Xperia 1 a fost tot timpul răspunsul Sony pentru pasionații de fotografie care vor o experiență de fotografiere cât mai profesională. Anul acesta Sony crește numărul de megapixeli pentru camera principală după mulți ani. La fel ca și iPhone-urile din trecut, Xperia 1 IV și celelalte modele precedente aveau senzori de 12 MP.

Xperia 1 V - camere foto

De data aceasta, Xperia 1 V are o cameră principală de 50 MP. Însă asta nu este tot, noul senzor este de 1,7 ori mai mare decât cel de pe Xperia 1 IV și are o structură diferită. Acesta este singurul senzor foto de pe piața smartphone-urilor cu un strat de fotodiode și un alt strat de tranzistori. Asta face să crească sensibilitatea acestuia la lumină, reduce nivelul de zgomot din imagine și oferă un interval dinamic mai mare.

O altă noutate și ar trebui să reprezinte o bucurie pentru pasionații de video este introducerea profilului S-Cinetone pentru mobile. S-Cinetone este un profil de filmare care ar trebui să imite modul în care filmează celebrele camere Venice ale Sony folosite în producția de film.

Senzorul principal, echivalentul a 24mm, este de 52 MP, însă va produce imagini de 48 MP sau de 12 MP prin pixel binning. Senzorul ultrawide este de 12 MP, iar senzorul telefoto este tot de 12 MP cu o distanță focală de 85-125 mm. Camera de selfie este de 12 MP.

De asemenea, de pe modelul de anul acesta dispare senzorul ToF folosit de Sony pentru a detecta nivelul de profunzime într-o imagine. Acum acesta este înlocuit de AI care adună aceste informații. Alte funcții AI aduse de Sony aici sunt Ai White Balance și AI Exposure.

Japonezii de la Sony au început să se joace mai mult cu AI în noile sale produse, iar pe camera full-frame ZV-1 a introdus tot felul de moduri AI precum urmărirea subiectului și crop in automat. Să vedem cum se descurcă pe Xperia 1.

Pentru că Xperia 1 V are eye autofocus, ceea ce înseamnă că prioritizează menținerea în focus a feței, acum introduce și product showcase care face ca telefonul să focalizeze rapid pe obiectul cel mai apropiat de obiectiv.

Deoarece Xperia 1 V este gândit pentru creatori de conținut și vloggeri, Sony are un microfon dedicat pe spate în modulul de cameră pentru a prelua precis sunetul, însă au introdus și o funcție numită Voice Priority Mic prin care microfonul se concentrează pe vocea din spatele telefonului.

O funcție mult cerută de utilizatorii Xperia este ca UI-ul din aplicațiile Photo Pro și Video Pro să funcționeze pe verticală pentru crearea de astfel de conținut, iar acum este introdusă aici.

Design și specificații

Designul lui Xperia 1 V rămâne aproape neschimbat, doar că de data aceasta are un finish pe spate mai tactil. Modulul de cameră este puțin schimbat, însă Xperia V este aproape la fel ca predecesorul la aspect. Avem în continuare buton dedicat pentru poze, mufă de căști, senzor de amprentă pe lateral și ecran cu margini groase sus și jos.

Practic, Xperia 1 V rămâne singurul telefon modern cu un astfel de design, când toată lumea a trecut la perforație în ecran sau dynamic island.

Ecranul de pe acest telefon rămâne la fel ca în trecut adică 6,5 inci 12:9 4K HDR și 120 Hz. Este OLED și calibrat pentru vizionare de filme. Experiența cinematică este îmbunătățită de două difuzoare îndreptate spre utilizator, iar sunetul de pe Xperia 1 V ar trebui să fie mai bun decât în trecut un bas mai puternic.

La interior regăsim cel mai nou procesor Snapdragon 8 Gen 2, 12 GB RAM, 256 GB stocare și un slot pentru card microSD de până la 1 TB. Bateria este de 5000 mAh ce s-ar încărca la 30 de wați, însă Sony nu include încărcător în pachet. Are certificare IP65/68 și este acoperit cu sticlă Gorilla Glass Victus 2.

Sony Xperia 1 V are un preț recomandat de vânzare de 1399 de euro, adică aproximativ 6900 de lei.

Xperia 10 V - cel mai ușor telefon 5G cu o baterie de 5000 mAh

Xperia 10 V cântărește 159 de grame și promite o autonomie îndelungată sau 34 de ore de video playback (față de 20 de ore ale unui competitor cu o baterie de 5000 mAh, potrivit Sony). Noul model are un display de 1,5 ori mai luminos decât Xperia 10 IV și un senzor foto de 1,6 ori mai mare. La fel ca și fratele mai mare, Xperia 10 V are difuzoare stereo direcționate spre utilizator și au un volum cu 20% mai mare decât în trecut.

Acesta are Snapdragon 695 5G, 6 GB RAM, 128 GB stocare, slot pentru microSD de până la 1 TB, un ecran de 6,1 inci OLED, o cameră de selfie de 8 MP și certificare IP65/68 și sticlă Gorilla Glass Victus.