FintechOS, furnizor global de tehnologie pentru institu╚Ťii bancare, de asigur─âri ╚Öi alte servicii financiare, a ridicat o rund─â de investi╚Ťii de tip Serie B de 60 milioane de dolari pentru a-╚Öi continua dezvoltarea. Finan╚Ťarea a fost condus─â de Draper Esprit, c─ârora li s-au al─âturat Early Bird, OTB Ventures, Gapminder Ventures si Launchub.


Fintech OS func╚Ťioneaz─â ca un fel de Windows pentru sistemul bancar sau de asigur─âri. Astfel, b─âncile pot implementa sisteme moderne, precum aplica╚Ťii sau servicii de creditare noi, f─âr─â s─â dezvolte de la zero, bazându-se pe o infrastructur─â deja creat─â de Fintech OS.

Suma de 60 milioane de dolari va fi utilizat─â pentru a consolida pozi╚Ťia companiei în Europa ╚Öi Marea Britanie ╚Öi pentru a sus╚Ťine extinderea companiei în zona Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa ╚Öi America de Nord. FintechOS are în plan s─â deschid─â în urm─âtorul an - un an si jumatate birouri in SUA, Dubai ╚Öi Singapore. De asemenea, investi╚Ťia va fi utilizat─â pentru dezvoltarea tehnologiei FintechOS prin solu╚Ťii bazate pe inteligen╚Ť─â artificial─â ╚Öi machine learning.

Fintech OS urm─âre╚Öte extinderea ╚Öi spre alte zone în afar─â de cea bancar─â ╚Öi cea de asigur─âri, pentru c─â serviciile financiare devin de interes pentru o mul╚Ťime de industrii.

„Când dezvol╚Ťi ca operator economic o baz─â de clien╚Ťi mare, de milioane de consumatori, pia╚Ťa aceea este o pia╚Ť─â pe care tu ar trebui s─â o po╚Ťi s─â o deserve╚Öti cu solu╚Ťii integrate, cu solu╚Ťii complexe, care includ servicii financiare”, explic─â Sergiu Negu╚Ť în cadrul interviului cu start-up.ro.

Practic, Fintech OS se uit─â pe termen mediu ╚Öi lung ╚Öi la dezvolt─âri al─âturi de industria telecom, despre care crede c─â e foarte preg─âtit─â s─â introduc─â solu╚Ťii de tehnologie financiare. De asemenea, industria de retail poate s─â se dezvolte în aceast─â zon─â, în care s─â ofere solu╚Ťii de finan╚Ťare proprii direct în magazine.

„Toate companiile care vând utilit─â╚Ťi au milioane de consumatori c─ârora pot s─â le vând─â servicii suplimentare integrate care s─â le creasc─â veniturile ╚Öi s─â faciliteze accesul la servicii pentru utilizatorul final”, spune cofondatorul Fintech OS.

O rund─â de tip Serie B foarte mare

60 de milioane de dolari investi╚Ťie Serie B reprezint─â o rund─â mare atât pentru Europa, cât ╚Öi pentru Statele Unite.

Runda medie de Serie B în SUA e de 24 de milioane de dolari, iar în Europa e ╚Öi mai mic─â. A╚Öadar, Fintech OS a reu╚Öit s─â „ridice”, a╚Öa cum e terminologia specific─â domeniului, o rund─â aproape tripl─â fa╚Ť─â de medie.

„Am vrut s─â lu─âm o rund─â mare, aproape maximum de o rund─â pe care ne-o putem permite la momentul respectiv, tocmai pentru c─â vrem s─â concur─âm într-o pia╚Ť─â unde sunt ╚Öi al╚Ťi juc─âtori care au f─âcut ni╚Öte runde de finan╚Ťare de tip Serie C sau Serie D. Dac─â noi pornim la drum în pia╚Ť─â ca s─â atac─âm pia╚Ťa global─â trebuie s─â ne batem cu arme egale”, explic─â Sergiu Negu╚Ť.

