Designul telefoanelor este unul similar cu cel din trecut. Mai mult, probabil ți-ar fi greu să le deosebești. Așadar, avem același design clasic dreptunghiular cu un ecran fără notch sau perforație, însă cu margini negre destul de mari. Spatele este la fel, iar camerele sunt așezate pe verticală.

Cu toate acestea, telefoanele Xperia vin cu câteva premiere: Primele smartphone-uri din lume cu teleobiectiv variabil asociat cu un senzor dual PD și primele cu ecran 4K HDR cu o rată de refresh de 120 Hz și primele telefoane care reproduc sunet 360 Reality Audio pe difuzoarele lor.

Camere foto Sony Xperia 1 III și Xperia 5 III

Ambele modele au trei senzori foto: unul ultrawide de 16mm, wide de 24mm, și telefoto de 70mm, care poate ajunge la 105mm datorită teleobiectivului variabil. Ambele modele continuă să fie dotate cu optica ZEISSTM calibrată special pentru smartphone-ul Xperia. Coating-ul ZEISSTM T* contribuie la realizarea unor imagini rafinate și contrastante, reducând reflexiile.

Ambele modele din noua generație Xperia încorporează noul zoom cu super rezoluție bazat pe algoritmi de inteligență artificială și astfel poți face fotografii la 300mm.

O caracteristică esențială pentru ambele modele este faptul că reprezintă primele telefoane din lume cu teleobiectiv variabil asociat cu un senzor Dual PD care atinge o distanță focală de până la 105mm – completată de autofocalizarea rapidă datorită senzorului Dual PDAF.

Ambele modele oferă autofocalizare automată continuă, rapidă și precisă, indiferent de obiectivul folosit, dar și funcția Real-time Eye AF. Pentru Xperia 5 III a fost încorporată și tehnologia de urmărire a obiectelor, permițându-le fotografilor să capteze fotografii precise ale subiecților aflați în mișcare într-o mare varietate de scenarii, cu o simplă apăsare pe ecran.

Urmărirea obiectelor este îmbunătățită cu ajutorul funcției Real-time Tracking, care le permite utilizatorilor să fotografieze cei mai dificili subiecți aflați în mișcare cu focalizare precisă. Utilizând algoritmii bazați pe inteligența artificială și senzorul 3D iToF pentru măsurarea distanței, funcția Real-time Tracking poate detecta și se poate concentra cu precizie pe un subiect, continuând să-l urmărească chiar dacă acesta iese, temporar, din câmpul vizual.

În plus, ambele modele oferă autofocalizare continuă cu 60 de calcule AF/AE pe secundă – permițându-le utilizatorilor să fotografieze și să stocheze 20 de fotografii (20 de cadre pe secundă - FPS).

Procesorul de imagine BIONZ X™ le permite utilizatorilor, pentru prima dată, să fotografieze în modul rafală în condiții de luminozitate scăzută, oferind rezultate cu reducerea zgomotului din imagine care nu au fost niciodată posibile cu modelele precedente.

Ecran

Xperia 1 III dispune de un display CinemaWide 4K HDR OLED de 6.5 inci, cu un raport de aspect de 21:9 și o rată de refresh de 120Hz, în timp ce Xperia 5 III oferă un ecran CinemaWideTM HDR OLED de 6.1 inci, cu un raport de aspect de 21:9 CinemaWide, cu rată de refresh de 120Hz.

Noile modele Xperia beneficiază de un ecran OLED calibrat din fabrică, cu un balans de alb extrem de precis. În plus, ambele modele dispun de display-uri echivalente pe 10 biți (8 biți cu fluidizare pe 2 biți) care pot afișa o multitudine de culori fără efectul color banding și cu suport pentru standardul de culoare BT.2020.

Noile telefoane vin și cu funcții pentru gameri. Adăugarea tehnologiei Motion Blur Reduction la 240Hz înseamnă, de asemenea, că afișajul se împrospătează de 240 de ori pe secundă pentru o performanță clară, fără efect de blur. Și rata de scanare prin atingere la 240Hz se asigură că acțiunea se desfășoară exact așa cum a fost gândită de jucător și reprezintă un avantaj competițional esențial.

