Aceasta este o iniţiativă a reţelei internaţionale europene de robotică, euRobotics, ce se desfăşoară în toate ţările europene şi are drept scop promovarea industriei roboticii şi a potenţialului acesteia.
În cadrul acestei perioade organizații și instituții publice vor organiza diferite activități menite să promoveze robotica, programarea și activitățile STEAM în România.
Vor fi organizate evenimente în întreaga țară, în orașe mari ca Timișoara, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, Pitești, Focșani, Medgidia, Cernavodă, dar și în zone urbane mici precum Băicoi, Cândești, Vladimir, Tormac, Pietrari și altele.
”Anul acesta marcăm și formarea unei coaliții de actori-rețea din rândul societății civile, ce activează fie în domeniul roboticii, fie în domeniul STEAM, care își unesc forțele pentru a transmite un semnal unitar și puternic: România are resurse umane calificate şi o comunitate pasionată și implicată în multe inițiative în domeniul roboticii”, spune Ana-Maria Stancu, coordonatorul național al Săptămânii Europene a Roboticii.
Organizațiile participante în Saptămâna Roboticii sunt: Asociația E-Civis, Fondul Științescu, Nație Prin Educație, ECDL ROMANIA, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Asociația pentru educație STEM creativă, Robochallenge, Asociatia Banat IT, Rețeaua CoderDojo România, Asociația Techsoup, World Robotics Olympiad România și Inițiativa națională Code Kids.
Organizațiile partenere vor susține evenimente de robotică şi educație STEAM în cadrul Săptămânii Roboticii, vor promova inițiativa în cadrul rețelelor cu care lucrează și vor încuraja cât mai multe grupuri să organizeze evenimente dedicate roboticii în luna noiembrie. Organizațiile partenere lansează un îndemn, pe această cale, și altor ONG-uri, grupuri de inițiativă, companii și instituții de învățământ să se alăture acestui demers.
Citiți mai multe și despre Bucharest Robots, un business de robotică finanțat prin Start-Up Nation.
Ana Maria-Stancu este și fondatorul asociației E-Civis și a deschis, de curând, un RoboHub în Capitală. În acest spațiu, parte din proiectul Alt Viitor, finanțat de Microsoft, se vor organiza cursuri gratuite de robotică și programare pentru copiii din familii dezavantajate.