Fintech OS a pornit de la dorin╚Ťa de a ridica o rund─â de minimum 30 de milioane de dolari care s─â le ofere libertate de mi╚Öcare pentru cre╚Ötere, dar au fost preg─âti╚Ťi pentru o investi╚Ťie ╚Öi mai mare. E important ca un startup s─â ╚Ötie exact ce investi╚Ťie are nevoie, iar dac─â prime╚Öte mai mult, cum o folose╚Öte.

Cum a atras Fintech OS Draper Esprit - sute de investitori evalua╚Ťi

În via╚Ťa unui startup, momentul ob╚Ťinerii unei investi╚Ťii înseamn─â un full time job. Pentru Fintech OS a însemnat discu╚Ťii cu 130 de fonduri care erau interesate pân─â la g─âsirea celui potrivit. Am vrut s─â aflu mai multe despre acest aspect ╚Öi de ce e extrem de important s─â alegi în func╚Ťie de expertiza investitorului.

„Orice rela╚Ťie pe termen lung începe cu o prim─â bun─â impresie. Am avut o bun─â impresie de la primul contact cu Draper Esprit. Drumul de a ne g─âsi e un drum în care fiecare fond intervieveaz─â sute de companii. Fiecare companie st─â de vorb─â cu o mul╚Ťime de fonduri”, explic─â Negu╚Ť.

Fintech OS a avorbit cu 130 de fonduri pentru ca acestea s─â fie investitor ancor─â, adic─â cel principal, în Seria B. Cofondatorul Fintech OS spune c─â e vorba de un volum mare de munc─â, mai ales c─â Fintech OS activeaz─â pe un domeniu foarte specializat în zona de B2B cu tehnologie pentru un domeniu complex, a╚Öa cum este banking-ul.

Românii s-au uitat la un fond care s─â în╚Ťeleag─â tendin╚Ťele, s─â ╚Ötie care sunt juc─âtorii pe val ╚Öi de ce, ce merge ╚Öi ce nu merge.

„Cred c─â principalul lucru pe care l-am v─âzut la Draper Esprit e faptul c─â în╚Ťeleg spa╚Ťiul de tehnologie pentru servicii financiare la fel de bine ca noi, poate uneori mai bine ca noi, deci avem ce înv─â╚Ťa. În egal─â m─âsur─â, faptul c─â în╚Ťeleg ╚Öi au o capacitate demonstrat─â de a sprijini startup-uri la bine ╚Öi la greu pe o perioad─â lung─â de timp cu referin╚Ťe concrete”, spune Negu╚Ť.

Practic, în momentul când au g─âsit Draper Esprit ╚Öi au realizat cât de bine ╚Ötiu pia╚Ťa serviciilor financiare, s-au oprit din a mai c─âuta investitori.

Unde este Fintech OS ast─âzi?

Fintech OS a ajuns într-un moment în care veniturile recurente se dubleaz─â la fiecare 12 luni ╚Öi se a╚Öteapt─â s─â p─âstreze acest ritm. Compania româneasc─â are trei birouri, la Londra, Amsterdam ╚Öi Bucure╚Öti. Dac─â la Bucure╚Öti e mare parte din echipa tehnic─â, Londra ╚Öi Amsterdam sunt birouri comerciale.

„Avem vreo 40 de clien╚Ťi care e un lucru extraordinar pentru o companie atât de tân─âr─â, mai ales c─â vorbim de b─ânci ╚Öi asiguratori, nu IMM-uri. Avem afaceri cu ei în probabil vreo 20 de pie╚Ťe, cea mai mare parte în Europa”, explic─â Sergiu Negu╚Ť.

