Bogdan Băcanu și-a făcut primul aparat improvizat de tatuaje pe când avea 14 ani. Peste ani, a plecat în străinătate să tatueze și l-a întâlnit pe partenerul său de afaceri din Marea Britanie. Împreună au deschis No Regrets Tattoo în București, în cadrul căruia activează și o școală de tatuaje. I-am aflat povestea la început de an.
No Regrets Tattoo e un salon tânăr în peisajul din București. A fost pornit abia în martie anul acesta, dar are un concept diferit față de o afacere obișnuită. După o perioadă petrecută în Dorobanți, acum s-a mutat aproape de Centrul Vechi, în zona Piața Sfântu Gheorghe. E un salon mic, dar care începe să reprezinte un nume în peisajul autohton. Am vorbit cu Bogdan Băcanu, artist tatuator și unul dintre fondatorii salonului. Alături de el era Cătălin Ciuchilan, care a lăsat zona IT-ului pentru a avea grijă de business-ul din România al No Regrets Tattoo. Băcanu e un nume vechi în industrie. După ucenicia locală, împrovizată, a ajuns în Marea Britanie unde s-a descoperit ca artist și acolo l-a cunoscut și pe cofondatorul său. Aceasta nu este doar o poveste despre un salon de tatuaje, ci despre un business și o artă.
Începuturile în domeniul tatuajelor
E dimineață la salonul No Regrets Tattoo din apropierea Pieței Sfântu Gheorghe din București. Abia se deschide, scaunele sunt pregătite pentru clienți, iar Bogdan Băcanu e relaxat. Își amintește de copilărie și cum a descoperit pentru prima oară desenul. "Aveam 14 ani. Tatuajele erau cool. Mă interesa desenul și mi-am luat un aparat să fac acasă. Nu știam multe, nu aveam internet acasă. Eram puști, după aia am lăsat tatuajele și m-am apucat să fac alte lucruri", își amintește Bogdan.
Abia mai târziu, când a ajuns în adolescență s-a gândit, vorba lui, ce să facă în viață. Așa că a ajuns din nou la tatuaje. Avea 20 de ani, și-a comandat niște aparate și a început să tatueze acasă. A început treptat, pe prieteni. "Făceam câteva scrisuri, un portret al lui Osho care a ieșit foarte bine. La început am luat-o ca pe o joacă, dar apoi am început să fac bani", își amintește Băcanu.
După ce s-a documentat mult, a citit cărți despre artă și și-a dezvoltat un stil mai bun, a deschis un salon în București alături de un prieten. Nu a mers bine, pentru că nu aveau o relație de business pozitivă, așa că a decis să se întoarcă acasă, să lucreze pentru sine. "Am fost la un salon de tatuaje la Sfântu Gheorghe și i-am cunoscut pe cei de la 2nd Face Tattoo. Le-a plăcut că eram ordonat, că lucram bine și mi-au propus să lucrez la ei. Am progresat, m-am mutat apoi la alt salon, iar după aceea am primit un telefon din Anglia să mă întrebe dacă nu vreau să lucrez acolo", spune Băcanu. Așa l-a cunoscut pe Ben Lakin, actualul său partener, în cadrul unui guest spot, adică o vizită de o lună la salonul No Regrets din Anglia unde a avut clienți de acolo.
Din Anglia înapoi în România
"M-am gândit că nu stau mai mult de doi ani și mă voi întoarce. Dar experiența m-a schimbat, la fel și oamenii, clienții. Am văzut-o ca pe un potențial pentru carieră. Clienții de acolo sunt fericiți când le faci ceva diferit, la noi unii au idei fixe. În Anglia sunt mai mulți oameni care înțeleg că vor un artist care să pună viziunea lui pe piele", spune Băcanu. Bogdan spune că i-a plăcut că Ben Lakin, în vârstă de 29 de ani, ca și el, gândește la fel și se asimilează în planuri.
Salonul din Anglia crescuse, iar Ben voia să mai deschidă unul sub același brand. Au deschis un salon imens, pe trei etaje, în Marea Britanie, iar apoi, atunci când s-au gândit că ar fi interesant să facă o școală de tatuaje, au luat în calcul posibilitatea de a deschide o filială în România. Au început în zona Dorobanți, cu un loc mai luxos, într-o zonă scumpă, dar nu a mers așa cum s-au așteptat ei. Aici a fost oportunitatea pentru Bogdan, care lucra și în Anglia, dar și la salonul local din București.
Industria mi-a adus multe. Am putut să-mi iau mașină, să îmi cumpăr o casă. Mi-am amintit de condițiile în care m-am apucat eu de asta și zidurile de care m-am lovit. Am vrut să creez o oportunitate pentru alți oameni
"Partenerul de afaceri al lui Ben, care l-a ajutat financiar, s-a retras. El a vrut atunci să închidă pentru că nu mergea salonul din țară și i-am zis că-i plătesc eu jumătate din investiție și rămânem amândoi", spune Bogdan. A simțit să dea ceva înapoi industriei. "Industria mi-a adus multe. Am putut să-mi iau mașină, să îmi cumpăr o casă. Mi-am amintit de condițiile în care m-am apucat eu de asta și zidurile de care m-am lovit. Am vrut să creez o oportunitate pentru alți oameni", spune artistul.
