“Acum trei ani începeau lucrările la primul spațiu din Iasi afiliat rețelei internaționale #FabLab de coworking si makerspace în parteneriat cu Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iași. Echipa noastră a reușit în acest răstimp să coaguleze comunitățile tehnologice și creative din regiune. Prin această a doua locație continuăm cu încredere alături de partenerii de la BCR si Modex poziționarea #FabLabIasi drept un hub activ în regiune” - Dan Zaharia, manager Fab Lab Iași.

“Acceleratorul BCR-InnovX ne-a ajutat să devenim mai agili, să învățăm cum să digitalizăm mai repede anumite procese și să fim deschiși la parteneriate cu start-up-uri. Credem cu tărie că în astfel de perioade de criză economică trebuie să intensificăm realizarea de parteneriate care să stimuleze inovația antreprenorilor din tehnologie. Ne-am unit forțele cu Modex, alumni din prima grupă a acceleratorului, și echipa Fab Lab Iasi, care găzduiește programul de incubare BCR-InnovX, într-un proiect dedicat comunității IT din Iași, în care vedem mult potențial de creștere în următorii ani”, a declarat Ionuț Stanimir, director de marketing BCR și co-fondator BCR-InnovX.

“Modex este o companie globală fondată de români. Pentru o companie de tehnologie cum este a noastră, considerăm că este o adevărată responsabilitate socială să oferim ceva înapoi comunității care ne-a format, motiv pentru care investim în continuare în educația adresată tinerilor și studenților dar și în dezvoltarea mediului antreprenorial. Ne-a bucurat invitația partenerilor noștri de la Fab Lab și BCR pentru a participa la realizarea noului hub tehnologic din Iași. În ciuda crizei mondiale în care ne aflăm, Modex dorește să trimită un mesaj de solidaritate, speranță și încredere în umanitate, iar deschiderea acestui spațiu de coworking în vremuri de distanțare socială este, în plus, un angajament educațional pe care ni-l luăm față de comunitatea antreprenorială și de tehnologie din Iași. Totodată, Fab Lab BCR powered by Modex devine un prim pas către extinderea la nivel regional a companiei Modex.” Alin Iftemi, Head of Business & Co-founder Modex.

“La fel ca în prima locație, proiectul FabLab recuperează și revitalizează memoria locului pe care îl ocupă, într-o paradigmă în care trecutul şi viitorul sunt trăite sinergetic. Spațiul este salvat și împrospătat cu intervenții simple și precise care respectă istoria locului.“ - Alexandra Berdan, arhitect A+Noima.

Fenomenul de #coworking este un liant socio-profesional care previne izolarea celor care lucrează de acasă și care duce la creșterea calității muncii depuse. Mai mult decât atât, a avea antreprenori și freelanceri în același spațiu comun, duce la stimularea sentimentului de antreprenoriat prin intermediul diferitelor sesiuni, evenimente și workshop-uri cu diferite topicuri care au scopul de a crește fluxul de informații pentru cei care vor să dezvolte și să implementeze o idee.

Noul spațiu Fab Lab din Iasi va fi inaugurat in luna iunie 2020, oferind scenarii de folosire flexibilă (zone de coworking, săli de cursuri și conferințe, birouri dedicate), funcționând ca o platformă independentă care să catalizeze inovația și colaborarea adresată comunității antreprenoriale din Iași.

BCR susține acceleratorul BCR-InnovX, un program dedicat firmelor din tehnologie realizat în parteneriat cu UiPath, Microsoft, Modex, EdX, Startup Grind, Mindspace, European Center for Services Investments and Financing (ECSIF) si MIT Enterprise Forum. Acceleratorul a inițiat anul acesta un program de incubare pentru start-up-urile din Iași împreună cu Fab Lab Iași și Școala Informală de IT.

Modex e o companie specializată în blockchain care a dezvoltat soluția software Blockchain Database (BCDB). Creat de programatorii români, Modex BCDB propune o nouă perspectivă tehnologică asupra modului în care companiile sau instituțiile îşi gestionează propriile baze de date, aducand un nou nivel de securitate cibernetică și o serie de beneficii specifice tehnologiei blockchain precum descentralizare, transparenţă, imuabilitate şi integritate. Recent, Modex BCDB a primit certificarea „Seal of Excellence” din partea Comisiei Europene în cadrul Horizon 2020, program care oferă posibilităţi de finanţare pentru cercetare şi inovare.