Ca dezvoltare, Negu╚Ť spune c─â Fintech OS vrea s─â ajung─â în mai multe locuri din Europa, cum ar fi Germania, unde nu sunt prezen╚Ťi în momentul acesta, dar ╚Öi pe pie╚Ťe globale, cum ar fi SUA sau Asia.

„În plus fa╚Ť─â de asta, tehnologia noastr─â se preteaz─â în a fi implementat─â nu doar de noi, ci ╚Öi de partenerii no╚Ötri sau de echipele interne. Cre╚Öterea pe orice meridian a num─ârului de consultan╚Ťi Fintech OS, de cet─â╚Ťeni care sunt echipa╚Ťi s─â lucreze cu tehnologia e o prioritate”, spune Negu╚Ť.

Investi╚Ťia se va duce ╚Öi în tehnologie

Investi╚Ťia de 60 de milioane de dolari nu e doar despre extindere global─â, ci ╚Öi despre a fi în pas cu tehnologia, pentru c─â Fintech OS ac╚Ťioneaz─â într-un spa╚Ťiu în continu─â mi╚Öcare.

„Vrem s─â fim prezen╚Ťi pe o list─â la clien╚Ťii la care am putea s─â intr─âm în infrastructura lor cât mai bine cu o tehnologie cât mai u╚Öor de utilizat ╚Öi cât mai u╚Öor conectat─â cu orice alte solu╚Ťii tehnologice, fie c─â vorbim de un sistem de core banking vechi de 70 de ani ╚Öi care a suferit o evolu╚Ťie permanent─â ╚Öi pe care clien╚Ťii no╚Ötri nu vor s─â-l schimbe, ci s─â construiasc─â deasupra lor, fie c─â vorbim de structuri fintech care permit interconectarea, o anumit─â profilare de clien╚Ťi. Spa╚Ťiul este uria╚Ö”, explic─â reprezentantul Fintech OS.

Ca s─â fac─â acest lucru, Fintech OS trebuie s─â investeasc─â în oameni care un sunt doar buni tehnic, ci în╚Ťeleg ╚Öi pia╚Ťa, pentru c─â trebuie s─â ╚Ötie cum poate s─â fie folosit─â tehnologia de clientul final.

Practic, de aici vine ╚Öi denumirea de „OS”, un sistem de operare pe baza c─âruia Fintech OS s─â se integreze cu clien╚Ťii din b─ânci. „Trebuie s─â avem solu╚Ťii preconstruite în Fintech OS, pentru ca un client s─â poat─â s─â o ia aproape de pe raft ╚Öi s─â o cupleze în business-ul lui ╚Öi dup─â aceea s─â o poat─â extinde cu alte solu╚Ťii”.

Din acest motiv, focusul Fintech OS se bazeaz─â pe solu╚Ťii low code ╚Öi no code, cuvinte foarte prezente acum în spa╚Ťiul tehnologiei. Dar ce înseamn─â ele?

No Code sau Low Code?

Sergiu Negu╚Ť spune c─â într-adev─âr, no code ╚Öi low code existau ╚Öi pân─â acum, dar nu erau denumite astfel. Acestea sunt solu╚Ťii self service, prin care b─âncile sau asiguratorii s─â poat─â s─â se cupleze la solu╚Ťii f─âr─â s─â dezvolte intern foarte mult cod.

„Puteam s─â facem opera╚Ťiuni pe MS Dos, a ap─ârut Windows ╚Öi lucrurile au devenit mult mai u╚Öoare. Asta e ╚Öi metafora cu Fintech OS. Hai s─â cre─âm acel sistem de resurse integrate care s─â permit─â dezvoltarea supraaccelerat─â a unor solu╚Ťii mai complexe, mai prietenoase pentru utilizator”, explic─â Sergiu Negu╚Ť.