Au restructurat salonul din București, l-au mutat în actualul sediu, au început să aibă noi clienți și au deschis și școala de tatuaje.
Școala de tatuaje - pentru viitorul artei
În februarie 2016 au făcut primii pași pentru școala de tatuaje din cadrul salonului. Au avut 4-5 ucenici, unii au făcut practică și la București, s-au mutat și în Anglia, iar unii dintre ei au fost luați chiar de la zero, fără niciun background în arta tatuajelor. "În mai puțin de un an sunt foarte buni. Încă un an și îi pot concura pe cei mai bun din industria românească, din punct de vedere al calității", spune Bogdan.
Școala e informală. Nu a fost un proces organizat de selecție. Unii dintre artiștii care își fac mâna la No Regrets Tattoo sunt studenți la Facultatea de Arte, alții au terminat-o, iar alții nu au experiență în domeniu. De altfel, Bogdan spune că toată lumea din zona artelor se luptă cu aceeași problemă - să facă bani din arta lor, în epoca internetului și a lucrurilor replicabile la nesfârșit.
Imaginea vizuală o vezi peste tot în civilizația noastră. Sunt oameni care fac fotografii mai bune cu telefonul decât fotografi profesioniști de acum 50 de ani. Toți sunt fotografi, deși nu au habar compoziție
"Imaginea vizuală o vezi peste tot în civilizația noastră. Sunt oameni care fac fotografii mai bune cu telefonul decât fotografi profesioniști de acum 50 de ani. Toți sunt fotografi, deși nu au habar compoziție. Piața e suprasaturată de artă și de artiști, Vezi artă peste tot, inclusiv la televizor. Diferența care o face tatuajul e că e pe piele, iar asta e magia", explică Bogdan. De altfel, de-a lungul interviului a încercat să spună că tatuajul nu e doar o muncă în care pui pe piele o imagine văzută pe internet sau un lucru replicabil la infinit, ci este artă. Atunci când îl întreb care e cel mai complex tatuaj pe care l-a făcut vreodată spune că nu poate să puncteze către unul, pentru că deși sunt unele tatuaje complexe la nivel de "craft", le lipsește originalitatea. Pentru el, un tatuaj complex e cel gândit de artist.
Odată cu școala de tatuaje, vrea să influențeze și publicul. El spune că românii au fost influențați negativ de emisiuni de tipul LA Ink sau Miami Ink, care prezentau viața la un salon de tatuaje din Statele Unite.
"Oamenii veneau acolo și spuneau că au un copil bolnav și vor un pește koi ca să reprezinte putere și transformare. Au început să asimileze asta și unii vin cu probleme inventate sau cu aceleași idei, pe care le consideră originale - îngeri, ceasuri. Oamenii trebuie să înțeleagă că expresia artistului e importantă", explică Bogdan.
Cât costă un salon de tatuaje
Potrivit lui Bogdan Băcanu investiția într-un salon de tatuaje, pentru a-l deschide la un nivel mulțumitor și cu materiale și mobilier de calitate, ar fi cam 10.000 de euro, potrivit calculelor lor.
Ideea mea de business e ca oamenii care învață la școala de tatuaje să devină independenți în 2-3 ani de zile, să plătească un scaun aici, iar scaunul se va împărți la costurile salonului
Într-o lună bună, cu toate scaunele pline, să zicem într-un salon de trei scaune, poți ajunge la 3.000 - 4.000 de euro. După plata tuturor materialelor, pot rămâne aproximativ 2.000 de euro. No Regrets Tattoo nu a ajuns încă la nivelul pe care-l vrea Bogdan. Uneori a mai adus bani de acasă, uneori nu, dar e un pas înainte, consideră artistul.
"Ideea mea de business e ca oamenii care învață la școala de tatuaje să devină independenți în 2-3 ani de zile, să plătească un scaun aici, iar scaunul se va împărți la costurile salonului. Cu șase scaune poți face bani buni", explică Băcanu.
În România a fost o luptă continuă cu publicul, dar Bogdan crede că acesta s-a mai educat. "Publicul s-a schimbat complet față de când am început. Financiar lucrurile au evoluat, poți să ceri mai mulți bani. Oamenii vin și cu idei mai complexe. 30% din români sunt deschiși ca să le fac cum cred eu. Pe unii reușesc să-i conving, iar dacă nu pot, nu fac tatuaje, pentru că nu vreau să lucrez la ceva care nu-mi place și în care nu cred", spune Bogdan. În comparație, spune el, în Anglia 80% din clienți sunt deschiși.