SmartBill a fost lansat în primăvara anului 2007 de către cei 3 fondatori: Ioana și Radu Hasan și Mircea Căpățînă. Prima versiune a fost codată de către Radu și Ioana și era un program care emitea, într-un mod facil, facturi si chitanțe, iar pentru companie avea ca scop să aducă venituri timp de 1-2 ani pentru a le da posibilitatea să dezvolte alte proiecte.

12 ani mai târziu, echipa SmartBill numără peste 65 de specialiști, peste 60.000 de CIF-uri au plătit pentru licență sau abonament și peste 15 miliarde de euro au fost facturati prin program, iar investiția companiei în versiunile curente ale SmartBill depășește 3 milioane de euro.

“Pornit ca un progrămel menit să rezolve nevoile noastre interne cu facturarea și pe care ne-am gândit ca ar fi smart să îl și vindem, SmartBill a devenit, după 12 de muncă intensă a unei echipe de care suntem extrem de mândri, ceea ce noi numim primul ecosistem software de business din România. Îi spunem ecosistem pentru că nu mai e doar un program în care intri și operezi ceva, SmartBill este interconectat cu tot mai multe platforme, devenind un punct central al afacerii, automatizând tot mai multe procese. Un magazin online poate emite mii de facturi în câteva minute prin intermediul SmartBill, ajustând automat și stocurile, iar încasările în bancă și la curieri sunt și ele reconciliate automat, după care totul poate ajunge în contabilitate din câteva clickuri. Acesta e un exemplu, sunt numeroase alte scenarii pentru orice tip de afacere”, a declarat Radu Hasan, CEO & Cofondator SmartBill.

Primul ecosistem software de business din România:

  • versiunile SmartBill, facturare, gestiune, Point of Sale, contabilitate, completate de aplicațiile pentru mobil, pot acoperi în prezent nevoile unui IMM de la A la Z
  • asigură legatura cu băncile (momentan prin import de extrase, în curând se pregătește o lansare majoră)
  • asigură legatura cu firmele de curierat (momentan prin import de borderouri)
  • toate platformele importante de eCommerce sunt conectate la SmartBill
  • este integrat cu eMag Marketplace, în curând și cu alte platforme de tip marketplace
  • totul este interconectat, permițând accesul oricând, din orice loc

“În ceea ce privește ecosistemul, următorul pas, la care aspirăm de mulți ani și care în sfârșit are matematic sens, este să permitem conectarea conturilor SmartBill între ele. Aceasta înseamnă că, atunci când doi utilizatori SmartBill desfășoară o tranzacție între ei, datele și documentele create de unul se pot transmite automat și la celălalt, în așa fel încât dispare complet necesitatea operării lor din nou. Imaginați-vă cât timp și eficiență se obțin dacă vorbim de zeci de mii de firme, zi de zi.” – Ioana Hasan, Product Manager & Cofondator SmartBill

Noua identitate vizuală a SmartBill a fost dezvoltată în colaborare cu agenția de branding Storience.

Smart Bill se adresează unei game variate de clienți, de la PFA-uri, companii mici și mijlocii, și până la multinaționale, din toate domeniile de business. Prin intermediul Smart Bill se emit lunar peste 3.000.000 de facturi și se facturează peste 4 miliarde de euro anual.

În 2014, compania sibiană Intelligent IT, furnizorul programului Smart Bill, a lansat versiunea de facturare cloud, un punct important în dezvoltarea pe termen lung a brandului. Doi ani mai târziu, Smart Bill își completează portfoliul de servicii cloud cu opțiunea Gestiune Cloud.

În 2016, Smart Bill a beneficiat de o investiţie de 1 milion de euro din partea fondurilor de investiții Catalyst Romania şi Gecad Group, care au preluat printr-o operaţiune de majorare de capital peste 30% din acţiunile firmei.

De la momentul investiției, compania a reușit să mențină o creștere a veniturilor de peste 50% de la un an la altul.