Smart Future este evenimentul în care aducem în același loc oamenii care setează viitorul României. Alături de întreaga echipă start-up.ro, poți descoperi un pic din viitorul care chiar va marca România, într-o dezbatere serioasă și aplicată.

Înscrie-te aici la Smart Future pentru a-i întâlni pe oamenii care se uită spre viitorul României și a discuta cu ei.

Pe 7 aprilie, lansăm o dezbatere va puncta clar care sunt modurile prin care tehnologia poate schimba țara, transformările care deja au început și oamenii care contribuie la viitorul conectat al României. Înscrie-te gratuit acum!

Subiectele discutate vor fi 5G, Internet of Things, Industry 4.0, blockchain, descentralizare și smart city - elementele esențiale pentru transformarea României în următorii ani.

Alături de reprezentanți Telekom România, Mastercard, dar și a unor companii și startup-uri precum Dendrio, Kfactory, uRAD Monitor, Tailent, Universal Robots sau Modex vom descoperi viitorul României.

Smart Future - Smart City of the People

În cadrul panelului Smart City of the People, care va începe de la ora 13, pe 7 aprilie în cadrul conferinței Smart Future, reprezentanți ai autorităților locale din România vor veni cu cele mai bune exemple de implementare a tehnologiei în localitățile lor, dar și planurile pentru următorii ani.

Peste jumătate din populația lumii trăiește în prezent în zone urbane, iar până în 2050, se preconizează că acest număr va crește la 68%. Alături de o populație în creștere, apar noi provocări pe măsură ce administrațiile caută să îmbunătățească infrastructura unei localități.

Pentru ca orașele să se dezvolte sănătos, punând pe primul plan cetățeanul, acesta are nevoie de tehnologie care poate fi capabilă în a capta multe date, apoi a le interpreta și a propune soluții. Un oraș smart poate face viața mai ușoară a locuitorilor, poate veni cu soluții la probleme vechi precum transportul, poluarea și așa mai departe.

Cum orașele devin tot mai aglomerate este nevoie de o soluție pentru administrarea traficului, a parcărilor, este nevoie de soluții de micromobilitate. Totodată este nevoie de o monitorizare atentă a mediului înconjurător, a poluării și un management mai eficient al consumului de energie și al deșeurilor.

Dezvoltarea și implementarea sistemelor de tehnologie inteligentă în toate orașele din întreaga lume este o tendință inevitabilă pentru a ajuta orașele să devină mai eficiente și mai sustenabile. Însă este mai bine ca acest lucru să se întâmple mai devreme decât mai târziu.

Este un drum lung în a atinge acest viitor, însă ne putem uita în prezent la câteva cazuri din România unde există inițiative de smart city și unde lucrurile se schimbă în bine.

Înscrie-te aici la Smart Future pentru a-i întâlni pe oamenii care se uită spre viitorul României și a discuta cu ei.

Smart Future, 7 aprilie - cine va vorbi despre Smart City for the People

Dan Lungu, Coordonator Program Ciugud Smart Village

Dan Lungu are o experiență de peste 20 de ani în comunicare, jurnalism și administrație publică. A lucrat timp de 15 ani în mass-media locală și națională în instituții precum Mediafax, News.ro, BBC, Libertatea, Ziarul Financiar sau Transilvania Business.

În 2018, a decis să facă un pas important în carieră și a aplicat pentru un post în Unitatea de Pregătire a Președinției României la Consiliul UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Astfel, a condus ca director, timp de aproape un an, Direcția de Comunicare, Promovare și Organizare din cadrul MAE, structură care s-a ocupat direct de pregătirea tehnică a reuniunilor și a comunicării publice din cadrul celor șase luni în care România a deținut Președinția rotativă a Consiliului UE.

În anul 2019, Dan Lungu s-a alăturat echipei Primăriei Ciugud și coordonează proiecte în domeniul comunicării publice, digitalizării (Ciugud Smart Village), dar și proiecte educaționale precum – „Ciugud Smart School – prima școală smart din mediul rural din România”.

Ciugudul este promotor național al conceptului „smart village” implementând numeroase soluții inovatoare. Comuna este prima din România care are automate de plată pentru taxe și impozite locale montate în fiecare sat, oferă cetățenilor aplicații și o platformă smart cu servicii publice digitale.

De asemenea, comuna a introdus iluminat inteligent și un sistem inteligent de supraveghere video pentru prevenirea faptelor antisociale, folosește un autoturism electric în activitatea curentă sau își asigură electricitatea cu ajutorul unei microcentrale eoliene și cu sistemele inteligente de panouri fotovoltaice. Ciugud este localitatea din România care are cele mai multe stații gratuite de încărcare pentru autoturismele electrice (un punct de încărcare la 1000 de locuitori).

