Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube. Vezi în avanpremieră review-urile noastre publicate dimineața acolo și nu uita să-ți activezi notificările ca să fii anunțat.


Samsung S20 este are un design familiar premium, cu sticlă pe spate și pe față și cu o ramă de aluminiu. Este subțirel la 7,9 mm, are colțurile rotunjite și cântărește 163 de grame. Pe spate găsim modulul foto dreptunghiular ce ascunde trei camere foto, un bliț și un microfon. Modulul foto iese puțin din carcasă, însă nu este foarte deranjant. Pe lateral avem un buton de volum și un butonul de pornire, iar în partea de jos regăsim mufa de încărcare USB-C și un difuzor.

Ecranul este curbat pe margini, ramele negre sunt mici și este perforat în partea de sus pentru camera de selfie. Per total, este un design familiar, însă rafinat și elegant. Singurul lucru care nu-mi place la design este culoarea, modelul pe care l-am avut în test este bleu, însă din fericire există și alte variante.

Ce mi-a plăcut foarte mult la acest model este cât de compact este și mi-am adus aminte cât de mare este plăcerea să folosești un telefon mic (după standardele actuale).

Samsung S20 - design compact și premium

Este foarte ușor de ținut și de folosit cu o singură mână și nu am simțit niciodată că o să-mi scape din mână, deși este acoperit cu sticlă.

O să par un super fan boy pentru următoarea declarație, însă pur și simplu iubesc acest design, această construcție. Este un feeling premium pe care nu-l găsești pe telefoanele ieftine sau pe cele pliabile.

Următorul punct important de care trebuie să vorbim în legătură cu acest telefon este display-ul. Samsung a avut tot timpul ecrane bune pe telefoanele sale premium, însă s-a întrecut pe sine aici aducând o rată de refresh mare de 120 Hz.

Ecranul pe acest model are o diagonală de 6,2 inci și o rezoluție de 1440 x 3200 pixeli cu o densitate de 563 de pixeli pe inci. Display-ul este certificat HDR10+ și vine cu o rată de refresh de 120 Hz. Este acoperit cu Gorilla Glass 6 și este o plăcere să-l folosești. Din păcate pentru noi, Samsung nu ne lasă să folosim S20 la rezoluție QHD și cu o rată de refresh de 120 Hz, ci doar la o rezoluție FHD+.

Am testat ambele variante și câștigătorul este evident: FHD+ la 120 Hz în dauna QHD la 60 Hz. Nu poți să-ți dai seama diferența de rezoluții pe un ecran atât de mic, însă experiența de utilizare la 120 Hz este net superioară.

După cum am zis și la reviewul pentru Asus ROG Phone 2, ecranele cu rată de refresh mare sunt viitorul și o tehnologie care crește cu mult experiența de utilizare a unui smartphone. Navigarea prin meniuri devine mult mai plăcută, la fel și gamingul pentru jocurile care suportă 120 Hz.

Display-ul afișează imagini contrastante, culori vii și plăcute ochiului. Este o plăcere să urmărești filme pe un asemenea display, chiar dacă este de doar 6,2 inci. Am văzut episoade din Final Space și am rămas uimit de cât de frumos colorat este serialul. Perforația de sus este mică și nu diminuează experiența de vizionare.

Cum am mai spus și cu alte ocazii: rata de refresh de 120 Hz schimbă percepția telefoanelor de top și orice smartphone cu pretenții în 2020 trebuie să aibă o rată de refresh mai mare de 60 Hz.

Specificații tehnice - Samsung Galaxy S20

Samsung Galaxy S20 vine echipat cu un procesor Exynos 990, fabricat pe 7 nanometri, ce este ajutat de 8 GB memorie RAM și are un spațiu de stocare rapid UFS 3.0 de 128 GB (ce poate fi extins printr-un slot microSDXC).

Cum este de așteptat, experiența de utilizare este bună: memoria internă este rapidă, 8 GB RAM sunt suficienți pentru toate aplicațiile și jocurile la care te-ai gândi. Bateria este de 4000 mAh și se încarcă relativ repede la 25 de wați pe fir și la 15 wați wireless.

4000 mAh într-un asemenea dispozitiv îți asigură o zi de funcționare într-un regim de utilizare moderat/intens al telefonului. Dacă ești mai conservator ai putea ajunge la aproape două zile de utilizare, însă nu aș miza pe asta, decât dacă ai reduce rezoluția și rata de refresh și ai trece pe modul de economisire a bateriei (adică să nu-ți mai folosești telefonul ca un flagship).

