În noaptea de duminică spre luni mai mulți șoferi parteneri ai serviciului au fost agresați sau intimidați de către taximetriști. Se pare că nici poliția nu a făcut eforturi mari pentru a aplana conflictul, mai mult chiar, amendându-i pe aceștia cu câte 25.000 de lei și cu sancțiunea de confiscare a plăcuțelor de înmatriculare pentru șase luni.
Toate în baza legii legii 38/2003, supranumită și ”Legea Taximetriei”, cea care reglementează transportul neautorziat de persoane. Conform unui articol publicat în Clujust.ro, taximetriștii au comandat mașini Uber și au folosit ca destinație o secție de poliție, pentru a-i reclama direct pe aceștia. Chiar dacă site-ul clujean notează că tot conflictul a fost iscat de unul dintre șoferii companiei de ride-sharing, surse din interiorul Uber ne-au spus că nu a fost nicidecum vorba despre așa ceva, ci că evenimentele petrecute azi-noapte au fost rezultatul unei acțiuni organizate meticulos de către taximetriștii clujeni.
Ba mai mult, mulți dintre partenerii firmei au fost bruscați, sau intimidați de către taximetriști. De asemenea unul dintre șoferi a fost blocat și scos cu forța din propria mașină, fiind și agresat fizic în timp ce clienții săi priveau cu groază. Astfel de evenimente s-au petrecut fără ca poliția să intervină, notează sursele din cadrul Uber.
În plus, conform aceluiași site ardelean, vicepreședintele sindicatului taximetriștilor din Cluj, Ioan Pugna a declarat că ”Uber este un serviciu ilegal, conform legii 129/2015 care completează legea 38/2003. Am făcut comanda exact ca la un dispecerat taxi si a venit mașina”. De notat este faptul că mașinile Uber nu pot fi comandate prin dispecerat, precum taxiurile, ci exclusiv prin aplicația de smartphone sau tabletă.
De asemenea, portalul clujean mai notează că serviciile Uber ”la ora 2 erau suspendate la Cluj și nu se mai putea comanda mașină”. Și aici este vorba despre o eroare, start-up.ro primind asigurări că Uber nu a fost nici o secundă offline.
Uber a emis următoarea poziție oficială pentru start-up.ro:
“Uber dezaprobă ferm astfel de agresiuni și acțiuni de intimidare ale partenerilor și îi sprijinim în orice mod posibil. Uber este un serviciu inovator, încă nereglementat - funcționăm în România și alte 20 de state europene. Există un demers de reglementare la nivelul UE, în linie cu recomandarile Comisiei Europene.
Uber NU este un serviciu de taxi - Uber este o aplicație pe mobil care pune în legatură pasageri cu șoferi parteneri, persoane care își împart mașina personală ocazional pentru a-și acoperi costurile autovehiculului sau pentru a face un venit în plus. Uber reprezintă încă o opțiune la modalitățile de transport urbane existente. Există însă actori privați care ar dori ca lucrurile să ramană neschimbate și care recurg la măsuri care pun în pericol siguranța fizică a pasagerilor și ale șoferilor parteneri.”
Mai multe informații despre acest scandal și reacții de la șoferii agresați, mâine pe start-up.ro