Liviu Stanciu, Smart CityStrategy Elaboration Expert, Alba Iulia

Liviu Stanciu are experiență în scrierea și implementarea proiectelor de orașe inteligente, proiecte cu finanțare europeană, expert tehnic în cadrul proiectelor Orizont 2020, expert local și ofițer de comunicare în proiecte URBACT, expert în elaborarea strategiei orașului inteligent Alba Iulia. Liviu Stanciu este, de asemenea, un specialist cu o istorie demonstrată a activității în domeniul administrației și organizațiilor sociale.

Alba Iulia este un exemplu al conceptului de smart city aplicat la nivel local. Proiectul Alba Iulia Smart City 2018 a fost demarat în 2016, printr-un protocol de cooperare între Municipiul Alba Iulia şi Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

În oraș a fost implementat WiFi de calitate, securizat şi gratuit în zonele de interes din oraş – gară, autogară, Cetatea Alba Carolina; autobuze echipate cu WiFi gratuit securizat şi senzori de monitorizare a calităţii aerului, un portal captiv special creat pentru internetul din autobuze, unde derulăm mini-sondaje de interes general, aplicaţia e-AlbaIulia – un ghid virtual pentru turişti, dar prin care se pot trimite şi mesaje de interes cetăţenesc. City Analytics pe care se pot vedea date legate de aglomerările urbane, de trafic, de oameni care vin şi ies din Alba Iulia, câţi au folosit internetul gratuit etc.

Alexandru Nen, Technical Solutions Specialist, Smart City și IoT Solutions la Telekom România

Alexandru Nen este un susținător al implementărilor digitale pentru viitorul țării și este arhitectul implementării unor soluții de smart city de către Telekom România.

Telekom Romania a lansat mai multe proiecte pilot de tip Smart City în țară în orașe precum Piatra Neamț, București și Constanța. Implementările conțin zone smart de iluminat stradal, stație de încărcare pentru mașinile electrice, sistem de monitorizare a calității aerului, supraveghere video inteligentă și wi-fi gratuit.

Mihai Rotaru, CEO UrbanAir

Mihai Rotaru este un antreprenor cu ştate vechi în tehnologia dedicată mobilității. El a înființat şi condus Clever Taxi, achiziționat de grupul Daimler. Apoi a înființat Neobility, un startup ce dezvoltă tehnologii care sprijină şi dezvoltă noul val de mobilitate urbană la nivel global, cu obiectivul de a îmbunătăți radical capacitatea şi viteza de deplasare a locuitorilor oraşelor. Compania vrea să construiască tehnologia pe care o folosești de zi cu zi ca să deplasezi în oraș folosind cât mai eficient toate resursele de transport sustenabile disponibile, adică orice mijloc de transport.

Anul trecut, Neobility a lansat UrbanAir, serviciu ce integrează toate soluțiile de shared mobility. Platforma este prezentă atât pe piața din România, cât și la nivel global, și răspunde perfect nevoilor de distanțare socială, prin opțiuni de transport individual în oraș. În România aplicația este disponibilă în orașele unde este prezentă mai mult de o soluție de shared mobility. În Capitală, pe platformă sunt disponibili 12 furnizori diferiți de trotinete electrice, biciclete sau mașini, toate opțiunile în regim de sharing. În total, în prezent, aplicația este funcțională în 60 de orașe din întreaga lume.

Cum va fi organizat Smart Future și ce discuții vor fi?

11.00 - 12.00 - 5G Future

Impactul și viitorul adus de tehnologiile 5G în România, o discuție cu operatori de telecomunicații și startup-uri care folosesc astfel de tehnologii și impactul acesteia asupra viitorului

12.00 - 13.00 - Industry 4.0

Cum se schimbă industria cu ajutorul senzorilor? Reprezentanți ai industriilor și startup-urilor vor discuta despre cum au aplicat în business-ul lor digitalizarea și tehnologizarea pentru a pune bazele industriilor viitorului.

13.00 - 14.00 - Smart City of the People

Reprezentanți ai autorităților locale din România vor veni cu cele mai bune exemple de implementare a tehnologiei în localitățile lor, dar și cu planurile pentru orașe inteligente.

14.00 - 15.00 - Security, privacy and a connected world

Tehnologia se dezvoltă, așa că și fricile oamenilor legate de intimitate și securitate cresc. O rețea de senzori dezvoltată înseamnă riscuri cibernetice - pentru companii, dar și pentru cetățenii orașelor smart. Vom discuta cu specialiști de la firme de securitate, dar și cu experți blockchain despre cum datele descentralizate vor transforma lumea conectată.

Lista speakerilor va fi actualizată constant și la ea se vor adăuga alte nume importante din domeniile ce împing inovația la un alt nivel. Înscrie-te acum la Smart Future.