TrustServista e un proiect lansat de Zetta Cloud, cunoscuți pentru aplicația Știrili, prin intermediul unei finanțări de la Google Digital News Initiative. Dacă până acum a fost în fază de testare beta, aplicația online este disponibilă comercial. Poate fi testată timp de 30 de zile gratuit, iar apoi sunt costuri în funcție de instituițiile care o folosesc.

Mai pe scurt, TrustServista nu îți spune dacă un articol de presă e fake news sau nu. Emil consideră că nici nu ar fi etic să dea o astfel de etichetă. În schimb, caută, cu ajutorul analizei de date, sursa primordială a articolului. Sursa e numită "pacientul zero" al știrii, cea care poate spune multe despre încrederea pe care o poți acorda informației.

Zetta Cloud a început să dezvolte soluția acum doi ani, pe când nu știam cu toții că lucrurile acestea se cheamă fake news. Dar ele există de când lumea. Tehnologia le poate identifia. Trust Servista poate fi folosită de către redacții, organizații de fack checking (cum ar fi, în România, factual.ro) sau în mediul academic. O descriere video poate fi găsită mai jos. Dacă vrei să afli povestea fondării Zetta Cloud și evoluției produsului TrustServista, citește articolul scris de noi aici.