A doua parte a discuției noastre cu Dan Lupu, reprezentantul fondului de investiții Earlybird în România și Europa de Est se concentrează pe sistemul legal din România, unul care nu avantajează startup-urile și investițiile. Dan Lupu spune că recomandă oricărui startup să-și deschidă firmă în afara României. Nu pentru a „fenta“ taxele, ci pentru a evita birocrația.

În privința investițiilor în startup-uri, Dan Lupu spune că încearcă să evite oricât România, adică să recomande companiilor să-și deschidă filiale în alte țări. „Incorporăm afară. Strict din cauza legislației, nu are nicio legătură cu taxele. Investim prin vehicule din afară și care dețin 100% din operațiunile din România. E un sistem legal care nu ne permite să implementăm termeni comuni la nivel mondial într-o investiție de tipul acesta“, spune Dan Lupu.

Incorporăm afară. Strict din cauza legislației, nu are nicio legătură cu taxele. Investim prin vehicule din afară și care dețin 100% din operațiunile din România

Una dintre problemele identificate de investitor este faptul că în România, dacă ești membru în board, ești automat și administrator. Iar dacă ești administrator, îți asumi răspunderea. „Eu sunt membru în board-ul startup-urilor în care investim, dar sunt un director fără putere executivă. Nu-mi asum răspunderea pentru ce se întâmplă la nivel operațional. Când ai investiții de risc, e posibil ca firma să dea faliment și nu pot să-mi permit eu să-mi asum riscul pentru deciziile pe care le ia antreprenorul“, explică Lupu unul dintre motivele pentru care nu investesc în companii care rămân cu entitatea juridică numai în România.

Screen Shot 2016-02-01 at 11.27.00
Barierele în calea investițiilor

Pe lângă legislația neprietenoasă, mai sunt și alte bariere pentru care România nu e o țară atât de favorabilă startup-urilor. „E greu să găsești oameni cu experiența necesară în zona de marketing strategic, care să discute cu clienți internaționali și nu înțeleg competiția“, explică Lupu.

Citește despre ceea ce caută Earlybird Venture Capital la startup-uri. 

Pe lângă acest lucru, Lupu spune că un investitor arată faptul că o companie este de încredere și are viitor. În schimb, a identificat uneori probleme ale antreprenorilor care se duc în Silicon Valley pentru a găsi investitori.

E greu să găsești oameni cu experiența necesară în zona de marketing strategic, care să discute cu clienți internaționali și nu înțeleg competiția

„Mai sunt unii care au nenorocul de a da o tură prin Silicon Valley, se întâlnesc cu 10 investitori, dar nu înțeleg că există o cale lungă până la investiție. Vin de acolo cu idei despre evaluarea firmei, despre condițiile pe care le acceptă. Pierd timpul - șase luni sau un an și cred că vor ajunge să facă un deal cu un investitor, dar nu mai ajung să-l facă“, spune Lupu.

Măsuri pentru promovarea antreprenoriatului

Dan Lupu crede că pot fi luate câteva măsuri pentru promovarea antreprenoriatului tehnologic în România. El e de părere că statul nu trebuie să se implice direct, ci să ofere resursele necesare către mediul privat, pentru ca acesta să se poată dezvolta.

„Trebuie să existe mai mulți investitori care să ofere fonduri startup-urilor. E cea mai ușoară chestie din toate măsurile care trebuie luate“, spune Dan Lupu.

„Pe termen lung, statul trebuie să facă o reformă fiscală și una administrativă, care să ducă la eliminarea birocrației și corupției. Statul nu are credibilitatea de a se implica în vreun fel. Cele două entități trebuie să-și păstreze distanța. Să creeze mediul, nu să devină un actor direct“, încheie Lupu.

EarlyBird urmărește multe companii în zonă în fiecare an, dar ajunge să investească doar într-un număr restrâns. Fondul investește în două-trei companii, neavând alocări pentru o anumită țară.