Acest articol a fost publicat ca o scrisoare către cititorii newsletter-ului start-up.ro, în secțiunea Nota Redacției, în data de 25 ianuarie 2023.

Citeam de curând despre decision fatigue, starea de stres și de consum pe care o poate aduce procesul de a lua decizii zilnic, fie că vorbim despre decizii mici (cu ce mergem la birou, cu ce ne îmbrăcăm, ce mâncăm), la decizii mari (renunț la job și deschid firmă, îmi iau un an sabatic sau divorțez).

Chiar, știați că un om are în jur de 70.000 de gânduri și ia în jur de 35.000 de decizii zilnic?

Iar varietatea opțiunilor contribuie mult la această oboseală. De exemplu, cum aleg școala de balet potrivită pentru fetița mea, la ce spectacol de teatru să merg în puținul timp liber în care pot face asta?

Pandemia, bat-o vina, a adăugat un nou strat procesului de luare a deciziilor. Și anume, acela că ne expunem la riscuri de îmbolnăvire când luăm anumite decizii. De exemplu, e ok să merg la un muzeu într-un mall în plină epidemie de gripă? Zic pas la petreceri de copii dacă sunt în spații publice și aglomerate? Mai merg la concerte în ianuarie-februarie?

Și asta poate fi foarte obositor, și atenție, aici nu vorbim de germofobi, ci de un nivel decent de precauție.

O metodă bună de a combate decision fatigue e de a automatiza mult din treburile de zi cu zi. Și aici, din fericire, există soluții, de la cumpărături online unde ai lista anterioară la îndemână și poți repeta comenzile, la aplicații de antrenamente sportive unde poți lăsa AI-ul să decidă pentru tine.

Cea mai bună metodă de a combate decision fatigue e predictibilitatea: să te îmbraci cu aceleași haine, să ai aceleași mese, să ai același traseu spre job și cam același program.

E și o tendință în rândul oamenilor de succes, care au aceeași ținută ca să nu mai piardă timp cu această decizie. Dr Dre se încalță doar cu Air Force 1. Mark Zuckerberg poartă tricoul deja iconic, un Brunello Cucinelli gri de vreo 300$. Și desigur, cel mai faimos outfit pe repeat, helanca, blugii si New Balance-ii lui Steve Jobs.

Și aici vin eu și vă întreb: păi bine, și cu spontaneitatea ce facem? Vedeți, altă decizie de luat.

Dar ca să și închei, mai bine facem o leapșa: de ce decizie ați vrea să scăpați ca să vă ușurați viața? Încep eu: ce mănânc? O întrebare care-mi consumă multă energie și pe care aș pasa-o acelui decision maker de care spuneam la început.

Dar voi, de ce decizie ați vrea să scăpați? Aștept răspunsurile voastre la [email protected].