Și eu aș fi votat PSD. Dacă nu eram cel care sunt astăzi, dacă îmi alegeam altfel like-urile și sursele de informare, și eu aș fi votat PSD. Cu două mâini, cu credința că tehnocrații au fost un dezastru pentru țară, cu dorința ca Cioloș să se întoarcă la Bruxelles și cu speranța la o pensie mai mare. Mi-am făcut un cont separat de Facebook pe care am dat like la toate lucrurile care-mi sunt opuse ideologic și am descoperit lumea de dincolo.

pesedeu

Rezultatele de aseară mi-au surprins cercul de prieteni de pe Facebook. Am 1.300 de prieteni și feed-ul meu e anti-PSD și pro-Cioloș, pro-USR și, pe alcouri, pro-PNL. Sunt în mijlocul unor hipsteri. PSD a câștigat alegerile categoric și, cel mai probabil, va face Guvernul împreună cu ALDE. Aventura tehnocrată s-a încheiat.

De ce am fost surprinși? Am mai vorbit despre bula Facebook. Dezvoltată de-a lungul anilor și acutizată în ultima perioadă, când am început să descoperim două Românii foarte distincte, aceasta vine ca un răspuns natural la modul în care e construit Facebook.

Prin modul în care a fost construit totul, butonul de Like și denumirea lui, nu a invitat la a urmări pagini în interes academic, ci doar pentru că eram de acord cu ele. Așa că dacă nu ne-a plăcut PSD, nu i-am dat nici like

Cum e construit Facebook

Ceea ce vedem pe Facebook e rezultatul evoluției rețelei sociale în decursul ultimilor 10 ani. La început eram noi cu prietenii. Ne distram. Apoi au început să apară paginile de brand. Am fost invitați să dăm Like la ce ne place, ca să urmărim, ca să nu pierdem ultimele actualizări. Prin modul în care a fost construit totul, butonul de Like și denumirea lui, nu a invitat la a urmări pagini în interes academic, ci doar pentru că eram de acord cu ele. Așa că dacă nu ne-a plăcut PSD, nu i-am dat nici like. Am fost excluși. Am închis ochii. Abia când Facebook a devenit ubicuu am descoperit că am fost lipsiți de o lume care nici nu ne prea interesa, pentru că ne irita. Facebook ne-a bătut ușor pe spate și ne-a spus: "asta e ceea ce-ți place". Odorașul Facebook, adică noi, nu am vrut mai mult, nu am vrut să fim deranjați, să nu supărăm copilul interior.

Dar, în timp, ne-am izolat pe internet. Sursele de informare nu au mai fost egale. Și așa am descoperit că suntem două țări care se surprind reciproc.

Prin modul în care erau construite media tradiționale, acestea ofereau un acces relativ egal și întâmplător la surse de informație. Dacă deschideau jurnalul de știri acum câțiva ani, aveai șansa să vezi informații despre majoritatea partidelor politice, fie că-ți plăceau sau nu. Cu toate acestea, sursele noastre de informare nu erau neapărat foarte diferite de cele ale părinților și bunicilor noștri, ale vecinilor, ale prietenilor cu opinii diferite. Dar, în timp, ne-am izolat pe internet. Sursele de informare nu au mai fost egale. Și așa am descoperit că suntem două țări care se surprind reciproc.

Celălalt Facebook

Acum mai bine de 4 luni mi-am făcut un cont de Facebook separat, pe numele meu. Nu am foarte mulți prieteni și nu îl folosesc des. L-am reactivat cu ocazia alegerilor parlamentare. Spre deosebire de contul meu oficial, unde sunt în lumea tehnocraților, usr-iștilor și hipsterilor, pe contul celălalt urmăresc pagini ca Antena 3, Știri pe Surse, Expunere.com, Cocoon.ro, sunt în grupuri de susținere Victor Ponta și PSD. Nu sunt activ în comentarii, nu mă implic, dar urmăresc.

În locul lor, și eu aș fi votat PSD. De asta nu-i condamn. Pentru că la urechile lor ajung cuvinte complicate, pe când PSD le promite că le dă ceva

Acel cont de Facebook îmi provoacă neliniște. O spun cu mâna pe inimă că nu aș vrea să îl folosesc zi de zi, pentru că este contrar tuturor opțiunilor mele politice. Dar am făcut un exercițiu de imaginație și m-am gândit cum aș fi votat dacă aș fi fost în acea lume. Și, cu mâna pe inimă, aș fi votat PSD.

Când aveam 17-18 ani eram în liceu. Am fost pasionat de politică de mic și pe vremea aceea abia începuse să fie la modă Antena 3. Totul părea nou: Mircea Badea era fresh, Mihai Gâdea dezbătea cu Octavian Paler, lucrurile erau interesante. Am fost un susținător al lui Băsescu, cumva dezamăgit de el. Am început să scriu editoriale politice naive, ca la 17 ani. Îl copiam în stil pe Ion Cristoiu și îl citeam cu drag pe Adrian Năstase. Mircea Badea era unul dintre idolii mei. Aș fi putut fi acolo, aș fi putut continua să cred în ei. De ce nu am făcut-o? Mi-e greu să am o explicație. Cred că mintea mea s-a plictisit de insistența cu care Antena 3 lovea în Băsescu, iar lucrurile păreau a fi nedrepte față de el. M-am depărtat de Antena 3. În plus, mă identificam ideologic cu o abordare mai capitalistă, mai liberală, cu ideea că fiecare poate fi ce-și dorește dacă muncește destul.

