Am găsit și noi câteva lucruri interesante și amuzante despre bitcoin. Ar fi bine să știi măcar câteva dintre ele mai ales dacă te-ai hotărât să cumperi niște bitcoini. Nu avem un glob magic prin care să vedem ce se va întâmpla peste ani de zile (potrivit unui program predeterminat, numărul total de bitcoini va ajunge la limita impusă de 21 de milioane prin anul 2140), dar deocamdată este o investiție bună și cel puțin...exotică.

Originile bitcoin – ar fi prin 2008, când ceatorul său (cunoscut sub pseudonimul Satoshi Nakamoto) a publicat un proof of concept, adică o validare, pentru bitcoin. Bitcoin s-a ”născut” pe 3 ianuarie 2009, când Nakamoto a minat primele 50 de unități.

Un creator enigmatic – după cum spuneam, adevărata identitate a creatorului bitcoin nu se cunoaște. Newsweek scria prin 2014 că l-ar fi găsit în persoana lui Dorian Satoshi Nakamoto, din Tenple City (California), lucru pe care acesta l-a negat vehement. În 2015, antreprenorul australian Craig Wright a spus că ar fi creatorul bitcoin, dar nu a putut aduce nicio dovadă în acest sens.

O pizza foarte foarte scumpă – în 2010, un programator a cumpărat pizza cu 10.000 de bitcoini. Adică, vreo 43 de milioane de dolari (valoare la 28 august 2017). Cam greu de înghițit!

Poți să-ți cheltuiești bitcoinii – printre cele mai mari companii care acceptă plata în bitcoin se numără Expedia, Newegg (vinde electronice) sau Dish (un provider se servicii TV). Chiar și la noi în țară poți să-ți cumperi benzină pe bitcoin. Plata a fost introdusă din luna iulie, în trei benzinării.

SUA o arde bitcoin – guvernul american a fost unul dintre cei mai mari deținători de bitcoin. Mai ales după ce au mai pus mâna pe un ”portofel” virtual după ce FBI a închis Silk Road, o piață de pe darknet de unde lumea cumpăra droguri sau arme.

Ce părere au miliardarii – în timp ce Sir Richard Branson este foarte optimist în privința bitcoin, Warren Buffett e cam sceptic: ”Stați departe de bitcoin. Este un miraj”.