Încărcarea pe fir nu este cea mai rapidă de pe piață și poate fi dezamăgitoar când vezi competitori care încarcă telefoanele la 40,50 sau chiar 65 de wați. Totuși, S20 beneficiază de o încărcare wireless la 15 wați, ceea ce compensează oarecum lipsa încărcării rapide pe fir.

Samsung a folosit timp de mai mulț an același sistem foto de camere timp de mai mulți ani pe mai multe modele de smartphone-uri, rămânând astfel în urma competiției. În cele din urmă linia S20 avea să primească noutățile în materie de camere foto.

Camere foto - Samsung Galaxy S20

Samsung S20 Ultra a primit camerele cele mai impesionante: senzor de 108 MP, camera telefoto de 48 MP cu un zoom hibrid de 10x și o cameră de selfie de 40 MP. S20 nu e la fel de impresionant, dar a primit și el îmbunătățiri.

În primul rând, senzorii de pe seria Galaxy S20 sunt mai mari, iar asta înseamnă că pot capta mai multă lumină, deci pot face fotografii mai bune

În cazul S20 avem o cameră principală wide de 12 MP f/1.8 cu stabilizare optică, o cameră telefoto de 64 MP f/2.0 cu un zoom hibrid 3x și cu stabilizare optică și o cameră ultrawide de 12 MP f/2.2, iar în față avem o cameră de 10 MP f/2.2.

Fotografiile standard arată bine, au culori vii și contrastante și telefonul reușește să găsească un balans de alb corect în majoritatea situațiilor. Samsung tinde să scoată culori mai aprinse decât în realitate, ceea ce nu e un lucru rău dacă te interesează să le postezi direct pe Instagram, însă nu și dacă vrei un look mai natural.

În fotografiile de tip portret, S20 face o treabă destul de bună la separarea subiectului de fundal. Avem și un night mode aici și smartphone-ul decide câte secunde să fotografieze în funcție de condițiile de luminozitate. Imaginile sunt bune, însă parcă nu la fel de bine iluminate ca cele realizate de P30 Pro sau Mate 30 Pro.

Samsung a introdus și un mod de fotografiere nou numit single take, prin care S20 face fotografii și clipuri video cu toate camerele, astfel încât să-ți ofere mai multe alegeri de încadrare a unui subiect. Eu nu am găsit funcția utilă, însă le-ar putea plăcea celor care nu știu exact ce vor să fotografieze.

Pe partea video lucrurile stau bine și S20 poate filma 8K la 30 FPS, 4K până la 60 FPS și Full HD la 60 FPS. Ai și un mod de super slow motion la 960 de FPS și în lumină bună efectul arată chiar impresionant.

Clipurile 8K au detalii bune și îți oferă multă flexibilitate atunci când editezi deoarece poți face diferite încadraturi, însă imaginea nu este stabilizată. O asemenea filmare solicită mult procesorul și drept urmare telefonul se încinge destul de mult după o filmare de 1 minut.

Mai bine filmezi 4K la 60 FPS și ai o imagine clară și mai bine stabilizată. Totuși, clipurile 4K mi se par oversharpened și cred că mai este necesar un update de soft pe cameră

Nu în ultimul rând, tot pe video avem și filmare super steady ce rezultă într-un clip Full HD extrem de bine stabilizat, însă acest procedeu afectează destul de mult calitatea imaginii. Se pierd destul de multe detalii și pe timp de noapte apar foarte mulți purici în imagine.

Pe S20 ai și un zoom optic hibrid de 3x care scoate imagini destul de bune.

Per total, avem un setup bun pentru un smartphone modern care-ți oferă flexibilitate. Nu am fost dat pe spate de performanța foto, dar nici nu am fost dezamăgit.

Preț și disponibilitate - Samsung S20

Înainte să trecem la concluzii să vorbim și despre preț. Varianta standard de anul acesta, S20, are un preț aproximativ de 900 de euro și în timpurile în care trăim, cu telefoane ce costă 1500 - 2000 de euro, eu cred că-și merită banii.

Puncte Pro

  • Display
  • Design/construcție
  • Performant

Puncte minus

  • Încărcare lentă comparativ cu alte flagship-uri
  • Autonomie mediocra

Samsung Galaxy S20 mi-a plăcut datorită designului premium, ecranului cu 120 Hz, performanței oferite, însă mi-aș fi dorit o autonomie mai bună sau o încărcare mai rapidă.