- Ai sugestii pentru Start-Up Nation 2020? Scrie-le la finalul articolului în formular ca să le publicăm ulterior.
Programul Start-Up Nation, prin care guvernul oferă ajutor financiar firmelor nou înființate de la noi în valoare de 200.000 de lei, ar trebui să ajungă în acest an la ediția cu numărul 3.
Potrivit informațiilor disponibile în acest moment, Ministrul Economiei, Virgil Popescu, plănuiește lansarea Start-Up Nation 2020 în primul trimestru al acestui an.
”Vă informăm că faptul că preconizăm lansarea programului Start-Up Nation în primul trimestru al 2020, după parcurgerea tuturor etapelor procedurale”, a declarat Virgil Popescu chiar pe data de 31 decembrie 2019.
”Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, prin Direcţia de Antreprenoriat şi Programe pentru IMM acordă ajutoare de minimis în conformitate cu prevederile Legii nr. 364/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Vă informăm că vom întreprinde toate demersurile ca Programul Start-Up Nation Romania să se deruleze în cele mai bune condiţii, după aprobarea Legii bugetului de stat şi alocarea creditelor de angajament şi bugetare necesare implementării schemelor de minimis prevăzute în cadrul programelor naţionale”, a mai spus Ministrul Economiei, potrivit ZF.
Pe data de 30 decembrie, Virgil Popescu precizaze într-o postare pe Facebook, în care făcea bilanțul activității sale de la preluarea funcției în cabinetul Ludivic Orban, faptul că că jumătate jumătate din beneficiarii către care ministerul avea facturi restante, şi-au primit ajutorul financiar nerambursabil. Au fost plătite jumătate din facturile restante până pe 23 decembrie.
"Am asigurat plata facturilor restante pentru Start-Up Nation - pe 23 decembrie erau depuse 1.652 dosare de decont, din care 1.179 au fost deja aprobate, restul fiind în clarificări privind cheltuielile solicitate la plată; pentru 983 beneficiari s-au efectuat vizite de certificare de către băncile partenere, restul fiind programate în perioada următoare; pentru 928 beneficiari au fost emise acordurile de utilizare către banci, acestea urmând a procesa plăţile prin agenţiile unde au conturi deschise beneficiarii; 800 beneficiari au incasat deja Ajutorul Financiar Nerambursabil", a afirmat Ministrul Economiei, Energiei, Mediului de Afaceri și Turismului.
Start-Up Nation: controale la beneficiari
Ministrul Virgil Popescu a anunțat în cadrul unui interviu Agerpres că „voi trimite controale să văd şi eu exact pe ce s-au cheltuit banii pe acest faimos program 2018 de succes, poate că aşa este, poate că e bine, dar vrea vă văd că aceia care au luat punctaje suplimentare cu 4, 5, 6, 10 salariaţi îi mai şi ţin. Pentru că una este să ai o afacere de succes şi să fii corect şi alta este să măresc numărul de angajaţi şi să obţin un punctaj suplimentar. Vom face o evaluare clară a tuturor programelor Start-Up Nation în prima parte a anului viitor, pentru că vreau să prezint tuturor ceea ce s-a întâmplat. Dacă vor fi probleme, le voi prezenta, dacă nu, voi spune că nu au fost probleme cu Start-Up Nation 2018”.
Tot atunci Popescu preciza faptul că își dorește un alt tip de Start-Up Nation care să fie orientat către performanţă antreprenorială, către inovare, către IT.
”Poate că îi vom spune Start-Up Tech Nation, o să vedem cum. Oricum, vom lansa un program în cursul anului viitor. Dar primul lucru pe care îl vom face anul viitor este să începem evaluarea proiectelor de start-up, ca să vedem şi noi exact unde sunt", a mai spus Virgil Popescu.
De altfel, chiar și reprezentanții mediului de afaceri își doresc redenumirea în “Romania Start-Up (Tech) Nation 2020”, printre altele.
Propunerile Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România pentru Start-Up Nation:
- Schimbarea denumirii viitoarei sesiuni în “Start-Up Tech Nation”;
- Introducerea obligativității achiziției unui pachet digital care să conțină minim site de prezentare a activității, un soft de gestiune a datelor și semnatură electronică (maxim eligibil 25.000 lei);
- Eliminarea diferențelor de punctaj dintre București, Ilfov, Cluj și restul județelor pentru o abordare unitară a programului la nivel national;
- Acordarea de punctaj suplimentar componentei de contribuție proprie;
- Acordarea de punctaj suplimentar proiectelor cu componentă de inovare socială (planurile de afaceri care rezolvă una sau mai multe din problemele sociale ale comunității unde se implementează proiectul);
- Acordarea de punctaj suplimentar aplicanților care s-au întors din diaspora pentru a deschide o întreprindere prin intermediul programului “Start-Up Tech Nation”;
- Renunțarea la departajare în funcție de numărul de locuri de muncă dar păstrarea obligativității creării a minim unui nou loc de muncă;
- Acordarea de punctaj suplimentar asociaților/acționarilor care nu au mai avut calitatea de asociat/acționar în altă întreprindere pînă la înființarea societății cu care aplică;
- Eligibilitatea societăților înființate începând cu data de 1 ianuarie 2018;
- Locurile de muncă create prin program vor putea fi ocupate de angajați care nu au mai avut raporturi de muncă în ultimele 6 luni;
- Introducerea restricției de înstrăinare a mai mult de 49% din părțile sociale/acțiuni pe perioada de implementare și monitorizare a programului.
Start-Up Nation 2020: pași premergători
Unul dintre pașii premergători lansării ediției din 2020 a programului Start-Up Nation este aprobarea Legii bugetului de stat. Legea bugetului de stat pe anul 2020 și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an au fost publicate luni seară în Monitorul Oficial, scrie wall-street.ro.
În cursul zilei de luni, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru promulgarea celor două acte normative.
Legea bugetului de stat pe anul 2020 și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat au fost adoptate, pe 23 decembrie, prin angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Curtea Constituțională a fost sesizată ulterior cu cererile de soluționare a conflictelor juridice de natură constituțională dintre Guvern și Parlament cu privire atât la Legea bugetului de stat pe anul 2020, cât și cu privire la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, formulate de președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților. CCR a dat termen data de 10 ianuarie pentru transmiterea punctelor de vedere de la Guvern și Parlament privind existența unui conflict juridic pe tema celor două acte normative.