De exemplu, una dintre escrocheriile online promitea bilete de avion la 1 euro în numele Wizz Air, unul dintre cei mai mari operatori de transport aerian de la noi. O altă escrocherie a fost făcută în numele centrului de wellness Therme – clienții companiei erau ademeniți cu vouchere gratis oferite la aniversarea centrului din nordul Bucureștiului pe WhatsApp.
În plus, în ultima vreme, pe canalele social media ale CERT-RO specialiștii în securitate cibernetică au început să primească tot mai des link-uri considerate suspecte de către utilizatori. ”Unele dintre ele sunt tentative clare de scam sau phishing, însă altele sunt absolut legitime. Frecvența unor tentative de înșelătorie a creat o anumită temere printre utilziatori, care sunt mult mai atenți unde își introduc datele personale sau bancare”, spun cei de la CERT-RO.
Așa că specialiștii CERT-RO au făcut o listă a unor site-uri care pot fi accesate în mod gratuit și unde pot fi testate link-urile pe care românii le consideră a fi suspecte.
- PhishTank: https://www.phishtank.com/
- Kaspersky Lab VirusDesk https://virusdesk.kaspersky.com/
- VirusTotal: https://www.virustotal.com/#/home/url
- Google Transparency Report https://transparencyreport.google.com/safe-browsing/search…
Pentru verificarea link-urilor scurtate (short URL) pentru a evita numărul mare de caractere, puteți utiliza CheckShortURL http://checkshorturl.com/