UniCredit Bank pornește prima ediție a Start Major, programul de educație financiară și pentru carieră care va pregăti elevii din învățământul profesional și tehnic să devină independenți. Programul se desfășoară în 10 licee tehnologice din București și este dezvoltat în parteneriat cu Fundația Leaders și OLX Locuri de muncă.

Start Major se adresează elevilor care doresc să își înceapă cariera după încheierea studiilor liceale, profesând meseria pentru care s-au pregătit. Aceștia au ocazia să-și dezvolte abilități pentru creșterea angajabilității sau dezvoltarea unei afaceri și să învețe practic cum pot gestiona inteligent resursele financiare pe care le dețin sau pe care le pot accesa.

”Ne bucurăm să lansăm Start Major și să le oferim elevilor din învățământul profesional și tehnic o platformă de dezvoltare croită special pe nevoile lor. Mulți dintre absolvenții acestui tip de învățământ intră pe piața muncii după terminarea liceului, dacă nu chiar mai devreme, și ne dorim să le creștem șansele de succes. Sprijinirea tinerilor prin programe de educație financiară este parte a angajamentului pe care ni l-am asumat la nivel de grup de a construi o societate mai echitabilă și mai incluzivă. Obiectivul nostru este să împărtășim din cunoștințele pe care le-am acumulat de-a lungul timpului pentru a dezvolta comunitățile în care activăm. Astfel, avem mai mulți colegi care s-au alăturat entuziaști proiectului în rolul de traineri” a declarat Alina Drăgan, Strategic Consultant, Financial Education, UniCredit Bank.

”Am gândit împreună cu echipa UniCredit Bank un format de învățare prin experiențe practice, care să îi ajute pe elevi să răspundă mai bine situațiilor cu care se vor întâlni pe piața muncii. Printr-un proces educațional integrat, în etape, cu componente de informație și dezvoltare de abilități, absolvenții Start Major își vor contura mai ușor parcursul în carieră și vor ști cum să-și administreze mai înțelept finanțele. Începem cu ore la clasă, într-un mediu familiar, și încheiem cu o tabără de învățare intensivă, unde vom face inclusiv simulări de business, pentru o experiență de lucru ‹pe bune›”, spune Adina Maria Sandu, Leadership Curriculum Responsible, Fundația LEADERS.

Start Major se desfășoară pe mai multe etape:

  • Etapa 1 (octombrie-noiembrie 2019) – cursuri la clasă în liceele partenere pentru peste 300 de elevi, despre bazele independenței financiare și modul în care poți avea o interacțiune reușită cu potențiali angajatori.
  • Etapa 2 (ianuarie 2020) – cursuri la clasă pentru peste 100 de elevi despre cum poți dezvolta o afacere proprie: ce implică antreprenoriatul, care sunt abilitățile și resursele de care ai nevoie, cum le accesezi.
  • Etapa 3 (aprilie 2020) – o experiență de învățare intensivă în tabăra Start Major. Aici, elevii dezvoltă abilități pentru crearea și dezvoltarea unei afaceri. Cum faci un plan de business, cum atragi parteneri, cum îți gestionezi resursele financiare, cum negociezi, cum găsești și cum păstrezi clienți – acestea sunt câteva întrebări la care cei 20 de participanți în tabără vor găsi răspuns.

Pentru această primă ediție, programul este deschis elevilor din 10 licee din învățământul tehnic și profesional din București, care au în total peste 8.000 de elevi înmatriculați. În urma taberei, cele mai bune trei idei de afaceri vor primi finanțări de 500, 300 sau 150 de euro și mentorat pentru o perioadă de 6 luni.