Revin la contul meu de Facebook paralel. Ca să vă faceți o idee cum arată ceea ce citesc acolo, am pus totul într-un video. Îl aveți mai jos.

Apoi, așa arată News Feed-ul meu normal. Sunt două lumi total diferite. Nu aș zice paralele, dar care se pot întâlni doar la ani lumină distanță, cu foarte mare efort.

Eu am depus efortul de a privi dincolo de zidul digital în spatele căruia ne-am poziționat fără să vrem. Dar efortul e uriaș. Nu pot condamna niciodată bătrâni, pensionari sau oameni din Teleorman, Dolj sau Mehedinți pentru că au votat contrar opiniilor mele politice. Bunicii mei au votat PSD. Ei se uită la Antena 3. Nu sunt niște proști. Sunt niște oameni normali, care de o viață muncesc, care nu au suportat Partidul Comunist pentru că le-au luat vacile la colectiv, care cred că toți sunt hoți. Dar pentru ei, experimentul acesta cu tehnocrați, competitivitate, debirocratizare nu înseamnă nimic, pentru că ei nu înțeleg nimic din el. Ei se uită la Antena 3 pentru că "o zic bine" sau "i-o trag lui Băsescu". Și ei au încredere în presă, pentru că așa li s-a spus. Că în democrație presa e liberă.

În locul lor, și eu aș fi votat PSD. De asta nu-i condamn. Pentru că la urechile lor ajung cuvinte complicate, pe când PSD le promite că le dă ceva. Iar pentru cine vrea să se informeze și o face de pe un asemenea feed de Facebook, lucrurile stau altfel. Într-un asemenea feed, Liviu Dragnea e o victimă politică, Gabriela Firea chiar face lucruri în București, ANAF-ul și DNA-ul sunt abuzive, iar Iohannis nu este român. Atunci când se și spune în mod constant că Soros e diavolul pe pământ, și nu ești expus la altceva, cum să crezi altceva.

Haideți să vă zic titlurile pe care le citesc în momentul acesta, live.

"Vedeti-i moaca lui ND si va convingeti de ce-i poate capul!"- pe grupul Victor Ponta Eroul României

Imaginea aceasta cu Cioloș.

ciolos-sorosist

Mucușor Dan: ”Cu Cioloș înainte și Dracul după noi!”

PS: flăcăul ăsta e zdravăn? Hai cu Clotilde! Măcar fata asta înțelege pe ce lume trăiește, e cu picioarele pe pământ, și are bun-simț. Nu, nu glumesc! Deși fac mișto de ea, trebuie să-i recunosc calități pentru a face politică. - un status

Un dus rece sa-si spele mocirla si un bilet pt Bruxelles - pe grupul Partidul Social Democrat

PANA UNDE AU AVUT DE GAND SA AJUNGA ACESTI OAMENI FARA SUFLET SI PATRIOTISM FATA DE PROPRIU LOR POPOR?! IN TIMP CE PE NOI NE UMILESC,ALTORA LE FAC CADOU PENTRU O DECORATIE!!!!! - cu link către acest pseudosite.

Aceasta imagine...

psd-love

Asta este o recunoastere, o promisiune, o reclama, o fisa a postului sau o descriere a faptului ca feibucilistii au supt-o la alegeri? - Mircea Badea...

Au existat mereu două Românii

Așa cum au existat mereu două generații. Așa cum au existat nenumărate ideologii politice. Cu toate acestea, ultimii ani au însemnat polarizarea mediatică. Oamenii se detestă, nu se înțeleg. Cei din oraș nu se duc în zonele rurale pentru a înțelege nevoile lor. O problemă pe care o am, de exemplu, cu USR, un partid pe care-l simpatizez, de altfel, e că nu are o politică socială clară pentru zona rurală. E normal, e un partid vechi de șase luni, lucrurile acestea se conturează în timp, dar nu poți face politică doar pentru zonele urbane. Cu ce mesaje te duci către sat? Să nu mai voteze pomeni electorale? În niciun caz. Mesajele trebuie adaptate și trebuie înțelese. Cu ce-i protejezi pe bătrâni? Pe cei din mediul rural? Ce oportunități le oferi?

Un lucru pe care aș vrea să-l înțeleagă cei ca mine, tinerii, e că dacă un partid are un mesaj mixt - pentru tineri urbani, bătrâni urbani, oameni de tot felul, rural - nu e anormal, nu e o trădare. Înseamnă să privească spre toate categoriile sociale. Cred că diviziunea aceasta creată nu e folositoare.

De multe ori citesc pe Facebook niște lucruri de parcă toți tinerii sau urbanii României descoperă electoratul PSD ca la un safari, unde vezi sălbaticii. Și nu-s sălbatici. Și dacă-i privești ca la safari, de la adăpostul unui pickup truck virtual, nu vei ajunge niciodată să-i înțelegi.

Ce soluții ai? Hai să ne facem cu toții două conturi de Facebook. Într-unul placi tot ce vrei tu. Pe celălalt îl folosești ca să studiezi lucrurile la care nu ai acces. Nu trebuie să te enervezi. Ca să dai jos adversarul, trebuie să-l cunoști. Dacă nu înțelegem de ce votează unii oameni așa cum o fac, nu vom putea schimba niciodată lucrurile. Dacă ne batem joc de ei e degeaba.