Compania, care ajută la formarea experților IT prin intermediul unor cursuri de 3-12 luni, unele cu garanția jobului la absolvire, are în vedere să se extindă și să dezvolte noi produse, cu sprijinul noului său partener Integral Venture Partners și a investitorilor săi anteriori, Lead Ventures și PortfoLion Capital Partners.

Școala de programare Codecool va inaugura un nou campus în regiune în prima jumătate a lui 2021.

Codecool: deficitul de forță de muncă din IT va continua

Doar în România există un deficit pe peste 15.400 de experți IT pe an, potrivit studiului Scaling Up, realizat de Brainspotting. Iar la nivel european, în 2020 au existat aproximativ 825.000 de posturi vacante în industria IT, conform informațiilor puse la dispoziție de Comisia Europeană.

„Acesta a fost și unul dintre factorii care au influenţat venirea noastră pe piaţa din România. Deși există un număr impresionant de companii IT și se numără printre ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est cu o industrie a IT-ului foarte bine dezvoltată, România are în continuare o nevoie acută de oameni specializați în IT”, a declarat Claudia Tamași, country manager Codecool România.

Peste jumătate (58%) dintre companiile din industrie au declarat că a fost o provocare să găsească experți IT cu competențele adecvate. Deficitul de forță de muncă din industria tehnologiei riscă să pună în pericol competitivitatea companiilor, deci și dezvoltarea economică în general. În România, industria de IT a contribuit în primul trimestru al anului 2020 cu un procent de 40% la creșterea economică.

O soluție pentru această problemă ar fi să se îmbunătățească și să se sprijine programele alternative de formare în domeniul IT, în afară de cursurile universitare tradiționale. Oportunitățile create prin solicitarea unor noi forme de învățământ au fost deja confirmate și de investitori la nivel global. Conform unei analize efectuate de Dealroom, valoarea noilor investiții de capital în materie de tehnologie a educației a crescut cu 94% în 2020, ajungând la 13 miliarde dolari.

Obiective Codecool 2025

Codecool, un start-up de educație IT înființat în Ungaria în 2014, și-a încheiat cea de-a treia rundă de investiții reușită cu contractul în valoare de peste 34 milioane de lei încheiat cu Integral Venture Partners, cu sprijin de consultanță financiară din partea Clairfield.

Cu capitalul de 12,5 milioane euro strâns în total până acum, Codecool participă, alături de principalii factori interesați la nivel european, la investiții pe piața învățământului din domeniul IT (Ironhack: 22m EUR, Le Wagon: 16m EUR). În prezent, școala de programare funcționează în campusuri situate în Ungaria, România și Polonia, iar peste 1.000 din absolvenții săi lucrează în companii de tehnologie din întreaga Europă.

”Investiția ne ajută să ne continuăm extinderea în Europa. Intenționăm să intrăm pe două noi piețe anul acesta – luăm în calcul Austria, Serbia și Bulgaria. Obiectivul nostru este să operăm peste zece campusuri Codecool până în 2025”, afirmă József Boda, CEO Codecool.

”Totuși, expansiunea nu înseamnă doar să înființăm tot mai multe școli. Ne preocupă și să ne dezvoltăm cursurile pentru companii, precum și cele de reconversie profesională și de specializare. Din experiență știm că directorii executivi sunt tot mai dornici să-și formeze ori să-și recalifice angajații existenți, dar și că este adesea laborios și costisitor să găsească noi experți dotați cu competențele corespunzătoare pe piața forței de muncă”, a mai adăugat acesta.

În același timp, Codecool își extinde în permanență portofoliul de cursuri. Pe lângă cursul de programare full-stack cu garanție de angajare, portofoliul școlii cuprinde, începând de anul trecut, și cursuri online de IT specializate cu durată de 3-4 luni. Sunt în curs de pregătire și alte programe de training menite să răspundă cererii de pe piața de muncă. Obiectivul în număr de absolvenți ai școlii de programare pentru 2025 va ajunge la câteva mii pe an.

”Codecool sprijină o tendință esențială, generală pe termen lung de pe piața forței de muncă – promovarea digitalizării și importanța tot mai mare a competențelor de programare – printr-un model de afaceri unic și flexibil. Acest model acordă la fel de multă importanță formării unor programatori foarte competenți și satisfacerii rapide și eficiente a cererii de resurse umane din partea companiilor. Aceste deziderate, împreună cu acoperirea regională și cu planurile de extindere fac ca această companie să fie atractivă în special pentru Integral Group și investitorii săi întrucât educația este unul dintre principalele noastre domenii de interes. Partenerii fondului nostru de investiții sunt din regiune – ei investesc companii inovatoare și de înaltă calitate din Europa Centrală și de Est. Prin urmare, Codecool se integrează perfect în portofoliul nostru tot mai cuprinzător”, a conchis Directorul Executiv de Investiții al Integral Venture Partners, Ádám Szalai.

”Cu aceste cursuri de programare de 12 luni intensive și orientate către practică, Codecool nu are concurență pe piața din Ungaria la ora actuală. Școala recurge la o metodă dovedită: 98% din cei peste 1.000 de absolvenți ai cursurilor oferite de Codecool au deja un loc de muncă în domeniul IT”, subliniază Ábel Galácz, CEO Lead Ventures, operator MOL și Eximbank – fondatorii fondului de capital de risc Enter Tomorrow. Investitorul consideră că perspectivele de piață ale Codecool arată chiar mai promițător, având în vedere că învățământul superior din Ungaria nu poate pregăti suficienți experți IT, chiar lucrând la capacitate crescută.

”Fiind primii investitori instituționali în școala Codecool, cunoaștem deja echipa de ani buni și am avut întotdeauna mare încredere în ea. Pentru noi, a fost de la sine înțeles că vom lua parte și la cea de-a treia rundă de investiții pentru ei. Cei de la Codecool au reacționat rapid și eficace în timpul pandemiei – caracteristica esențială a unei companii de succes cu randament anual de peste 20%. Sunt unul dintre principalii factori din domeniul tehnologiei educației, o industrie la mare căutare la ora actuală. Afectați de recesiune, mulți oameni simt nevoia sau chiar sunt obligați, în unele cazuri nefericite, să se îndrepte spre alte cariere ori să se supraspecializeze. Noi ne putem toată speranța într-o evoluție și mai bună a școlii de programare pe viitor” – adaugă Zsolt Mihály, Director de Investiții la PortfoLion Capital Partners.

Contribuție internațională la dezvoltarea competențelor digitale

În toamna lui 2020, Codecool, împreună cu mari corporații recunoscute pe plan mondial precum Amazon Web Services și Adecco, a demarat conceperea unei noi strategii și programe la nivelul UE pentru competențele necesare dezvoltării unor softuri, în calitate de fondator al Alianței Europene a Competențelor de Software.

Prin intermediul Alianței, experiența școlii în domeniul formării dezvoltatorilor de software va influența formarea profesioniștilor IT nu doar din regiune, dar și a celor de pe întreg continentul.