Primul lucru pe care-l vei observa la acest televizor este mărimea acestuia. Și pe bună dreptate, vorbim de un model cu o diagonală de 189 de centimetri. Apoi vei observa rama sau, mai degrabă, lipsa acesteia. Display-ul noului TV QLED ocupă aproape întreaga suprafață, iar marginile negre sunt vizibile doar de aproape. În același timp, televizorul este foarte subțire măsurând o grosime de doar 15,4 mm.
Continuând estetica minimalistă, logo-ul Samsung este foarte mic, iar toată conectica este transferată la cutia One Connect, astfel nu o să vezi fire ieșite din televizor, indiferent că este pe o comodă sau pe un perete. Apropo de asta, televizorul are patru porturi HDMI 2.1, trei porturi USB, ieșire audio digitală (optică), Ethernet, bluetooth și Wi-Fi 6. Deci mai mult decât suficient.
Acum că am văzut cum arată televizorul, să trecem la cel mai important aspect: la imagine și la noua tehnologie are se află în spate NEO QLED.
Samsung Neo QLED utilizează tehnologia proprie Quantum Matrix care oprimizează performanța Quantum Mini LED. Acestea au o dimensiune extrem de redusă, de 40 de ori mai mici comparativ cu LED-urile convenționale și sunt încorporate într-un design ultra subtire pentru a reda culori clare și niveluri precise de negru. Asta permite o densitate mai mare a LED-urilor și deci o luminozitate mai ridicată
Chestia asta este foarte tare deoarece televizorul are un control mult mai precis asupra felului în care se comportă LED-urile, ceea ce înseamnă o imagine de calitate și nou standard pentru detalii și luminozitate. Rămâi încantat de o culoare bogată, precisă și de un contrast mai profund. Acest control exact al mini-LED-urilor Samsung este posibil prin utilizarea noului procesor propriu Neo Quantum, cu capacități de upscaling mult îmbunătățite.
Apropo de asta, trebuie să menționez că noile televizoare Neo QLED sunt disponbile în rezoluții 4K sau și 8K (modelul acesta 75QN900A este 8K) și din ce ne-am putut da noi seama aici, clipurile 4K și 8K de pe YouTube arată excelent. Culorile sunt vii și puternice, iar contrastul este ridicat. Samsung ne promite că Neo QLED poate face upscaling și la o rezoluție de 4K sau 8K indiferent de calitatea sursei conținutului.
Neo QLED cu rezoluție 8K folosește acest nou procesor Neo Quantum 8K și face upscalling cu ajutorul inteligenței artificiale. Modelele anterioare foloseau o singură rețea neurală să facă asta. Acum, noile modele folosesc până la 16 tipare de rețea neurală diferite, fiecare dintre ele coordonată distinct prin tehnologia de up-scale AI și deep learning. Astfel procesorul poate optimiza, la niveluri neatinse până acum, calitatea imaginii la rezoluțiile 4K și 8K.
Ca să încheiem acest capitol, Neo QLED Samsung promite luminozitate mai mare, contrast mai bun, culori mai bogate și pare să fie un model care s-ar descurca cu brio indiferent de conținut, fie că vorbim de filme pe Netflix, meci în Champions League sau o sesiune de gaming. Apropo de asta, rămânem în zona display-ului ca să vorbim despre jocuri și Game Bar.
Game Bar este secțiunea unde găsim toate informațiile de care avem nevoie atunci când ne jucăm. Putem vedea numărul de FPS, putem seta input lag, putem activa sau dezactiva HDR-ul, putem vedea dacă este în funcțiune rata de refresh variabilă și așa mai departe. Tot de aici putem schimba raportul de aspect la jocului de la 16:9, în 21:9 sau chiar 32:9 pentru un câmp vizual mai larg.
Cum vorbim de un televizor premium în 2021, vorbim de HDMI 2.1, ceea ce le permite consolelor de nouă generație să ruleze jocuri la 120 Hz. Ceea ce ar putea fi foarte important pentru cei care vor un joc fluid în shootere.
Un alt aspect interesant este FreeSync Premium Pro ce atenuează posibilele desincronizari ale imaginii, astfel încât jucătorii să se bucure de o imagine perfectă pe tot parcursul jocului. Așa se văd lucrurile, dar cum se aud?
Deși televizorul este foarte subțire, acesta are două difuzoare centrale și mai are alte patru difuzoare la colțuri. Deci vorbim despre un sistem de sunet destul de potent, având în vedere designul slim/subțire al TV-ului.
Noi aici avem conectat TV-ul la un soundbar Samsung, iar asta permite realizarea a ceea ce Samsung numește Q-Symphony, o modalitate prin care TV-ul redă sunetul prin soundbar, dar și prin difuzoarele integrate pentru un sunet surround mai realist și pentru o experiență și mai imersivă.
Însă un lucru care mi se pare foarte inteligent este funcția SpaceFit Sound, care analizează acustic arhitectura spațiului în care televizorul este instalat, adaptându-și astfel sunetul emis, pentru o experiență auditivă personalizată, atât pentru ambientul încăperii, cât și pentru tipul conținutului vizionat.
Nu în ultimul rând pe pe aceste modele NEO QLED avem și funcția de Object Tracking Sound (OTS), un sistem prin care televizorul sincronizează sunetul ceea ce se întâmplă pe ecran și vei auzi dacă ceva vine din drepta sau stânga televizorului, de exemplu.
În mod normal poate nu aș fi discutat despre telecomanda unui televizor, dar aici o s-o fac deoarece vine cu câteva lucruri foarte interesante. În primul rând, nu are baterii, ci un acumulator ce poate fi încărcat, ca cel regăsit pe telefoane, de exemplu.
Iar în al doilea rând, aceasta telecomandă are o celulă solară, astfel încât ai putea încărca acumulatorul de la lumina soarelui, dar și de la lumina becului. Practic, odată ce ai pus-o în funcțiune nu mai trebuie să-ți faci griji de baterii. Este o telecomandă, mică, elegantă, simplă și cu puține butoane, deci oricine o poate folosi.
Înainte de final, alte lucruri pe care trebuie să le știi despre acest televizor sunt: rulează Tizen 6, iar sistemul este rapid și fluid. Are suport pentru HDR10+ și Dolby Digital Plus.. Are suport pentru HDMI eARC, rată de refresh variabilă până la 120 Hz și Auto Low Latency Mode.
Categoria de televizoare Samsung NEO QLED, bazată pe tehnologia Quantum Matrix și Quantum Mini LED, este una promițătoare.
Bun, de ce e important NEO QLED? În primul rând pentru că vorbim de inovație în tehnologia display-ului și în calitatea imaginii, prin tehnologia Quantum Matrix care controlează noul Quantum Mini LED și afișează nuanțe de negru mai bogat, alb mai pur și detalii mai precise. În al doilea rând, vine cu multe îmbunătățiri pe parte de productivitate, sunet, dar și gaming.
Televizoarele NEO QLED sunt disponibile în acest moment la precomandă, iar în curând vor ajunge în magazine. Acestea sunt impresiile noastre despre televizorul Samsung, iar cu noi detalii vom reveni atunci când televizorul va ajunge la noi la review.