Din păcate nu am aflat când va mai începe ediția din 2018 a programului care susține financiar noile afaceri mici de la noi, termenul de lansare a unei alte ediții a acestuia fiind influențat de ”rapiditatea efectuării plăților aferente etapei din anul 2017, toate resursele financiare și umane fiind disponibile în acest sens”, după cum se precizează într-un comunicat al ministerului.

Totodată, ministerul pentru IMM-uri a precizat faptul că, la data de 6 iulie, plățile acordate în cadrul programului Start-Up Nation, ediția 2017, au fost virate către 2.102 de beneficiari.

Start-Up Nation 2017: ”banii sunt în conturi și îi așteaptă”

”Astăzi am ajuns aproape la jumătate, în ceea ce privește numărul deconturilor depuse de beneficiarii programului Start-Up Nation 2017. Le mulțumesc celor 3.819 întreprinzători care au dat curs rugăminții noastre și au depus dosarele de decont. Ne dorim să depună cât mai repede aceste deconturi și ceilalți beneficiari ai ediției de anul trecut ca să putem să lansăm cât mai repede ediția 2018. Colegii din Agențiile regionale țin permanent legătura cu cei care trebuie să își ia banii pentru a grăbi depunerile. Banii sunt în conturi și îi așteaptă”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Radu Ștefan Oprea.

Oprea participă astăzi, 6 iulie, la Cluj, la conferința de lansare a proiectului ”Stimularea înființării de întreprinderi noi mici și mijlocii Start-Up Nation 2, Regiunea Nord Vest, Regiunea Sud-Est și Regiunea Sud Muntenia” POCU/256/3/7/118809, organizată de Agenția pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare Export Cluj, unde a avut un dialog, cu mediul de business, axat pe oportunitățile de demarare a unor noi afaceri pe plan local.

Evenimentul se încadrează în seria de consultări cu mediul de afaceri pentru armonizarea politicilor publice în concordanță cu realitățile locale de dezvoltare, dar și pentru valorificarea mai bună a potențialului zonal în implementarea programelor ministerului și reducerea disparităților economice dintre regiunile țării.

Ministrul Oprea și angajații Agenției pentru IMM, Atragere Investiții și Promovare Export Cluj au realizat, cu această ocazie, o analiză a stadiului implementării programului Start-Up Nation 2017 în zona Cluj, unde au fost depuse 1.021 de deconturi, 638 au fost aprobate și 618 plătite.

Start-Up Nation 2018 - dată incertă de începere

La data de 6 iulie 2018 au fost depuse pentru decont 3.819 dosare. Dintre acestea, 1.497 se află în verificări, 220 în certificări și plătite sunt 2.102 deconturi.

Termenul pentru depunerea dosarelor de decont este 29 septembrie 2018, iar ultima plată către beneficiarii programului va fi efectuată până la sfârșitul lunii decembrie 2018.

”Programul Start-Up Nation 2018 se va derula în acord cu 3 principii procedurale menite să înlesnească accesul beneficiarilor la finanțare, anume simplificare, transparentizare, uniformizare”, spun cei de la minister.

La începutul lunii iunie, oficialii ministerului precizau, într-un răspuns trimis start-up.ro, faptul că programul Start-Up Nation 2018 va începe la finalul lunii iulie, începutul lunii august. "Programul Start-Up Nation funcționează în parametrii prognozați și ne afăm în permanentă legătură, atât cu aplicanții la ediția 2017, cât și cu partenerii de implementare", spuneau la acel monent reprezentanții ministerului.

La finalul lunii aprilie, tot aceștia spuneau că, în condițiile simplificării și uniformizării proceselor de acordare a sumelor plătite prin intermediul programului Start-Up Nation 2018, termenul estimat pentru efectuarea plăților este de 3 luni de la lansarea acestuia.

”Accelerarea procesului de acordare a plăților în cadrul Programului Start-Up Nation este o măsură luată din dorința de a finaliza cât mai rapid și într-o proporție cât mai mare toate plățile către beneficiari, în condițiile în care acest lucru reprezintă o provocare căreia suntem încrezători că îi putem face față, deși capacitatea noastră administrativă și a partenerilor noștri este limitată”, afirma atunci Radu Ștefan Oprea.

Deși existența unui nou program Start-Up Nation este incertă, la finalul lunii martie, ministerul publica, totuși, procedurile de implementare pentru anul 2018.