În 2020, vânzarea de smartphone-uri va fi de aproximativ 1,56 de miliarde de unități, contribuind la o piață de 484 de miliarde de dolari, potrivit studiului, în revenire după 2019, când vânzările pe acest segment au scăzut cu 2,5% față de anul anterior.

Cipurile AI pot îndeplini sau accelera unele funcții care implică machine learning și care asigură o gamă largă de funcționalități precum biometrie, detectare și recunoaștere facială, orice este legat de realitatea augmentată și virtuală, filtre de imagine, recunoaștere și asistență vocală, traduceri și îmbunătățirea calității fotografiilor făcute de camerele telefoanelor mobile. Studiul explică și că utilizarea cipurilor AI va elimina dependența utilizatorului de o conexiune permanentă la internet și va ajuta dispozitivele să funcționeze mai bine, mai repede și să utilizeze mai puțină energie. De asemenea, dispozitivele care au încorporate cipuri AI vor îmbunătăți gradul de securitate și de asigurare a confidențialității, la prețuri accesibile pentru clienți. Companii precum Samsung, Apple și Huawei folosesc deja procesoare AI.

În ceea ce privește rețelele 5G, Deloitte estimează că, până la sfârșitul anului 2020, peste 100 de companii din întreaga lume vor începe testarea rețelelor 5G private, fie prin achiziționarea propriei infrastructuri, pentru a cărei operare vor apela la un operator de telefonie mobilă, fie prin construirea și întreținerea propriei rețele 5G, pentru care vor cumpăra spectru. În total, aceste peste 100 de companii ar putea investi câteva sute de milioane de dolari în forță de muncă și echipamente. Rețelele 5G private reprezintă o opțiune pentru companiile foarte mari care doresc să profite de avantajele extraordinare ale tehnologiei 5G - cum ar fi fiabilitatea și viteza mare, latența mică, eficiența energetică și conexiunea wireless pentru trafic de mare densitate - și nu vor să se conecteze la o rețea publică 5G. Studiul menționează că porturile, aeroporturile și alte centre logistice similare vor fi printre primele care vor folosi rețele 5G private.

Studiul Deloitte estimează și că, până la sfârșitul anului 2020, vânzările roboților pentru companii vor ajunge la aproape un milion de unități, dintre care peste 50% vor fi utilizați pentru a oferi asistență angajaților în derularea unor activități, în special pentru cele care nu țin de procesul de fabricație, iar restul vor fi roboți industriali, cu brațe mecanice, folosiți în industriile grele. De asemenea, studiul estimează că vânzările de roboți industriali vor înregistra o creștere de 10% a numărului de unități în 2020. În prezent, piața de roboți industriali este dominată de China, unde în 2018 s-au vândut 154.000 de unități (36% din cererea globală), țară urmată de Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud.

Cu toate acestea, după numărul de unități vândute, piața roboților este în continuare dominată de segmentul dedicat consumatorilor, care include roboți proiectați pentru sarcini precum aspirarea prafului, tunderea gazonului, curățarea ferestrelor, precum și roboți de divertisment, în principal jucării fabricate în Asia. Din cele aproape 22 de milioane de roboți vânduți la nivel mondial în 2019, 97% au fost dedicați consumatorilor și doar 3% companiilor.

„România urmează tendințele globale, iar folosirea soluțiilor tehnologice este un subiect evidențiat deseori atât în sectorul privat, cât și în cel public. Țara noastră ar putea fi printre primele care vor folosi smartphone-uri cu cipuri AI încorporate, având în vedere creșterea pieței locale de dispozitive mobile premium. Cu toate acestea, rămâne de văzut în ce măsură tendințele globale în tehnologie vor fi afectate de coronavirus, ale cărui efecte variază de la anularea evenimentelor importante de specialitate, cum ar fi Mobile World Congress din Barcelona, până la încetinirea producției în China, țară care rămâne un furnizor important pentru piața mondială de tehnologie”, a spus Andrei Ionescu, Partener Coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.