„În loc s─â codezi, intri într-o aplica╚Ťie care-╚Ťi permite s─â creezi, s─â configurezi ╚Öi s─â modifici fluxuri ╚Öi structuri de date. Asta înseamn─â dou─â direc╚Ťii: direc╚Ťia no code înseamn─â c─â nu scrii nicio linie de cod. Direc╚Ťia low code înseamn─â c─â pentru anumite lucruri care nu sunt înc─â prinse în platform─â sau nu vor fi prinse niciodat─â, pentru scrierea de API-uri ca s─â te integrezi cu programe preexistente, scrii cod, dar cea mai mare parte a func╚Ťionalit─â╚Ťilor le faci prin configurare ╚Öi dezvoltarea sistemului”, spune Negu╚Ť.

Ce înseamn─â o infrastructur─â bancar─â modern─â?

Digitalizarea b─âncilor înseamn─â ca acestea s─â fie preg─âtite pentru toate nevoile clien╚Ťilor într-un mod flexibil ╚Öi rapid. Transformarea digital─â e infinit─â, nu are un început ╚Öi un final.

„Cred c─â am trecut de etapa în care b─âncile aveau un program de digital transformation în care credeau c─â exist─â un început ╚Öi un sfâr╚Öit. E foarte clar c─â digital transformation e un continuum f─âr─â final în care la fiecare itera╚Ťie tu produci noi aplica╚Ťii, noi solu╚Ťii, mai integrate, mai aproape de clien╚Ťi, care respect─â noi reglement─âri. Nimic nu e final”, explic─â fondatorul Fintech OS.

„Vedem situa╚Ťii interesante în care juc─âtori care au pornit cu un avans digital considerabil, dar care nu au mai investit la fel de sus╚Ťinut în ultimii ani, iar solu╚Ťiile lor au ajuns s─â fie la fel de ok sau r─âmase în urm─â fa╚Ť─â de solu╚Ťii lansate între timp de b─ânci care în urm─â cu doi ani nu aveau a╚Öa ceva ╚Öi care cu ajutorul Fintech OS au lansat un num─âr de aplica╚Ťii care s─â le dea o prezen╚Ť─â digital─â mai bun─â”, spune acesta.

„Consumatorul vrea acum de toate. Cont curent, investi╚Ťii, depozit, lucruri pe durat─â mai mare, împrumut ipotecar, investi╚Ťii pe mai multe pie╚Ťe, acces la mai multe solu╚Ťii financiare, cuplare în aceea╚Öi interfa╚Ť─â de solu╚Ťii de banking ╚Öi de asigur─âri. Dac─â am o companie, vreau s─â o administrez din acela╚Öi loc”, mai explic─â Negu╚Ť nevoile clien╚Ťilor.

Practic, orice banc─â trebuie s─â aib─â o tehnologie versatil─â ╚Öi permisiv─â la integr─âri nenum─ârate cu orice alte solu╚Ťii.

De asemenea, pandemia a adus nevoia de digitalizare extins─â. Cu toate acestea, Sergiu Negu╚Ť consider─â c─â orice juc─âtor mare trebuie s─â aib─â un continuum de produse ╚Öi servicii de care omul secolului XXI are nevoie ast─âzi.

„Acest „pentru toat─â lumea” înseamn─â c─â juc─âtorii tradi╚Ťionali nu mai trebuie s─â se preg─âteasc─â pentru Milennials sau Gen Z, ci pentru toat─â lumea. Din punct de vedere al serviciilor digitale ╚Öi cei cu p─âr alb în barb─â sunt la fel de dornici s─â primeasc─â o ofert─â digital─â”, explic─â el.

Pentru acest lucru, Fintech OS se adapteaz─â în func╚Ťie de nevoile clien╚Ťilor. Cu unii lucreaz─â la nivel de consultan╚Ť─â, mai sunt ╚Öi implement─âri f─âcute de echipe Fintech OS sau total independent de angaja╚Ťii b─âncii.

