”Azi sunt peste 6.500 de aplicanți care au acces la finanțare. Sunt cei care au aplicat prin credite punte și cei cu plată directă la agențiile regionale. Banii îi așteaptă în conturile agențiilor regionale și în conturile băncilor. Scopul principal al acestui program este de a redeștepta spiritul antreprenorial în România”, a precizat acesta în conferința de presă care a marcat bilanțul a 6 luni de mandat.

La finalul lunii iunie erau 8.444 de contracte semnate și fuseseră creditați 5.834 de aplicanți dintre care 1.116 cu plata directă de la agențiile regionale și 4.718 prin credit punte de la băncile partenere.

”Rezultatul Start-Up Nation 2017 este în crearea a 21.000 de locuri de muncă, dintre care 16.000 pe segmentele țintă”, a mai spus ministrul Oprea.

Start-Up Nation 2018 începe în 2018

În ceea ce privește demararea programului Start-Up Nation 2018, ministrul Oprea spune că ar fi posibil ca acest lucru să se întâmple în toamna acestui an, fără a preciza exact luna. ”Este tot ce pot spune la acest moment. Astăzi suntem în plin proces cu băncile partenere de a primi cererile de plată și de a face plățile din programul pe 2017. De aceea făceam apel către beneficiari să își ridice banii. Capacitatea administrativă a noastră și a băncilor trebuie să fie eliberată. Cred că în toamna acestui an o să fie gata. Resursele sunt pentru 10.000 de proiecte și in acest an”, a spus ministrul pentru IMM-uri.

Totodată, Oprea a mai spus că ”programul pe 2018 este pregătit, există ghidul de bună practică despre care am vorbit în numeroase rânduri. Este gata este discutat cu consultanții”. El a reconfirmat pentru start-up.ro că nu există riscul ca programul să nu înceapă anul acesta.

”Noi am încurajat 3 domenii: IT, producție și industrii creative. A trebuit să le dăm un timp beneficiarilor ca să achiziționeze utilajele necesare”, a adăugat Oprea încercând să explice de ce programul din 2017 a fost gândit, de fapt, pe doi ani, plățile urmând să fie efectuate până în luna decembrie a acestui an. ”Am remodelat procedurile ca să nu mai existe întârzieri”, a mai spus Radu Ștefan Oprea.

La începutul lunii iulie, ministrul Oprea spunea că banii îi așteaptă în conturi pe beneficiarii programului Start-Up Nation 2017. ”Astăzi am ajuns aproape la jumătate, în ceea ce privește numărul deconturilor depuse de beneficiarii programului Start-Up Nation 2017. Le mulțumesc celor 3.819 întreprinzători care au dat curs rugăminții noastre și au depus dosarele de decont. Ne dorim să depună cât mai repede aceste deconturi și ceilalți beneficiari ai ediției de anul trecut ca să putem să lansăm cât mai repede ediția 2018. Colegii din Agențiile regionale țin permanent legătura cu cei care trebuie să își ia banii pentru a grăbi depunerile. Banii sunt în conturi și îi așteaptă”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Radu Ștefan Oprea.

Potrivit acestuia, menirea principală a ministerului pe care îl conduce este de a crea un mediu de afaceri stabil și predictibil, de a încuraja și susține spiritul antreprenorial, precum și de a crește volumul de investiții străine directe.

Totodată, ministrul Oprea a precizat faptul că toate informațiile ce țin de programele pe care le derulează în acest moment ministerul pe care-l conduce sunt disponibile pe site-ul www.aippimm.ro.