Silicon Forest se află în zona centrală a Clujului, pe strada Cotita, nr. 9, într-o clădire proiectată pentru spații de birouri. Clădirea se înalță pe 6 niveluri și are o suprafață de peste 1.350 metri pătrați, alcătuită din spații de birouri, terasă și o cafenea.

Proiectul Silicon Forest este inițiat de către Gabriel Rusu, CEO Mejix și de către doi investitori americani, Boaz Gilad, founder & CEO Brookland Capital și Guy Praisler, CEO Dine Market. Hub-ul se află în curs de finalizare, investiția până la momentul actual ridicându-se la 200.000 de euro.

Proiectul se adresează cu precădere industriei IT&C din oraș, fără a neglija, însă, companiile din domenii conexe, precum HR, Financiar, Legal. Sunt vizate companiile de talie medie și mică, departamente aparținând companiilor mari, dar și freelancerii din oraș.

“Suntem în discuții avansate pentru găzduirea departamentului de cercetare al unei mari companii din Cluj, aceasta dorindu-și să ofere echipei de R&D un mediu de lucru cât mai informal și creativ. Ne adresăm, de asemenea, companiilor medii, mici și freelancerilor, obiectivul nostru fiind dezvoltarea unei comunități puternice și dinamice, ale cărei produse și soluții să atragă cât mai mulți investitori”, declară Gabriel Rusu, unul dintre fondatorii proiectului.

Oferta Silicon Forest pentru freelanceri este structurată pe 3 tipuri de abonament, cu prețuri cuprinse între 700 și 1.250 de lei pe lună.

În costul abonamentelor sunt incluse servicii de securitate, curățenie și administrativ, precum și acces la evenimente de networking și spații comune de recreere. Accesul în sălile de ședințe și la locurile de parcare este disponibil în funcție de abonamentul ales.

“Denumirea proiectului nu este întâmplătoare, ne dorim să ducem mai departe tradiția comunității IT&C clujene, iar comparația cu Silicon Valley să fie cât mai justificată. Estimăm un grad de ocupare de 80-90% în primele trei luni de la lansare, deși ne așteptăm la o anumită fluctuație a companiilor care ne vor trece pragul”, a mai precizat Gabriel Rusu.

Tot la Cluj, fondatorii ClujHub anunțau la începutul anului extinderea spațiului, ClujHub Central devenind cel mai mare spațiu de cowork și de evenimente din Europa de Est, dedicat creativilor, antreprenorilor și dezvoltatorilor IT.

Recent, primarul orașului, Emil Boc, anunța implementarea unui proiect de inteligență artificială prin care locuitorii Clujului pot depune cereri online la Primărie, economisind astfel 40% din timpul lor. Este vorba despre Antonia, primul funcționar public virtual. Iar prin aplicația Cluj Now, dezvoltată de compania clujeană LIFE IS HARD, utilizatorii din oraș pot primi alerte în timp real din partea Primăriei Cluj-Napoca atunci când există restricții de circulație cauzate de lucrări în diverse zone din oraș sau când au loc evenimente sportive și culturale care limitează accesul la anumite rute și trasee.