Pentru extindere, Sergiu Negu╚Ť explic─â faptul c─â Fintech OS are nevoie de consultan╚Ťi, fie c─â e vorba de cei interni, fie de firme externe de tehnologie care s─â recomande ╚Öi s─â implementeze Fintech OS în organiza╚Ťie. Iar acest lucru e o prioritate pentru Fintech OS.

De la Softelligence la Fintech OS

Un lucru pe care mul╚Ťi nu-l mai ╚Ötiu acum despre Fintech OS e c─â aceast─â companie finan╚Ťat─â cu 74 de milioane de dolari a pornit mai întâi ca un proiect din cadrul unei alte firme, Softelligence, fondat─â de fra╚Ťii Blid─âru╚Ö. Softelligence dezvolta solu╚Ťii software, dar era o firm─â de servicii, nu de produs.

Am discutat cu Sergiu despre momentul când au decis c─â e timpul ca Fintech OS s─â creasc─â singur.

„Eram con╚Ötien╚Ťi c─â dac─â vrei s─â dai cele mai bune ╚Öanse unui produs de tehnologie, solu╚Ťia de a-l incuba într-o companie de servicii, s─â-l ╚Ťii legat acolo, e una dintre cele gre╚Öite”, explic─â Negu╚Ť. El spune c─â decizia a fost luat─â mult mai devreme decât o iau alte companii.

În plus, decizia a fost luat─â ╚Öi pentru c─â o companie de servicii, a╚Öa cum era Softelligence, trebuie s─â fie profitabil─â, dar are o anumit─â evaluare. În timp ce o companie de tehnologie pur-sânge nu trebuie s─â fie neap─ârat profitabil─â, mai ales la început, ci s─â accelereze dezvoltarea ╚Öi s─â aib─â acces la investi╚Ťii.

„E un lucru greu de f─âcut de antreprenorii din business-ul tradi╚Ťonal pentru c─â nu vor nici s─â renun╚Ťe la una, nici la cealalt─â. Orice echip─â puternic─â de VC va dori s─â vad─â de la bun început o echip─â dedicat─â, condus─â de un antreprenor care e dedicat trup ╚Öi suflet în treaba aceasta. Teodor Blid─âru╚Ö a renun╚Ťat la Softelligence ╚Öi a plecat în Fintech OS, iar Softelligence a r─âmas s─â fie condus de Adrian Blid─âru╚Ö. Softelligence s-a dezvoltat separat ca o firm─â de servicii”, explic─â Sergiu Negu╚Ť.

Momentul separ─ârii de Softelligence a fost când au avut primele implement─âri cu un prototip la un client ╚Öi primele mici venituri.

De la investitor la antreprenor full time în Fintech OS

Sergiu a intrat prima oar─â în Fintech OS ca investitor. I-a pl─âcut proiectul, dar ╚Öi-a dat seama c─â pentru succes e nevoie de o implicare mai mare. A╚Öa c─â a decis s─â fie antreprenor full time în Fintech OS. Spune c─â a f─âcut-o dintr-un „amestec de fric─â ╚Öi dorin╚Ť─â”.

„Pe de o parte mi-am dorit foarte mult s─â în╚Ťeleg, s─â fac parte dintr-o companie de tehnologie finan╚Ťat─â VC ca s─â în╚Ťeleg care sunt mecanismele ╚Öi cum se poate face tot traseul de cre╚Ötere accelerat─â cu finan╚Ťare extern─â, dup─â care m-am temut c─â dac─â nu m─â bag eu, prin cuno╚Ötin╚Ťele pe care le-am acumulat despre tipul ─âsta de tranzac╚Ťii de-a lungul timpului, nu vom putea gestiona rundele de finan╚Ťare”, spune Negu╚Ť.

Astfel, Negu╚Ť s-a implicat full time în povestea Fintech OS, care a trecut deja prin dou─â runde de finan╚Ťare, de 14 milioane de dolari ╚Öi acum 60 de milioane de dolari, pentru evolu╚Ťia global─â.