Seedblink a anunțat astăzi investitorii de lansarea pieței secundare. Astfel, acest feature permite acestora să-ți diversifice portofoliul. Practic, cei care au investit deja pot vinde acțiuni, iar cei care nu au avut ocazia să o facă în momentul listării unui startup, pot să vină acum.

Investitorii își pot arăta interesul pentru a vinde sau a cumpăra acțiuni din portofoliul lor sau al altora cu ajutorul platformei Seedblink. Transferul de proprietate a acțiunilor se face în fiecare trimestru, pentru simplificare.

Seedblink va include în piața secundară doar acele companii care au avut o rundă equity finalizată, iar pe viitor Seedblink vrea să adauge și instrumente cum ar fi SAFE în cadrul acesteia.

Seedblink va organiza un webinar pe 28 martie pentru a explica investitorilor modul în care funcționează aceasta. Practic, Seedblink oferă acum investitorilor posibilitatea să nu aștepte exitul doar în momentul în care startup-ul face o nouă rundă, de exemplu, ci atunci când ar dori să diversifice portofoliul sau să aibă acces la lichidități. De asemenea, e o ocazie de investiție în companii care înregistrează creșteri importante.

“Lichiditatea a fost trăsătura cea mai râvnită de investitorii individuali pentru a-și diversifica și mai mult portofoliile cu start-upuri. Platforme precum a noastră permit investitorilor privați să co-finanțeze direct start-upuri susținute de fonduri de Venture Capital prin intermediul tranzacțiilor primare. Am decis să contribuim mai mult la democratizarea industriei prin elaborarea investițiilor secundare”, explică Andrei Dudoiu, fondator și Managing Partner SeedBlink.

Piața secundară este posibilă datorită regulamentului ECSPR, care definește proceduri clare în ceea ce privește piețele primare și secundare din întreaga Europă, creând un mediu sigur pentru investițiile transfrontaliere în start-upuri.

SeedBlink este prima platformă din Europa Centrală și de Est care își lansează piața secundară în urma cerințelor directivei, concentrându-se pe tranzacții exclusiv în domeniul tehnologiei pe întregul continent.

Înainte de lansare, au fost derulate mai multe proiecte pilot cu acționarii existenți. Cu această versiune, toți utilizatorii cu identitate verificată au acces la un nou Bulletin Board și la procese de negociere privată a ofertelor de vânzare-cumpărare, extinzând accesul la tranzacționare pentru toate rundele de equity din portofoliu și sporind controlul investitorilor asupra procesului.

La fiecare trei luni, SeedBlink va efectua operațiunile necesare pentru a asigura transferul de acțiuni, simplificând procesul pentru investitori.

”Specializarea platformei exclusiv pe tehnologie europeană și capacitățile de negociere directă o diferențiază de alte piețe secundare. Împreună cu o comunitate de investitori pasionați de tehnologie, oportunitățile create de noi constau în principal în oferte susținute de VC-uri. ECSPR asigură competitivitatea Europei pe scena mondială, deschizând calea pentru prima piață tehnologică europeană reală. SeedBlink oferă acces fără precedent pentru investitorii individuali, care pot face investiții directe în companii tehnologice europene aflate la început de drum, alături de investitori instituționali și fonduri de capital de risc, în aceleași condiții, atât în cadrul tranzacțiilor primare, cât și al celor secundare”, spune Carmen Sebe, CEO al SeedBlink.

Pragul actual de investiție al SeedBlink este de minimum 2.500 de euro, dar introducerea unei piețe secundare va elimina dimensiunea tichetului de investiție, permițând unui număr mai mare de persoane să creeze active prin investirea unei sume limitate în proiecte de equity, alături de investitori instituționali.

Poți urmări un interviu realizat de Oana Coșman cu Andrei Dudoiu, Managing Partner la Seedblink, realizat la începutul anului