Acest articol a fost publicat prima oară în rubrica „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro din data de 24 noiembrie noiembrie 2022. Abonează-te aici.


Îmi place să testez gadgeturi, să văd ce fac, cum funcționează, sunt încântat de fiecare dată când trebuie să gândesc un nou proiect video și apoi să-l implementăm: cum, de ce avem nevoie, cum o să-l facem?

Apoi urmează o altă etapă de editare, de scriere a materialului când ai ocazia să modelezi materialul brut după cum crezi, după cum îl vezi. Unde vreau să ajung?

Probabil că nu vă interesează jobul meu de jurnalisto-cinemato-editor, însă mi se pare că ilustrează bine ideea pe care vreau să o exprim în acest newslette: alege o carieră în care-ți place procesul.

Poți să te angajezi la o companie sau să înființezi un start-up, însă pentru a fi fericit sau mulțumit cu ceea ce faci trebuie să cauți satisfacție în proces. Dacă te uiți doar la câștig (fie el salariu mare, un exit sau alte beneficii) atunci nu o să te bucuri de o perioadă prea frumoasă. Și la final nici nu știi dacă vei fi fericit când vei obține „trofeul”.

Am văzut recent un interviu de-al lui Matthew McConaughey în care era întrebat dacă banii aduc fericirea. El a spus, parafrazez, că nu crede că banii aduc fericirea, dar că banii pot lua o parte din stresul cu care se confruntă omul. Dacă ai bani să-ți hrănești familia și să-ți plătești dările atunci este bine. Banii nu-ți cumpără fericirea, îți oferă acces la anumite lucruri pe care le-ai dori, nu de care ai avea nevoie neapărat și mai multe opțiuni nu înseamnă și fericire.

„Trofeul” pe care-l obții cu jobul (salariu foarte mare, exit, prestigiu) e foarte posibil să nu-ți aducă fericirea pe care o cauți dacă nu-ți place și procesul.

Nu toți cicliștii obțin tricoul galben la finalul unei etape, însă toți se întorc pentru o a doua șansă și pentru că vor să-l obțină, dar și pentru că le place procesul obținerii acestuia.