ZayaAI, RongoDesign și iBrand Development sunt startup-urile care au câștigat prima ediție a Startup Reaktor și care în curând se vor lista pe platforma de investiții Rōnin vizând finanțări începând de la 50.000 de euro.

Startup Reaktor este o platformă de incubare creată pentru a pune în legătură sute de startup-uri tehnologice aflate la început de drum, investitori de tip angel, acceleratoare, rețele corporative, universități și mass-media din Europa Centrală și de Est.

Platforma a fost concepută sub forma unui consorțiu national de către ROTSA - Romanian Tech Startups Association în parteneriat cu Techcelerator și Rōnin și a încheiat recent prima ediție.

Câștigătorii primei ediții Startup Reaktor sunt:

RongoDesign (România) - combină tehnologia miceliului și deșeurile agroindustriale reciclate pentru a crea o industrie a construcțiilor mai sănătoasă și mai ecologică, inspirându-se din natură. RongoDesign oferă o soluție sustenabilă prin înlocuirea produselor din plastic și polistiren cu vari-ante biodegradabile rezultate în urma reciclării reziduurilor agricole.

ZayaAi (România) - are ca scop îmbunătățirea și accelerarea interpretării datelor de imagine pentru a ușura procesul de diagnosticare pentru diferite patologii. Zaya este un software de ultimă generație de inteligență artificială, bazat pe rețele neuronale convoluționale și obține rezultate la egalitate cu experții, reduce erorile cauzate de oboseală, economisește costurile laboratoarelor și accelerează și maximizează capacitățile patologilor în diagnosticarea bolilor.

iBrand Development (Ucraina) - este o platformă internațională pentru crearea de castinguri și căutarea de modele în întreaga lume. Aplicația funcționează pe sistemele de operare Android / iOS și a fost concepută pentru show business acționând ca o platformă pentru căutarea și rezervarea de modele, crearea de portofolii. iBrand este o comunitate de show business care îi include pe toți cei care au legatură cu scena, fotografia sau podiumul.

Startup Reaktor a fost lansat în 2022, iar la prima ediție a selectat 17 startup-uri de tehnologie din peste 100 de aplicații din România și Europa de Sud-Est. Antreprenorii au învățat timp de douăsprezece săptămâni cum să își valideze ideea, să dezvolte și să valideze internațional un MVP, aspecte legale de demararea unei afaceri, cum să își definească și să își analizeze concurența, să creeze un plan de marketing, cum să obțină finanțare de la business angels, crowdfunding sau granturi, cum să acceseze programe de creștere și cum să se extindă la nivel internațional.

“România are un deficit major pe zona de cercetare și inovare, aflându-se pe ultimul loc în UE, conform celui mai recent raport al European Innovation Scoreboard - EIS. În domeniul antreprenoriatului un motiv poate fi faptul că în faza incipientă a unei afaceri lipsește partea de incubare. Aceasta etapă nu este adresată consistent de către niciun oraș mare universitar și de aceea Startup Reaktor vine ca o platformă națională și chiar regională de incubare pentru că am avut inclusiv startup-uri din regiune. Și credem că este o performanță ca dintr-un incubator să putem duce unele dintre startup-uri direct într-o zonă concretă de finanțare”, a declarat Răzvan Cherecheș, Director Regional ROTSA.

Programul a folosit exemple practice și studii de caz prezentate de mentori cu experiență din Europa Centrală și de Est.

După programul de incubare, șapte startup-uri au fost selectate pentru a participa la Demo Day cu juriul regional de investitori, unde echipele au concurat pentru a fi selectate pentru campanii de crowdfunding pe platforma Rōnin. Câștigătorii Demo Day sunt ZayaAI, RongoDesign și iBrand Development.

“Prin platforma și programul Startup Reaktor ne dorim să contribuim la mărirea capacității fondatorilor de a-și valida MVP-urile în piețe internaționale înainte de a merge către runde succesive de investiții și accelerare în go-to-market. Având un istoric de colaborare strategică din 2018 cu GapMinder și Google for Startups, am observat cât de valoroasă este conlucrarea între actorii relevanți din ecosistemului de startup-uri tech, mai ales ca acum, în acest program, este adresată etapă de incubare și generare a MVP-urilor. Pe aceasta etapă de validare a problemelor și product-market-fit, efortul în asistența startup-urilor este consistent și ne bucurăm că putem conlucra mai multe organizații în cadrul consorțiului de inițiatori ai Startup Reaktor coordonat de ROTSA. În continuare, startup-urile pot considera această experiență în Startup Reaktor ca o rampă de lansare a produselor lor și pot conta pe Techcelerator pentru a le susține ulterior în demersurile de accelerare și fundraising care vor urma pentru produsele lor", a afirmat Cristina Țoncu, Cofondator & Programs Partner Techcelerator.

"Aceste tipuri de programe sunt foarte importante pentru creșterea start-upurilor. Comunitatea pe care o pot accesa dincolo de acest program sunt o sursă valoroasă pentru viitoarea dezvoltare a ideilor. Pe lângă strângerea de fonduri, viziunea Rōnin este de a îmbunătăți continuu nivelul profesional al fondatorilor și al echipelor lor pentru a le face mai pregătite pentru investiții. În același timp, Rōnin sprijină operațional startup-urile, postinvestiție, cu ajutorul comunității de experți, în atingerea obiectivelor de afaceri definite de ei în business plan", a spus Ovidiu Ghiman, Cofondator și CEO al Rōnin.

Următoarea ediție Startup Reaktor va fi lansată în lunile următoare, iar startup-urile din Europa Centrală și de Est sunt așteptate să se înscrie. Pentru mai multe detalii și preînscrieri, consultați site-ul: https://startupreaktor.com/.