O altă caracteristică nouă pentru ambele modele este capacitatea de a regla balansul de alb – reducând tensiunea asupra ochilor și permițând durate mai lungi de joc pe mobil. Noul L-y raiser (low gamma raiser) facilitează vizualizarea adversarilor în întuneric prin ajustarea detaliilor imaginii în zonele întunecate și evidențierea adversarilor fără a supraexpune zonele luminoase ale ecranului.

Gamerii își pot conecta castile preferate printr-o mufă jack pentru căști de 3.5mm și pot beneficia de avantajele auditive oferite de noile funcționalități ale modelelor, cu latență minimă. Noul egalizator audio le permite utilizatorilor să controleze, să mărească și să reducă la minimum sunete precum cele ale pașilor sau ale focurilor de armă, permițându-le să-și audă adversarii apropiindu-se și să reacționeze înaintea lor

Sunet

Difuzoarele stereo Full-stage sunt amplasate în partea frontală a telefonului pentru a reproduce eficient câmpul de sunet. Ca o actualizare exclusivă pentru Xperia 1 III, acestea sunt acum cu 40% mai puternicedecât difuzoarele predecesorului. Acest lucru se datorează unei noi structuri a difuzorului, care a fost proiectat atât pentru a îmbunătăți presiunea sunetului, cât și pentru a elimina vibrațiile. Volumul redat prin ieșirea audio (prin mufa jack de 3.5mm) a fost, de asemenea, îmbunătățit cu aproximativ 40%, în timp ce calitatea sunetului s-a îmbunătățit, oferind cu mai puține distorsiuni aproape de nivelul maxim de ieșire.

Noile modele Xperia utilizează sunetul reglat în colaborare cu Sony Music Entertainment. În plus față de decorarea hardware unică, un nou virtualizator de difuzoare permite Xperia 1 III și Xperia 5 III să fie primele smartphone-uri din lume care reproduc sunet 360 Reality Audio pe difuzoarele lor. Toate acestea sunt posibile prin difuzoarele stereo cu o gamă de sunete foarte largă sau prin căști cu fir ori wireless. Dacă sursa de muzică ascultată este una stereo pe două canale, noul 360 Spatial Sound intră în scenă. Acesta permite Xperia 1 III și Xperia 5 III să transforme piesele stereo într-o experiență de audiție captivantă, în timp real.

Pe lângă sunetul High-Resolution și High-Resolution Wireless, atât Xperia 1 III, cât și Xperia 5 III continua să ofere tehnologia DSEE Ultimate care îmbunătățește calitatea muzicii digitale utilizând tehnologia Sony bazată pe algoritmi de inteligență artificială, inclusiv atunci când vine vorba despre servicii de streaming audio și video.

Ambele telefoane au procesoare Snapdragon 888 și conexiuni 5G. Nu au menționat cantitatea de memorie RAM sau spațiul de stocare, însă este posibil să vedem 12-16 GB RAM și 256-512 GB spațiu de stocare.

Bateria este de 4500 mAh pe ambele modele, iar Xperia 1 III se poate încărca și wireless. Xperia 1 III și Xperia 5 III vor fi disponibile din vara acestui an. Xperia 1 III va ajunge la noi pe piață în culorile negru și violet, iar Xperia 5 III în culorile negru și verde. Nu au fost menționate prețuri.

Xperia 10 III - midrange 5G

Acesta are un Display Wide OLED FHD+ de 6 inci, cu raport de aspect 21:9, fără notch, o baterie de 4500 mAh. Cei de la Sony au precizat că are conectivitate 5G datorită procesorului Snapdragon 690, însă nu au dat detalii în legătură cu memoria RAM sau spațiul de stocare.

Are trei senzori foto: ultrawide, wide și telefoto, iar modul Auto de pe Xperia 10 III dispune acum de funcția de detectare a animaleloriii, care poate identifica dacă subiectul surprins este un câine sau o pisică. Apoi, acesta ajustează corespunzător viteza de fotografiere și sensibilitatea ISO, pentru a surprinde cadre cu mai puțin effect de blur. La fotografierea în rafală, Xperia 10 III captează imagini la 10 cadre pe secundă (FPS).

Și acesta are mufă de căști și dispune de tehnologia DSEE Ultimate, care folosește inteligența artificială pentru a crește calitatea audio la un nivel aproape echivalent cu standardul High-Resolution.

Xperia 10 III va fi disponibil în variantele de culoare Negru și Alb și va fi livrat cu Android 11, începând din vara anului 2021.