a oferit pentru el toti banii pe care-i are ea strânși, mai exact 200 de lei jumate și 20 de euro. Un cuplu care deține o cofetărie ne-a adus la a 4-a lor vizita un tort personalizat cu PAWZ. Am avut chiar cazuri de părinți care ne-au spus că au venit doar pentru că a vrut copilul, dar au ajuns să se distreze mai bine decât cei mici.”